Hem > Motion, Vänsterpartiet > Ny motion: Kommunal skötsel av allmänna badplatser

Ny motion: Kommunal skötsel av allmänna badplatser

V_logga_mindreVänsterpartiets motion om att kommunen skulle fortsätta att sköta om badplatsen i Väne-Ryr, som kommunen har gjort i 50 år, avslogs av kommunfullmäktige för en knapp månad sedan. (Se ”Gårdagens KF”.) Nästa onsdag (14/12) har fullmäktige sammanträde igen. På ledamöternas bord kommer det då att ligga en ny motion från Vänsterpartiet…

Vi vänsterpartister har dragit slutsatser och lärt oss av fullmäktiges avslag. Därför återkommer vi med en motion som är ”anpassad” till och utformad utifrån de argument som ”motståndarna” framförde. Denna gång kan kanske hela fullmäktige bli överens om riktlinjer för den kommunala skötseln av badplatser.

============

Motion om kommunal skötsel av allmänna badplatser

I november avslog fullmäktige motionen om att kommunen skulle sköta badplatsen i Väne-Ryr. Ett av de främsta argumenten i debatten var att kommunen ska behandla alla badplatser lika. Och eftersom det enligt badplatskartan på hemsidan ”Ung i Vbg.se” finns 15 badplatser i kommunen så skulle i så fall kommunen sköta dessa också.

Vi menar att det är viktigt att kommunen ställer upp med service också för de invånare som inte bor i centralorten. Alla invånare betalar skatt och måste i gengäld få en rimlig service av kommunen. Som t ex kommunal skötsel av vissa badplatser. Kommunen skulle kunna åta sig att grovstäda, tömma papperskorgar, ställa upp och tömma bajamajor, besiktiga och vid behov komplettera utrustning för livräddning osv på utvalda badplatser. Det skulle framför allt gynna de invånare som bor på landsbygden.

Det är 15 väldigt olika badplatser som upptas på kommunens ”badplatskarta” och vi är inte ens säkra på att just de verkligen finns och inte heller på om det finns fler. Badplatsen vid t ex Rörvik saknas, men dit vet vi att familjer åker.

De badplatser som kommunen sköter om är Boteredssjön och Sikhall (skötselansvarig: fastighetsenheten), Skräcklan (skötselansvarig: gatuenheten), Gardesanna och Nordkroken (skötselansvarig: serviceenheten). Och sedan sköts Ursand och Grönvik av Ursand Resort & Camping AB.

Av de 9 badplatser som är kvar är någon privat i den meningen att de med ett hus i närheten inte vill att badplatsen ska vara ”allmän, t ex badplatsen vid Gundlebosjön. Två av badplatserna är bara bryggor – som t ex Gaddes brygga i Blåsut och bryggan vid roddklubben i Fredriksberg (nära Gropbron). Det är väl frågan om att de här badplatserna kan kallas allmänna badplatser.

Någon badplats används antagligen mestadels av en begränsad grupp som ingår i en förening som vid Lillesjön. Andra badplatser har vi rent spontant svårt att tro att barnfamiljer (som inte bor väldigt nära badplatsen) tar sitt ”pick och pack” och åker till, t ex Åskaken eller Hästefjorden.

Det kanske inte blir så många badplatser kvar för kommunen utöver de fem där man idag har tagit på sig ”Skötsel och renhållning”. Det är dock en fråga för kommunen att utreda vilka badplatser det kan bli fråga om. Vi tror inte heller att det skulle bli speciellt kostsamt för kommunen, men detta måste naturligtvis utredas och kostnaderna vägas mot allmännyttan.

Vi yrkar att:

  • att kommunen utreder vilka badplatser det kan bli aktuellt att sköta om och vilka kostnader som är förknippade med en sådan skötsel
  • att utredningen föreläggs kommunfullmäktige som därefter beslutar sig för vilka slutsatser dessa underlag leder fram till.
Kategorier:Motion, Vänsterpartiet
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: