Hem > helgläsning > Glad Påsk

Glad Påsk

korsPåskhelgen innebär som vanligt en viss politisk stiltje. Men i år är helgen bara lugnet före stormen. Det blir nämligen inte mycket till lugn och välbehövlig vila. På tisdag är det ett viktigt sammanträde med Barn- och utbildningsnämnden (BUN), och då gäller det att vara väl förberedd. Ungefär som en viss kille från Nazareth i Galiléen var just vid denna tid för drygt 2000 år sedan, då han vandrade till templet i landets huvudstad för att fira sitt folks uttåg ur Egypten. Då var det inte heller fråga om någon vila. Eller att han var oförberedd. Tvärtom, men efter en härva av politiska ränkor, misstänkliggöranden och lögner från etablissemangets sida (utan att dra några paralleller till dagens Vänersborg) under en mycket hektisk fredagsnatt fick den oppositionella systemkritikern sin dom. Han fick senare under dagen sona med sitt liv i en mycket plågsam kvävningsdöd.

Jesus lidande på långfredagen är kyrkoårets största händelse. I varje fall för de som bekänner sig till den lutherska grenen av den kristna läran. Som vi av tradition gör i Sverige. Otaliga är de generationer som under denna helg har hört sina andliga ledare vältaligt och målande beskriva den plågsamma döden och den skrämmande, eviga vistelsen i helvetet.

ferlin_nilsDet var nog inte så som Nils Ferlin uppfattade budskapet från denne Jesus från Nazareth. Jag vill därför, för ovanlighetens skull, avsluta med en dikt av Nils Ferlin. Jag tycker att dikten passar ovanligt bra denna påsk 2017.

Status Quo

Han var egensinnig som få
och farlig för status quo.
Mot lag och auktoritet
han ställde barmhärtighet.

Jag vet han blev pinad ihjäl
igår. Det fanns giltigt skäl.
Ty han ställde barmhärtighet
över lag och auktoritet.glad_pask2

Han var egensinnig som få
och farlig för status quo.

Och med dessa rader önskas alla en Glad Påsk!

Kategorier:helgläsning
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: