Hem > Budget 2018, BUN 2017 > BUN: Spara eller inte spara? (3)

BUN: Spara eller inte spara? (3)

budgetramPå tisdag ska Barn- och utbildningsnämndens ledamöter ta ställning till de budgetramar som kommunens styrande partier har fattat beslut om. Och som i praktiken innebär en kraftig neddragning av nämndens resurser. BUN föreslås få omkring 4 milj kr nästa år istället för de 32 milj kr som verksamheten behöver för att kunna möta den stora elevökningen. (Se ”BUN förbereder besparingar!” och ”Fackens syn på besparingarna!”.)

triumvirat3Nämndens socialdemokratiska, centerpartistiska och miljöpartiska ledamöter kommer naturligtvis att stödja förslaget från Marie Dahlin (S) och Bo Carlsson (C). Huruvida Marika Isetorp (MP) har varit med och utformat förslaget vet jag inte, mycket tyder på att MP mest bara bugar och säger ja till alla förslag från S+C. Och det kommer MP att göra på tisdag också.samvete

Så om inget oförutsett händer så röstar dessa partier ja till budgetramarna och de neddragningar av BUN:s verksamhet som då blir fallet. Det ska bli intressant att höra hur de motiverar detta.

Det finns också en liten möjlighet att S+C+MP röstar för mer pengar till BUN… Och sedan röstar för Dahlins och Carlssons besparingsförslag, och mot sitt eget ställningstagande i BUN, när kommunstyrelsen och kommunfullmäktige beslutar i frågan. Det skulle inte vara första gången…

minialliansen_updateDet är lite svårare att förutsäga minialliansens ställningstagande. Moderaterna, liberalerna och kristdemokraterna har ju satsat rejält på förskolans och skolans område två budgetar i rad. Det gjorde de inte denna gång med sitt ramförslag i kommunstyrelsen. Förslaget var, precis som det som fick majoritet, ett neddragningsförslag. Skulle M+L+KD helt plötsligt ändra uppfattning nu när det handlar om en budget för ett valår?

Det skulle inte förvåna mig om det pågår omfattande diskussioner inom och mellan partierna i den borgerliga gruppen. Där vissa vill fortsätta satsningen på verksamheterna i förskola och skola, medan andra vill återgå till en mer traditionell borgerlig politik. Och den diskussionen är nog inte klar än… Så mitt tips är att minialliansens ledamöter röstar på det förslag som partierna röstade på i kommunstyrelsen.

sverigedemokraternaOm det är svårt att förutsäga minialliansens ställningstagande, så är det inget mot sverigedemokraternas… Det är helt omöjligt. I kommunstyrelsen lade SD inget eget förslag på budgetramar och partiet lade också ner sina röster vid omröstningen. Under sammanträdet gav SD inga antydningar om hur de tänkte, och tänker.

Det tycks dock som om SD-ledamöterna i BUN har en mer positiv syn på satsningar i förskolan och skolan än den som partiet hade under åren när Kurt Karlsson ensam var partiets skolpolitiske talesman. (Karlsson var talesman i alla frågor.)

Det är svårt att få en uppfattning av SD:s skolpolitik. Kanske kan man få en ledtråd i SD:s nationella skolpolitiska program (se här):

”Sverigedemokraterna vill genom ökad resurstilldelning och en radtarning2
genomgripande reformer verka för att svensk skola åter blir en skola värd namnet.”

Ska vi ta fasta på ”ökad resurstilldelning” och tro att SD är mot det liggande förslaget till budgetramar?

Välfärdspartiet har också en representant i BUN. Även här är det svårt att gissa hur partiet ställer sig. Men jag gissar på att partiet kommer att stödja Vänsterpartiets yrkande…

Vänsterpartiets yrkande…? Det tänkte jag redogöra för imorgon.

shakespeare2Så spara eller inte spara?

Mitt tips är att BUN röstar för besparingar på tisdag. (Och att Vänsterpartiet reserverar sig.) Men hur det kommer att gå när fullmäktige slutligen beslutar om budgeten den 21 juni står fortfarande skrivet i stjärnorna… Det är ju val nästa år och det skulle inte förvåna mig om vissa partier spelar något slags politiskt spel…

Kategorier:Budget 2018, BUN 2017
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: