Hem > Allmänt Vänersborg, högtid > Glad Påsk!

Glad Påsk!

korsPåskhelgen innebär som vanligt att ett visst politiskt lugn infinner sig. Och det är bara skönt och välbehövligt. Den gångna veckan med onsdagens fullmäktigesammanträde var tämligen intensiv. (TTELA hade förresten en bra artikel om Axelssons och min motion idag.)

För ungefär 2000 år sedan i Jerusalem var det mindre lugnt. I varje fall för en viss arbetarkille från Nazareth i Galiléen. Han hade just vid denna tid vandrat till templet i landets huvudstad för att fira sitt folks uttåg ur Egypten. Hans åsikter var tämligen radikala, kanske till och med revolutionära. Han betraktades därför som ett hot av de makthavande. Efter en härva av politiska ränkor, misstänkliggöranden, lögner och förtal från etablissemangets sida (utan att dra några paralleller till dagens Vänersborg) under enjesus2 mycket hektisk fredagsnatt fick den oppositionelle systemkritikern sin dom. Han fick senare under dagen sona med sitt liv i en mycket plågsam kvävningsdöd.

Jesus lidande på långfredagen är kyrkoårets största händelse. I varje fall för dem som bekänner sig till den lutherska tolkningen av den kristna läran. Som vi av tradition gör i Sverige. Otaliga är de generationer som under denna dag har hört sina andliga ledare vältaligt och målande beskriva Jesus plågsamma död på korset och den skrämmande, eviga vistelsen i helvetet som väntade alla de syndare som inte trodde på den kommande uppståndelsen.

pask_i_vbg1

Det var förr. Nu för tiden är det en allt mindre del av befolkningen i landet som funderar på vad som hände i Palestina för tvåtusen år sedan. Traditioner och tro har förändrats. Idag finns inte mycket kvar av den kristna påsken. Nu är påskhelgen den helg då gemenepask_i_vbg2 kvinna och man slår rekord i godisätning. Och barnen klär ut sig till påskgummor och påskgubbar. Och kycklingar pryder hus och hem. Och kanske äts det ett och annat ägg också.

pask_i_vbg4I Vänersborg var det en stor dag idag. Det var den traditionella Påskparaden. Det var mängder av människor på stadens gator och torg. Och det syntes faktiskt också till en och annan politiker i vimlet.

Det var allsång för de mindre invånarna på gågatekrysset innan det sedan var dags för paraden. Priser delades ut för de bästa och roligaste ”kostymerna”.

vinterbadVid Hamngatan samlades omkring 10-15 friskusar. De hade bestämt sig för att denna påskafton ta årets premiärdopp i hamnkanalen… (Se YouTube-klipp här.)

Det såg kallt ut… Det var bättre att gå in på Koppargrillen och beställa en kopp varm, gul bearnaisesås…glad_pask2

Och med dessa rader önskas alla en Glad Påsk!

  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: