Hem > Arena Vänersborg, IFK > Arenalogerna

Arenalogerna

Det var ett tag sedan jag skrev om Arena Vänersborg. Det blev inget skrivet ens innan valet. Det kanske jag borde ha gjort… Kanske hade Vänsterpartiet inte gått bakåt i valet då? Kanske skulle jag typ ha påpekat, i varje fall lite försiktigt, att arenan kostar skattebetalarna omkring 20 milj kr netto varje år. Och att dessa 20 milj tillsammans med kostnaderna för t ex Vattenpalatset kanske hade behövts till förskolor och skolor, för barn och elever. 28 milj kr per år hade kanske gjort gott för personaltäthet och måluppfyllelse…

Men det ska jag inte göra. Jag tänkte inte ta upp den diskussionen.

Det var en handling i diariet som fick mig att, återigen, tänka på arenan. Kommunen har nämligen ingått ett avtal (”Avtal – uthyrning av anläggningar/lokaler”) med IFK Vänersborg om uthyrning av loger. Som kommunen brukar göra varje år.

Det finns som bekant 13 loger i arenan. (Och en intressant historia bakom antalet, men den får vi ta en annan gång.) Vänersborgs kommun har, som ägare av arenan, en loge. Länsförsäkringar har också en. Som ”sponsor” av arenan typ – fast det snarare är reklamen som företaget betalar för. Dessutom har Blåsut BK en loge. Den betalar klubben 43.268 kr per år för och då disponerar Blåsut logen hela året. Precis som kommunen och Länsförsäkringar.

Då finns det 10 loger kvar. Under den kommande säsongen, 26 okt-8 feb, hyr kommunen ut dessa loger till IFK Vänersborg. I avtalet står det emellertid att IFK bara ska hyra 9 loger – logerna 1-3, 7-11 och 13. Men det blev tydligen lite fel i avtalet… IFK ska hyra samtliga 10 loger.

IFK Vänersborg hyr logerna till en total kostnad av 260.000 kr. Det blir 26.000 kr per loge. Det är en tämligen billig hyra, i varje fall om man betänker att IFK betalade 41.000 kr per loge säsongen 2011-2012… Fast nu är det i och för sig en ganska stor skillnad. IFK disponerar logerna bara på matchdagarna. Och eftersom det är 13 hemmamatcher per säsong (ev slutspelsmatcher oräknade) så innebär det att en loge kostar 2.000 kr per match. Då disponeras logen hela dagen..

Arrangemanget betyder att kommunen, dvs Arena-Fritid, kan hyra ut logerna till event mm övriga 352 dagar på året – till ett pris av 2.000 kr per loge. Jag vet dock inte i hur stor utsträckning logerna hyrs ut till annat än bandymatcher, typ vid loppmarknader, bomässor etc. Men i IFK är de nog glada för arrangemanget, IFK hyr inte ut logerna till något annat än sina bandymatcher. Och varför då hyra andra dagar än matchdagar? Hyreskostnaden blir lägre för IFK på detta sätt.

IFK Vänersborg hyr i sin tur ut logerna till andra organisationer t ex företag. Och självklart då till en större summa än klubben själv betalar till kommunen. Hur mycket IFK tar ut i hyra vet jag inte, men det är säkerligen en rejäl slant. För några år sedan, 2011-2012, debiterade IFK enligt säkra källor 120.000 kr för en loge varje säsong (när IFK betalade 41.000 kr i hyra till kommunen). Men det är självklart, tror jag, mindre nu när IFK har fått en lägre hyra…

Men det spelar egentligen ingen roll hur mycket IFK tjänar på uthyrningen av kommunens loger. Det räcker med att IFK faktiskt tjänar pengar på arrangemanget. Och då är det principiellt intressant, som jag ser det, att hela arrangemanget blir ett slags extra bidrag från kommunen till IFK. Även om IFK själv får administrera uthyrningen.

Detta extra, eller om man så vill, dolda bidrag från kommunen till IFK Vänersborg tål att diskuteras… Vad säger t ex andra föreningar? Vad säger kommunens regler? Vad säger lagen?

Kategorier:Arena Vänersborg, IFK
 1. Logisk invånare
  28 september, 2018 kl. 07:38

  Ursäkta, men vilken dynga. Kan du ge något exempel på en kommunalt ägd idrottsarena i någon annan stad där klubben som hyr arenan inte får tjäna pengar på sponsorintäkterna?

  Hur hade du tänkt att idrottsklubbar på någon nivå, från elit ner till div 6 i alla sporter, skulle kunna existera överhuvudtaget med ett sånt upplägg?

  För det stoppar ju inte bara vid loger såklart, utan alla ytor och lokaler som Vänersborgs kommun ger klubbarna tillgång till och som de sedan tjänar pengar på – loger, reklamplatser, kiosker, butiker – är ju enligt samma princip i så fall ”dolda bidrag” från kommunen och ska på sin höjd vara ett nollsummespel för idrottsklubbar som är i princip beroende av sponsorintäkter för att finansiera verksamheten.

  Dessutom är hela ditt resonemang märkligt. IFK hyr alltså enligt dina uppgifter logerna till samma pris som kommunen hyr logerna till vem som helst – 2000 kr/dag x 13 hemmamatcher = 26 000 kr per säsong. Vad är då problemet med att IFK får hyra ut logerna till sponsorer i andra hand?

  Visst kan kommunen höja hyran för logerna för IFK och alla andra som vill hyra dem, men marknaden styr priset. Det är väl självklart att priset är högre för en loge när IFK spelar match – för då får man se elitidrott under tiden man hyr logen – än när arenan är tom? Du förstår väl hur marknadsekonomi fungerar, tillgång och efterfrågan och hur det påverkar priset?

  Om du sedan tycker det är orättvist att IFK får tjäna pengar på arrangemanget… Tja, det är ju IFK som skapar marknadsvärdet. Hade det varit mer rättvist om kommunen tjänat pengar på att hyra ut logerna under IFK:s matcher jämfört med en onsdag i juni kl 10 när det är IFK:s arrangemang som gör att värdet på logerna under IFK:s matcher ökat?

  Jag trodde du var vänsterpartist och förstod konceptet med att kapitalister inte ska tillåtas profitera på värden som skapas av andras hårda jobb…

  Fortsätter du din strävan mot att göra det omöjligt att driva idrottsverksamhet på Vänersborgs kommuns arenor kommer klubbarna förr eller senare lämna, för de är beroende av sponsorintäkter för att driva sin verksamhet. Idrott är en verksamhet som balanserar på en tunn lina ekonomiskt. Ingen i och runt IFK blir rika på det man gör, det mesta görs ideellt och de flesta sponsorpengar som klubben drar in går till hyra till Vänersborgs kommun.

  Fortsätter du kommer IFK en lämna Arena Vänersborg och börja spela sin matcher i Trollhättan, och Vänersborgs kommun står med en tom arena utan hyresgäster och Vänersborgs kommun går miste om hyresintäkter, goodwill, marknadsföring och besöksnäring.

  Men hey, det viktigaste är att klubbarna inte får tjäna pengar på sina egna arrangemang….

 2. Observatör
  27 september, 2018 kl. 22:36

  Självklart att IFK hyr logerna för att få in pengar. Marknadsvärdet sätter priset för vad klubben kan ta. Om IFK tar lika mycket som de betalar plus en administrationsavgift på 50 kr/loge så blir det rättvist menar du? Om en förening hyr hela arenan för ett arrangemang som ger ett rejält överskott så räknar du det som dolt bidrag?

 3. en missnöjd invånare som inte tillhör " orginal fritid"
  27 september, 2018 kl. 21:28

  Kan ju nämna att föreningsbidraget mot föreningar är väldigt skevt i vår kommun, Jag har aktivit kämpat med att ens kunna få kommunbidrag från kommunen, först när vi kom till vännersborg och ville byta säte så fickvi reda på att vi var ”fel”
  jag disskuterar gärna med dig om föreningsskevheten om du vill träffas någon dag.

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: