Hem > Sikhall, socialnämnden > Det klagas på kommunen: Hemtjänsten och Sikhall

Det klagas på kommunen: Hemtjänsten och Sikhall

Först läste jag på Facebook om att kommunen har skrivit ett avtal med Samhall om regler för inköp av mat. Strax därefter innehöll nyhetssändningen från P4 Väst samma nyhet. (Se ”Nya rutiner i Vänersborg – äldre får inte handla lokalt”.)

Det handlar om att Samhall har fått ansvar för hemtjänstens inköp. Det är socialförvaltningen som har skrivit avtal med Samhall. Avtalet innebär att tvätt och inköp utförs av Samhall och inte längre av hemtjänstens personal. De personer som berörs är de som har fått bistånd beviljat för tvätt och/eller inköp. Det innebär att de tvingas handla på två Hemköpsbutiker i centrala Vänersborg istället för sina lokala butiker. Samhall har nämligen avtal med just dessa två butiker, och inga andra. (De som har hemtjänstinsatser av annan art, får självfallet också i fortsättningen handla var de vill.)

Det är inte bara brukarna av hemtjänst som är upprörda och protesterar. Även livsmedelshandlare tycker att det är fel. Det snedvrider naturligtvis konkurrensen och för handlarna i Brålanda och Vargön är dessa kunder särskilt viktiga. Handlaren i Frändefors menar att det till och med handlar om butikens överlevnad.

I kallelsen till socialnämndens sammanträde den 20 september (2018) står det:

”Avtal med Samhall gällande tvätt och inköp inom hemtjänsten, som implementeras under hösten 2018, vilket möjliggör att undersköterskor i vår verksamhet får ägna sig åt sin omvårdande huvuduppgift, att enheterna lättare kan planera verksamheten samt att fler personer kan komma i anställning för denna arbetsuppgift genom Samhall. Detta kommer över en fyraårsperiod ge en ekonomisk besparing för nämnden.”

Det handlar alltså om effektiviseringar och ekonomiska besparingar från socialnämndens sida.

Förändringen av inköpen beräknas vara genomförd i samtliga områden i februari 2019. I handlingarna inför nämndens sammanträde den 13 december står det också att:

”ett tilläggsavtal är tecknat med Samhall gällande leverans av matdistribution och detta kommer implementeras under första kvartalet 2019.”

Jag vet inte riktigt vad detta betyder, men det kanske är därför som protesterna kommer just nu.

P4 Väst uppger att socialförvaltningen:

”har lyssnat på kritiken och uppmuntrar nu Samhall att ta kontakt med andra handlare än Hemköp.”

I en senare nyhetssändning, också i P4 Väst, (se ”Samhall lovar inget om hemtjänstens inköp”) meddelar Samhall att de inte kan lova att:

”de som använder sig av hemtjänst i Vänersborg ska få välja andra butiker än Hemköp att handla i.”

Vi får se vad som händer. Det är ju Samhall som har avtal med Hemköpsbutikerna och inte kommunen. Och kommunen har ju redan skrivit på avtalet med Samhall…

Båtsäsongen närmar sig med stormsteg.

I Sikhall uppges det att flera båtar har fått sina propellrar förstörda vid sjösättningsrampen i Sikhall. Och det redan förra året faktiskt. Det är en stor kedja fäst vid ett betongblock som orsakar skadorna. Betongblocket och kedjan ligger på botten, de har rört på sig genom åren och tack vare lågvattnet kommit ännu närmare ytan. Turister som har lagt till vid rampen har fått avsluta sina båtsemestrar i förtid – i Sikhall. Med allt vad det innebär med att tvingas ta upp och transportera hem sina båtar, för att inte prata om kostnaderna. Och en ny propeller med propelleraxel kan kosta bortåt 100.000 kr säger de som vet.

Det är kommunen som ansvarar för rampen. Kommunen känner till problemen, men har ännu inte åtgärdat dem. Det har inte heller satts upp någon varningsskylt.

Kategorier:Sikhall, socialnämnden
 1. rune
  19 februari, 2019 kl. 20:24

  I bloggen uppges orsaken till kommunens ändrade inköps- och tvätt-hjälp vara citat ”-Det handlar alltså om effektiviseringar och ekonomiska besparingar från socialnämndens sida”.
  Dagens nyhet känns bara som ett i raden av Vänersborgs kommuns usla dyra upphandlingar som mera för tankarna till att klia ryggar.
  Det hade varit intressant att också höra kommentarer från kommunalråden och kommunchefen.

  Kommunen har alltså gjort avtal med det statliga företaget Samhall och hörde jag P4-väst-reportern rätt så betalar kommunen sedan i höstas en bra bit över 300.000 kr i månaden till Samhall för detta nya mångåriga avtal att handla och köra ut varor från centralorten.
  Men givna frågor för kommunen att besvara vårdtagarna, övriga kommuninvånare och framförallt valda kommunpolitiker är:
  – Har socialnämnden gjort beräkningar på årlig besparing ?
  – Kunde en annan förvaltning stöttat med befintlig personal, ex.vis serviceenheten ?
  – Har socialnämnden och kommunens upphandlingsavdelning gjort en kravspecifikation och lagt ut för en regelrätt upphandling ?
  – Möjliggör skrivna krav i kravspecifikationen till sund konkurrens utan risk för korruption ?
  – Har berörda med inköpshjälp fått vara med tanke på Värdighetsgaranti, Självbestämmande och Delaktighet ?

  Det är verkligen beklämmande fel att kommunen har gått ut med information till samtliga invånare som har beviljad hjälp för inköp att de är tvingande att skaffa personligt konto hos Hemköp och att hemtjänstpersonalen är behjälplig att skaffa Hemköps-konto inklusive fyrsiffrig kod som Samhalls personal ska använda då de handlar på Hemköp.

  Det reser sig också många andra frågor som får det hela att lukta illa:
  – Vad får Samhall i gengäld av Hemköp för att de valt Hemköp i centralorten som kommunens enda inköpsaffär ? (allt som handlas får ju vårdtagaren betala genom månadsfaktura)
  – Får vårdtagaren någon form av rabatt eller procent på inköp hos Hemköp på samma sätt som de är vana vid med sina Ica-kort, Coop-kort eller Tempo-rabatter ?
  – Hur garanteras att kyl- och frysvaror inte tar skada när Samhall under varma sommardagar ska leverera ut till vårdtagare från Vänersborg till ex.vis Vänersnäs, Gestad, Sundals-Ryr ? Används bilar med kylda lastutrymmen ?

  Det har genom åren blivit en vedertagen service att lokala butiker, speciellt på mindre orter, tar sig an hemkörning av matvaror till de som av olika anledningar inte vill eller kan besöka butik. Det har även förekommit fin service av butiker i kommunens mindre orter att de får samtal av vårdtagare eller hemtjänstpersonal som sedan förbereder önskade varor i en kasse som bara är att hämta då hemtjänstpersonalen stannar till och hämtar på sin väg till vårdtagaren.
  Nu har Vänersborgs kommun och Samhall gått in på en marknad med osund och icke lagligt konkurrensförhållande vilket slår undan benen för dessa serviceåtaganden.
  För butiker i mindre tätorter eller på landsbygden är beslutet av Vänersborgs kommun förödande. Dessa butiker har ofta en mycket hög servicegrad med både stort urval av lokalproducerade varor.

 2. Anders Johansson
  19 februari, 2019 kl. 19:24

  Sikhall har dom glömt bort. Fullt upp med Ursand. VA gick ju bra i Sikhall men det bekostades av dom boende.
  Människovärdiga Toaletter på badstranden, GC-väg, detaljplan känns långt bort. Detaljplanen skulle gå snabbt sas det innan man skrev på för VA.

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: