Hem > Allmänt Vänersborg, Centerpartiet, S > ”Vart är politiken i Vänersborg på väg?” Ett svar.

”Vart är politiken i Vänersborg på väg?” Ett svar.

marie_bosse2Idag hade Marie Dahlin (S) och Bo Carlsson (C) en debattartikel i TTELA om de senaste politiska turerna i Vänersborg. (Artikeln är inte publicerad i nätupplagan.) Anmärkningsvärt är att det tredje partiet i det styrande minoritetsblocket, miljöpartiet, inte mp2har undertecknat artikeln.

Vänsterpartiet har redan skrivit sitt ”officiella” svar på artikeln på partiets hemsida – se ”Kommunledningen frågar, vi svarar…”. Den rekommenderas å det varmaste. På onsdag, eller när nu TTELA tar in den, kommer det också ett gemensamt svar på debattartikeln från moderaternas gruppledare i fullmäktige, Lena Eckerbom Wendel, och gruppledaren för Vänsterpartiet, Lutz Rininsland.

Men naturligtvis kan jag ändå inte frånhålla mig från några egna kommentarer…

marie_bosseMarie Dahlin (S) och Bo Carlsson (C) försöker i debattartikeln att få det att framstå som att moderaterna och Vänsterpartiet har en dold agenda för att ”störta” det nuvarande styret. Det är ett kvalificerat skitsnack. Och är det förresten inte att kasta sten i glashus? Marie Dahlin och Bo Carlsson, en socialdemokrat och en centerpartist, anklagar moderater och vänsterpartister för samarbete. Vari skulle i så fall skillnaden ligga från deras eget samarbete?

Till skillnad från moderaterna och Vänsterpartiet så är däremot den styrande minoritetens agerande tämligen hemlighetsfullt. I februari 2015 ställde Vänsterpartiet en fråga till socialdemokraterna, centerpartiet och miljöpartiet i kommunfullmäktige:

”Borde det inte vara bäst för oss alla som har politiska uppdrag, borde det inte ligga i hela kommunens intresse att den träffade överenskommelsen görs offentligt så att vi vet hemligvad som gäller?”

Marie Dahlin svarade:

”… det är ett internt material för våra partier”

Och det är fortfarande ett ”internt material”, dvs hemligt…

V_logga_mindreModeraterna och Vänsterpartiet har inget dolt samarbete. Vänsterpartiet är helt öppet, och har så varit hela tiden, med vad vi tycker och hur vi jobbar politiskt. Det är bara att läsa partiets hemsida och/eller min blogg. Vänsterpartiet bevekelsegrunder har under alla år varit helt öppna för alla som vill veta. Men det är klart, Marie Dahlin läser ju inte bloggar… Och säkerligen inte Vänsterpartiets hemsida heller… Det verkar som Marie Dahlin inte vill veta.

sverigedemokraternaMen Marie Dahlin (S) och Bo Carlsson (C) nöjer sig inte med denna fantasifulla och verklighetsfrämmande argumentation. De har också mage att påstå att moderaternas och vänsterpartiets agerande den senaste tiden har lett till ett ökat inflytande för sverigedemokraterna, eftersom sverigedemokraterna nu har blivit vågmästare.

”Oh my God!” skulle jag vilja utropa.

ValbasVänsterpartiet kan inte göra något som helst åt valresultatet. Sverigedemokraterna fick 6 mandat i fullmäktige, det bestämde väljarna i Vänersborg. När socialdemokraterna och centerpartiet sonderade terrängen för sitt styre för den kommande mandatperioden tog de inte ens initiativ till samtal med Vänsterpartiet. Istället skrev Marie Dahlin ett brev där hon förklarade hur omöjligt det var att samarbeta med Vänsterpartiet.

Och detta trots att vi hade fört samtal om både ekonomi, budgetar, landsbygdsskolor och annat under den förra mandatperioden, när Gunnar Lidell (M) och minialliansen styrde.

Den plats som sverigedemokraterna fått i den vänersborgska politiken har de helt och hållet bjudits på av de styrande socialdemokraterna och centerpartisterna.budgetbeslut

När budgeten för 2016 skulle antas i juni 2015, så visste Marie Dahlin och Bo Carlsson att vi i Vänsterpartiet skulle lägga ner våra röster i slutomröstningen. Förslagen från S+C+MP (socialdemokraterna, centerpartiet och miljöpartiet) och M+L+KD (moderaterna, liberalerna och kristdemokraterna) var alltför dåliga, dvs alltför långt från Vänsterpartiets budgetförslag, och alltför lika för att Vänsterpartiet skulle rösta. Då förlitade sig S+C+MP på att de skulle få stöd för sin budget från sverigedemokraterna – mot förslaget från M+L+KD! Och det fick de också för övrigt…

triumvirat_SDSå var det med det.

Och så har det faktiskt fortsatt. När budgeten för 2016 fick tas om i april och när budgeten för 2017 skulle antas i juni, så sa Vänsterpartiet klart och tydligt att vi skulle rösta på de budgetförslag som var mest lika vårt eget. Vänsterpartiet tittar nämligen alltid på sakinnehållet. Det sa vi bland annat i direkta förhandlingar med S+C+MP (när det gällde budget 2017). Och de förslag som var nästan identiska med Vänsterpartiets visade sig vara, båda gångerna, förslagen från M+L+KD. Det sa vi till S+C+MP, och det såg de själva också.

Men de ville inte ändra på sina budgetar för att t ex gå Vänsterpartiet till mötes utan gick till kommunfullmäktige med sina egna förslag. Och hur skulle budgetförslagen från Marie Dahlin och Bo Carlsson kunna få majoritet, vad var det de hoppades på? Jo, att sverigedemokraternasverigedemokraterna skulle ge dem sitt aktiva stöd!

Marie Dahlin (S) och Bo Carlsson (C) räknade med att få igenom sina budgetar med sverigedemokraternas röster! Annars var de förlorade på förhand.

Nu visade det sig att sverigedemokraterna den ena gången kovände 180 grader och helt oväntat, som en blixt från en klar himmel, röstade på budgetförslaget från M+L+KD. Den andra gången lade sverigedemokraterna helt sonika ner sina röster.

marie_bosse2Notera alltså att Marie Dahlin (S) och Bo Carlsson (C) har förlorat två budgetomröstningar – och ändå sitter kvar. Bara det är sjukt. Det visar hur krampaktigt de håller sig fast vid makten trots att de inte har fullmäktiges stöd.

Detta torde vara unikt i Sverige.

narf_loggaDessutom beviljade inte kommunfullmäktige ansvarsfrihet för Bo Carlsson (C) i hans roll som ordförande i NÄRF, räddningstjänstförbundet. Det har Vänsterpartiet och jag motiverat i hur många inlägg som helst, både före och efter omröstningen i fullmäktige. Och dessutom från fullmäktiges talarstol. Men Bo Carlsson vägrar att ta konsekvenserna av detta misstroende från den församling som valde honom.

Även detta torde vara unikt i Sverige.

I debattartikeln skriver också Marie Dahlin (S) och Bo Carlsson (C) att moderaterna och Vänsterpartiet äventyrar kommunens långsiktiga utveckling. Och detta bara för att sätta käppar i hjulet för dess egen skull, bara för att vara emot S+C+MP.

Suck…

partiernaikf2Naturligtvis finns det olika partier därför att vi och väljarna tycker olika saker. Det är liksom det val och politik går ut på.

Vi i Vänsterpartiet Vänersborg har alltid prioriterat verksamheterna, särskilt på barn- och utbildningsnämndens och socialnämndens områden. Det har vi gjort i alla år, och det gör vi fortfarande. Det torde inte komma som någon överraskning för Dahlin och Carlsson.

Budgeten för i år (2016) gav bland annat 16 miljoner kronor ytterligare till barn- och utbildningsnämnden och 15 milj kr till Socialnämnden jämfört med förslaget från S+C+MP. Budgeten för nästa år (2017) gav socialnämnden drygt 20 miljoner, barn- och utbildningsnämnden 10 miljoner och några miljoner till kultur- och fritidsnämnden.

Det här kommenterade Marie Dahlin i ett mail till Jonathan Axelsson (se här):

”… ni köpte ju (V) för 40 miljoner…”

marie_bosseJag undrar hur Marie Dahlin, och Bo Carlsson, tänker… Borde de inte passa på att använda TTELA:s spalter för att förklara för vänersborgarna varför de vill spara på gamla och sjuka, barn och ungdomar?

Marie Dahlin och Bo Carlsson (C) tycks vara desperata. Debattartikeln andas nämligen desperation och panik. De till och med drar fram Jonathan Axelssons (M) och min motion om kommunala bidrag gällande marknadsföring, evenemang och sponsring för att ”bevisa” moderaternas och Vänsterpartiets ”dolda agenda”. Som Vänsterpartiet skriver på sin hemsida (se här):motion5

”Varför hetsa upp sig på förpackningen? Öppna motionen och begrunda det sakliga innehållet. Motioner skrivs väl inte utan att det föreligger en anledning?”

Och hur tror Marie Dahlin och Bo Carlsson att de ska få majoritet för sin forcerade, och kanske olagliga, behandling av motionen? (Se ”En ny kommunal skandal?!”.) Det är ju tämligen solklart hur M+L+KD+V kommer att ställa sig vid omröstningarna – det är ju en M-V-motion. Dahlin och Carlsson kan bara få majoritet om de får stöd av sverigedemokraterna…

marie_bosse_kurtDet här visar väl hur Marie Dahlin (S) och Bo Carlsson (C) tänker styra kommunen under resten av mandatperioden. De tänker få igenom sina förslag med sverigedemokraternas hjälp. För det är ju faktiskt så, att om det nu är som Marie Dahlin och Bo Carlsson skriver, och man får väl förmoda att de åtminstone själva tror på vad de skriver, att moderater och vänsterpartister har en dold agenda av att ”störta” deras styre – då innebär det ju att de bara kan styra med sverigedemokraternas stöd…

Eller hur?

Kanske borde de förklara detta för vänersborgarna…

Det finns i och för sig ytterligare ett alternativ… Att socialdemokraterna och centerpartiet börjar föra en vettig politik! Då kommer både jag och Vänsterpartiet, och vem vet, kanske också moderaterna, att rösta på deras förslag.

Men det verkar långt borta…

marie_bosse3Marie Dahlin (S) och Bo Carlsson (C) verkar istället vilja hålla sig kvar vid makten med sin alldeles egen hemmasnickrade politik. Till varje pris. Varför vet jag inte riktigt, kanske vill de slå vakt om de fördelar, ekonomiskt och prestigemässigt, som deras maktpositioner ger. Kanske är de också helt enkelt alltför fyrkantiga och prestigefyllda för att ändra på sig.

”Vart är politiken i Vänersborg på väg?” är rubriken på Marie Dahlins och Bo Carlssons debattartikel. Med tanke på att Marie Dahlin för några månader sedan begärde att få ut Gunnar Lidells (M) mail (se ”Dahlin vill läsa Lidells mail”) till Lutz Rininsland (V) och Stefan Kärvling (V) så undrar jag det också…

 

 1. Utflyttad observatör
  3 oktober, 2016 kl. 20:45

  Med Dahlin vid rodret har politiken tappat all heder och sans. När ska partikamrater med förnuftet i behåll ta sitt ansvar?

 2. Tommy svensson
  3 oktober, 2016 kl. 20:01

  Ja ni håller på och käbblar.
  Svara på nåt som angår oss.
  ex. Dikena i nordkroken.

 3. Lennart Blomberg
  3 oktober, 2016 kl. 19:38

  Läste insändaren och kritiken men förstod inte vad det handlade om. Skall man få gehör för en åsikt måste väl bakgrunden förklaras?

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

<span>%d</span> bloggare gillar detta: