Hem > KS 2019 > På onsdag är det KS igen

På onsdag är det KS igen

Kommunstyrelsen sammanträder på onsdag. Denna gång är inte förberedelserna så betungande. Antalet sidor för ledamöterna att läsa igenom uppgår bara till ungefär 90 och dessutom var sidorna utskickade i tämligen god tid.

Det ser också ut som de flesta ärenden är någorlunda rutinmässiga.

Det blir som vanligt en del information på mötet. Det tycks som om det är kommunstyrelsens huvudsakliga uppgift – att få information. Säger jag efter bara 3 månader (snart) i kommunstyrelsen… Kanske skulle alla föredragningar istället hållas i Folkets hus festsal – så kunde alla fullmäktigeledamöter och övriga politiker närvara. Då hade samtliga fått höra samma information.

Vad ska vi ha kommunstyrelsen till? Det är sant att kommunstyrelsen fattar några beslut, dvs det finns ärenden som avgörs i styrelsen och som inte går vidare till fullmäktige. Fast för att göra det enklare skulle dessa kunna avgöras av kommunfullmäktige också…

Jag hårdrar det hela, naturligtvis. Det är klart att det behövs en kommunstyrelse. Om inte annat för att kommunallagen föreskriver det… Men jag skulle vilja se mer politik i styrelsen.

Lutz Rininsland (V) skrev en motion om detta förra året:

”Jag saknar ett arbetssätt som låter politiska beslut ”växa fram”. Jag ser framför mig att kommunens ledande politiker … utbyter tankar kring frågor som ”kan inverka på kommunens utveckling”, att politikerna uttalar sig om preferenser, om vägar man önskar gå. Inga detaljer i detta skede, utan de stora dragen, avvägningar, prioriteringar.”

Jag håller med Rininsland. Helt klart.

På onsdagens sammanträde blir det information om bland annat Hunnebergs Kungajakt- och Viltmuseum AB och Vattenpalatset Vänerparken AB. Årsredovisningarna finns i handlingarna. Och de är det inget att säga om, tror jag. Redovisningarna har i varje fall fått godkänt av revisorerna.

Både Vattenpalatset och Kungajaktmuséet har haft färre besökare i år än förra året. För badet beror det säkerligen på den långa heta sommaren. Folk badade utomhus istället, men det var ändå ca 87.000 badbesökare och ca 20.000 gäster på Nordic Wellness (som ”har bytt om samt duschat i våra lokaler”).

Hunnebergs Kungajakt- och Viltmuseum hade 32.180 besökare under 2018. 17% var internationella gäster. I årsredovisningen skriver styrelsen och VD:n:

”…bolagets företagsprofil bör förändras..”

Det talas bland annat om att stärka:

”inriktning mot friluftsliv och naturupplevelser för att tillgodose nya trender, behov och målgrupper.”

De båda kommunalt ägda bolagen lockar tämligen många besökare varje år. Men det är naturligtvis inte gratis att bedriva verksamheterna. Förra året betalade Vänersborgs skattebetalare 3.211.000 kr till Hunneberg Kungajakt och viltmuseum och 7.604.400 kr till Vattenpalatset Vänerparken AB.

Det är nog värt en diskussion, särskilt i dessa ekonomiskt kärva tider för kommunen, om vi ska lägga så mycket skattepengar på icke-lagbundna verksamheter. Vi får inte heller glömma att till dessa 11 milj kr tillkommer 20 milj kr netto årligen på en arena. Men det ska inte kommunstyrelsen diskutera nästa vecka.

Ärende 9 handlar om ”budget för projekt etableringsfasen i Wargön innovation”. Det såg i förstone ut som en intressant punkt. Det var det inte. Det handlade inte om vad som ska hända i framtiden. Eller nästa år. Eller ens efter den 1 juli. (Se ”Vad händer egentligen med Wargön Innovation?”.) Det handlade om att:

Kommunstyrelsen beslutar att överföra budgetmedel om 210 tkr från kommunstyrelsens förfogandeanslag, till projektet ’Wargöns Innovation – etableringsskedet’”.

210.000 kr är i sammanhanget ganska lite pengar, så jag antar att kommunstyrelsen kommer att bevilja dom. Även om det är mycket oklart vad som händer med Wargön innovation efter halvårsskiftet… Det borde nog kommunstyrelsen diskutera redan på onsdag…

Roligare än så här kommer inte kommunstyrelsens marssammanträde att bli. Det återstår ytterligare en del ärenden, men som jag ser det är det bara, som sagt, tämligen rutinartade sådana.

Kategorier:KS 2019
 1. Larsson
  26 mars, 2019 kl. 17:26

  Att vilja är inte att kunna.

 2. Kenneth Allblom
  24 mars, 2019 kl. 20:03

  Ungefär 5.500 utländska besökare på bergen varje år. Äter, bor och handlar de för 1000 kr är affären i hamn även förutom de som bor i Sverige.
  I Sverige, ett av världens rikaste länder, ska vi självklart ha råd att fixa lättillgängliga natur- och fritidsupplevelser för många människor.
  Ännu bättre råd med det får vi om de rikaste delar med lite mer av sitt överflöd. Politik är att vilja, inte att klaga.

 3. rune
  23 mars, 2019 kl. 20:57

  Besöksantal ligger alltid Vänersborgs kommun varmt om hjärtat. Kommunens kommunikatörer vill gärna och ofta berätta hur många som besöker olika evenemang såsom aqua blå, oktobermarknaden, besökare på frukostforum, mm. Tydligen väldigt viktigt med deltagarantal.
  Även kommunens bolag Vattenpalatset och Kungajaktmuseet vill redovisa besök till deras bolagsverksamheter. Men vad säger egentligen siffrorna ? Bra eller dåligt ? Finns besöksmål uppsatta eftersom det redovisas ?

  Man kan ju fundera på vad besökssiffran 32.180 vid Kungajakt och Viltmuseet AB innebär.
  Är det betalande besökare ?
  Ingår kommunens grundskoleelever som varje skola skickar till museet flera gånger varje år ?
  Ingår Naturskolans besökare i besökssiffran ?
  Ingår kommunerna Grästorp och Trollhättans skolbarn som också ”gratis” besöker museet ?

  Att transportera tre kommuners alla skolbarn till Hunnebergs naturskola och museum flera gånger per år sägs vara gratis för skolorna men egentligen är det ju kommunerna som betalar från ett annat konto för det finns ingenting som är gratis i en kommun.

  Det är ju många kockar uppe på Hunneberg … Stiftelsen Bergagården, Naturskolan, Kungajakt och viltmuseum, m.fl. Alla finns i samma lokaliteter, fastighet och område. Alla säger sig ha inriktning mot friluftsliv och naturupplevelser för att tillgodose nya trender, behov och målgrupper och alla får ekonomiska stöd från Vänersborgs kommun och till liten del även Grästorps och Trollhättans kommuner samt Sveaskog.

  Samma spörsmål gäller ju även Vattenpalatset.

  Vänersborgs kommun bör nog ta sig en funderare varför varje år betala förlusttäckningsbidrag på minst 11 miljoner till dessa båda kommunala aktiebolag. Är detta lagstadgad verksamhet ?

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: