Hem > Sikhall, VA > Mystik och konspirationer kring VA

Mystik och konspirationer kring VA

Mystiken ligger fortfarande tät kring skyltarna längs VA-ledningarna i Sikhall och Dalsland. (Se ”Hemliga pumpstationer i Sikhall?”.) Det kommer inga fler besked från Kretslopp & Vatten och därför är det fortfarande oklart vad beteckningarna på skyltarna står för.

”Kretslopp & Vatten anser att vi har gett er svar på era frågor och vi kan inte vara mer detaljerade.”

Kanske beror tystlåtenheten på risken att främmande makt eller kriminella gäng kan ha glädje av uppgifterna. Eller helt enkelt att klåfingriga busar eller rättshaverister kanske inte skulle kunna hålla fingrarna i styr.

Det står nuförtiden rätt många AV-skyltar i kommunen, speciellt i dalslandsdelen eftersom dricksvattenledningen mellan Rörvik och Brålanda/Frändefors numera är sammankopplad med Vänersborgs VA-nät. Sträckningen mellan Rörvik och Brålanda kvarstår men kommunen har där placerat ut AV-skyltar. Det förekommer alltså både V och AV.

V på skyltarna står för vattenledning. En gång i tiden, innan GPS:ens tid, var skyltarna en hjälp för att lokalisera ledningen. Den stora frågan är vad AV står för. Det fick jag aldrig något svar på från Kretslopp & Vatten. Skyltarna, där det står AV, är stora rejäla skyltar. De ska tydligen synas även i meterhöga snödrivor. Min teori är att AV står för ”AvstängningsVentil”. Då kan jag också börja förstå, om jag har rätt, varför de är lite tystlåtna på Kretslopp & Vatten. Det jag däremot inte förstår är varför dessa skyltar ska behövas nu i GPS:ens tid…

För övrigt talas det mycket i södra Dalsland om VA-utbyggnaden längs dalslandskusten. Jag har hört talet i många år nu. Det handlar om att VA-utbyggnaden inte alls har gjorts, eller görs, av omtanke om dalslänningarna eller de boende i området.

Vänersborg fick för bortåt 20 år sedan kritik för sin sårbarhet. Kommunen hade två vattenverk, Rörvik och Skräcklan, och de var inte ihopkopplade. Om något av verken havererade, eller saboterades, skulle det kunna få mycket svåra följder.

En sammankoppling av vattenverken skulle emellertid bli en dyr historia. Kanske alltför dyr. Någon på kommunen kom då på den smarta idén att bygga ut VA i södra Dalsland – med argumenten att det var för alla dalslänningars skull. Och så skulle ju en massa personer kunna flytta till Dalsland. En fantastisk idé!

Idén köptes av kommunens politiker. Med verksamhetsområden och en utbyggd VA-ledning skulle alla få moderna och effektiva avlopp. Kommunen passade också på att döma ut de flesta enskilda avlopp – och på det sättet blev de flesta mer eller mindre tvingade att ”frivilligt” anslutna sig. Och de som fortfarande inte ville, eller behövde, tvångsanslöts ändå…

För Vänersborgs kommun var detta en fantastisk affär. Med hjälp av de boende i dalslandsdelen och deras ”insatser” i form av anslutningsavgifter, så löste kommunen finansieringen och då även sårbarhetsproblemen. Det blev dalslänningarna längs dalslandskusten som betalade anslutningen mellan Rörvik och Skräcklan.

Visst, det kan vara bekymmersfritt med kommunalt vatten och avlopp och visst kan det finnas vissa miljövinster med fastighetsägare som slarvar med sitt enskilda avlopp. Men egentligen…

Kommunalt vatten och avlopp är till huvudsakligen för tätorterna…

Så går pratet i södra Dalsland.

Kategorier:Sikhall, VA
 1. rune
  26 maj, 2019 kl. 22:10

  Angående Spillvatten (avlopp) …
  Markretention som begrepp är väldigt underskattat, speciellt i Vänersborgs kommun.

  Man önskar att kommunens anställda hos VA och Miljö&Hälsa och fritidspolitikerna släpper prestigen skaffar sig ökad kunskap/kompetens inom området markretention så slipper kommunens boende utanför tätort bli förföljda och krävas på dyra anläggningar i plast som ska grävas ner hos varenda fastighet.
  Och för Vänerkustens alla fastighetsägare ska allt spillvatten numera pumpas flera mil till kommunens två reningsverk i plastledningar som är betalda av dom själva.
  Med kunskap hos anställda och politiker kan kommunen bli ett föredöme med många anläggningar likt Solvarms fastighet och slam läggs lokalt ut på våra åkrar där det allra bäst behövs.

  Var sjutton är ståndpunkter från MP och C som säger sig vara mer gröna än andra i dessa diskussioner ?

  Nu riktas tyvärr fokus på de små avloppen och beslutsfattarna har genom ”Smed-rapporten” fått en vetenskaplig dokumentation för att inventera och underkänna små avloppsanläggningar. (Smed-rapporten kan ha stora brister eftersom den inte tar hänsyn till markretention)
  Resultatet blir att fastighetsägare måste anlägga nya avancerade anläggningar i plast eller att kommunen bygger ut sitt VA-nät och tvångsansluter. Fastighetsägarna blir då tvungna att ansluta sig till VA-nätet. Totalt i Sverige kan det röra sig om investeringar för flera miljarder kronor som kommer att drabba fastighetsägare, trots att det i många fall inte alls behövs.

  Enskilda avlopp som har bra infiltration med efterföljande markretention ger ett betydande skydd med omhändertagande av fosfor och smittämnen. Ett hushåll med WC avlopp kopplad till infiltration ger i normalfallet nollutsläpp i mer än 50 år.

  För alla som vill ha lite övergripande kunskap rekommenderas denna länk:
  https://vaguiden.se/2017/11/oppet-inlagg-om-markretention-sjalvrening-av-fosfor-och-smittamnen/

  Vänersborgs kommuns stora yta utanför tätort behöver inte nergrävda VA-grejer i plast för att locka fler kommuninvånare. Istället behövs långsiktig infrastruktur utanför centralorten i form av bra vägar och GC-vägar samt utökat antal tåghållplatser och till det utbud av kollektivtrafik. Till detta givetvis bra barnomsorg, grundskola och bra äldrevård över hela kommunens yta. Alltså kommunal kärnverksamhet. Då kommer många nya invånare och företag att flytta till kommunen.

 2. Anders Johansson
  26 maj, 2019 kl. 21:05

  Varför just Vänersborg, Det händer även mycket i Trollhättan men inte hur knasiga grejor som helst.
  Vem betalar dom löpande avgifterna för VA till badstrandens toaletter som inte har blivit av? För alla andra fastighetsägare har ju blivit detbiterade direkt slangen kom in på tomten.
  Vänersborg har en guldgruva i Sikhall men icke då,,,
  VA frågan är ett stort fiasko för Vänersborg.
  Här vill man göra området till ett LIS område men regler o byråkrati gör att man söker sig vidare.
  Det verkar vara en stor HSB förening hela Vänersborg.
  I Sikhall finns gratis arbetskraft men den vill man helst fördriva utanför kommungränsen.

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: