Hem > Kommunfullmäktige 2019, Odenköket > Årets sista fullmäktige

Årets sista fullmäktige

Imorgon onsdag samlas kommunfullmäktige en sista gång detta nådens år 2019. Men samtidigt blir det premiär för en ny lokal. För första gången ska ledamöterna bege sig ut till Quality Hotel för att sammanträda. Det ska bli spännande att se vad Quality har att erbjuda.

Ärendelistan är för en gångs skull relativt kort och det tunga ärendet, i pengar räknat, har redan behandlats i kommunstyrelsen. (Som i och för sig alla ärenden har gjort innan de kommer till fullmäktige.) Jag tänker på det nya köket vid Torpaskolan i kvarteret Oden.

Ärendet är egentligen inte särskilt kontroversiellt fast det handlar om många miljoner. I den redan beslutade Mål- och resursplanen finns sammanlagt 64,7 milj kr budgeterat för Oden-köket. Nu begär samhällsbyggnadsnämnden ett tillskott på 14,7 milj. Fördyringen beror på att projektet dels har flyttats fram i tiden och dels av att det har kommit till ytterligare krav som inte fanns med från början.

Orsaken till att det behövs ett nytt kök är (citerat från underlaget):

“Det är av största vikt att Oden-köket byggs då det är nyckeln till en effektiv och rationell måltidsproduktion i Vänersborgs kommun. Oden-köket ersätter Lindgårdens och Torpaskolans kök och ger förutsättningar för en god arbetsmiljö för måltidspersonalen och säkerställer produktionen av måltider till förskola, skola och äldreomsorg samt produktionen av specialkoster.”

Så trots att det handlar om en total kostnad på sammanlagt 79,4 milj kr kommer fullmäktige att säga ja. Moderaten Henrik Harlitz kommer säkert att upprepa sina synpunkter från kommunstyrelsen om mobilt eller fast reservkraftverk, men han kommer att få ge sig. Det blir ett fast reservkraftverk.

Det är två delårsrapporter som ska behandlas, en för Kunskapsförbundet Väst och en för Fyrbodals kommunalförbund.

Jag skulle väl kunna tänka mig att säga några ord om Kunskapsförbundet, men delårsrapporten är från augusti så det mesta som står där är på sätt och vis inte aktuellt. Om jag går upp till talarstolen eller inte beror mest på om andra gör det. För egentligen är det Kunskapsförbundets framtid som borde diskuteras, inte “baktid” som Dan Nyberg (S) lite ironiskt brukar säga ibland. I så fall skulle jag säga något om det som avhandlades på förbundets senaste sammanträde. (Se “KFV (10/12): “Läs Kärvlings blogg!””.)

Även delårsrapporten från Fyrbodals Kommunalförbund handlar om det första halvåret, och är således tämligen inaktuell. Även om revisorerna har en del kritiska synpunkter.

Lutz Rininsland (V) avslutar året med, inte helt oväntat, två interpellationer – en till kommunstyrelsens ordförande Benny Augustsson (S) om arbetsförmedlingens framtid och en till socialnämndens ordförande Dan Nyberg (S) angående habiliteringsersättning. Du kan läsa mer om interpellationerna, både frågor och svar, på Rininslands blogg – “Fullmäktige på onsdag”.

Det har kommit in några ärenden efter att kallelsen till sammanträdet skickades ut.

Lena Mjörnell (SD), som är ledamot av socialnämnden, har ställt en fråga till ordförande Dan Nyberg (S). Den har rubriken “Fråga angående initiativärende för ASI i Socialnämnden 2018-02” och själva frågan lyder:

“Tycker du att de mål som är uppsatta för ASI är tydliga och mätbara?”

Frågan redovisar också en bakgrund och är tämligen både välskriven och genomarbetad.

Även undertecknad vänsterpartist har inkommit med en fråga. Det är en interpellation med titeln “Skillnad på teori och praktik…?”. Den ställs till kommunstyrelsens ordförande Benny Augustsson (S) och lämnades så sent som idag. Det innebär att den inte kommer att besvaras förrän på nästa sammanträde, som inte är förrän nästa år… (Jag återkommer med interpellationens innehåll och syfte.)

Skillnaden mellan en fråga och en interpellation är att när frågan behandlas är det bara frågeställaren och den som svarar som får gå upp i talarstolen. Och de båda får bara två inlägg var på vardera max två minuter. Vid en interpellation så får alla i fullmäktige delta i debatten och det finns ingen begränsning på varken antalet inlägg eller tid.

Till sist har det också inkommit en motion från sverigedemokraterna. Det är inte heller helt oväntat, SD är ganska flitiga på motionsfronten. Det är återigen Lena Mjörnell som har skrivit motionen. Mjörnell vill att kommunen redovisar kostnaderna för de verksamheter som Vänersborgs kommun enligt lag är skyldig att driva, så att invånarna kan se och jämföra vad som är lagstadgat och vad som är “frivilligt”, dvs politiska prioriteringar i Vänersborg.

Ordförande Annalena Levin (C) har till skillnad från sin partibroder Mats Andersson lättat lite på plånboken och bjuder fullmäktige på en enkel måltid. Och det ser vi fram emot…

PS. James Bucci (V) har slagit till igen med en ny blogg. Denna gång om samhällsbyggnadsnämndens hantering av fastighetsaffären Holmens fd huvudkontor – se ”En vanlig fastighetsaffär”…

  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: