Hem > Byggnadsnämnden, Interpellation, Sikhall > Interpellation om detaljplan i Sikhall

Interpellation om detaljplan i Sikhall

Det har väl inte undgått någon läsare att det händer saker i Sikhall. Eller rättare sagt, att det inte händer saker i Sikhall. I varje fall inte med den detaljplan som fyra fastighetsägare “beställde” år 2015 och som en enig byggnadsnämnd beslutade att upprätta den 19 maj 2015. 

Jag har återgett historien i en bloggserie på 13 delar. (Den första bloggen i serien hittar du här – “DP Sikhall (1): Ny detaljplan”.) Och vill det sig illa kan det bli 13 bloggar till… Detaljplanen är nämligen inte klar. Efter snart 7 år och kostnader för fastighetsägarna på upp till 1,5 milj kr så ligger alltså planen fortfarande kvar på några skrivbord eller skrivbordslådor i kommunhuset. Det kvarstår nämligen enligt miljö- och byggnadsförvaltningen fortfarande många kostnadskrävande undersökningar och utredningar innan planen kan bli klar. Det kan antagligen ta 7 år till… Fastighetsägarna i Sikhall tvivlar på att detaljplanen någonsin blir klar…

Det är en skandal. Tänk bara tanken att det skulle ta över 7 år för Vänersborgsbostäder eller Serneke, eller Bert Karlsson på Ursand, att få till stånd en detaljplan när de vill bygga bostäder någonstans i Vänersborg…

Jag tänker ställa några frågor på nästa kommunfullmäktige, den 16 februari, om varför det tar så lång tid med detaljplanen. Den som jag riktar frågorna, interpellationen, till är byggnadsnämndens mångårige ledamot och ordförande Bo Dahlberg (S).

Jag återger interpellationen nedan. Det går också att ladda ner den här, ”Interpellation till Dahlberg”.

==

Interpellation till byggnadsnämndens ordförande
Detaljplan Sikhallsviken

Den 19 maj 2015 beslutade en enig byggnadsnämnd att upprätta en detaljplan för Sikhallsviken. Området som detaljplanen skulle omfatta justerades den 22 september 2015 och den 12 december 2017 var ett förslag till detaljplan klart. Förslaget gick ut på samråd.

Det hade tagit drygt 2,5 år från beslut till samråd. Det var en lång tid, men planen var fortfarande långt ifrån klar… Och faktum är att den nu i februari 2022 ännu inte är färdig. Ja, det går inte ens att skönja slutet på arbetet.

Det har alltså gått snart 7 år sedan byggnadsnämndens beslut att upprätta en detaljplan för Sikhallsviken. Det torde vara rekord. Kostnaderna för planen är snart uppe i 1,5 mkr och den ska till största delen betalas av fastighetsägarna. Det hör till saken att när processen sattes igång fick fastighetsägarna beskedet att en detaljplan skulle ta ca ett år och kosta upp till 300.000 kr.

Det kvarstår enligt miljö- och byggnadsförvaltningen fortfarande många kostnadskrävande undersökningar  och utredningar innan planen kan bli klar. Fastighetsägarna i Sikhall tvivlar på att detaljplanen någonsin blir det.

Mina frågor till byggnadsnämndens ordförande är:

 • Hur kommer det sig att detaljplanen för Sikhallsviken fortfarande inte är klar efter snart 7 år?
 • Det finns inte ett enda dokument i diariet från detaljplaneprocessen under tiden mellan februari 2018 och oktober 2020. Varför inte det, vad hände under denna långa tid?
 • Är det rimligt att fastighetsägarna ska betala över en miljon kronor för en detaljplan som aldrig blir klar och som, om den någonsin blir det, kanske till och med kommer till slutsatsen att det inte går att exploatera området?
 • Hur lång tid ytterligare kommer detaljplanearbetet att ta innan planen blir färdig?

Anm. Se också ”KF: Lång debatt om Sikhall (1/2)” och ”KF: Lång debatt om Sikhall (2/2)”.

 1. Anders Johansson
  6 februari, 2022 kl. 23:52

  Hela bygden har blivit blåsta av sin egen kommun och sina egna politiker.
  Det kommer aldrig bli någon utveckling av Sikhall om inte vissa politiker och tjänstemän byts ut.
  Jag ställer frågan om o om igen till dom som har hand om detaljplanen och får alltid samma svävande svar och förnekande om att vissa fördröjer planen.
  Vi har betalt för VA och detaljplanen var ett utmärkt dragplåster.

 2. Dan Norrman Sörbo
  6 februari, 2022 kl. 21:06

  Jag är en av de 4 fastighetsägarna som var med på mötet och kan bekräfta att det Magnus Larsson skriver är riktigt. Jag förstår inte problemet med att tillmötesgå Magnus planer för utveckling av Sikhall. Dan Norrman

 3. Laila Johansson, Troneberg
  6 februari, 2022 kl. 19:53

  Jag var en av de fem på mötet och det Magnus skriver är vad som sades!
  Jan G Andersson Troneberg

 4. Magnus Larsson
  6 februari, 2022 kl. 19:22

  Innan vi tecknade planavtal gick vi igenom kostnader för planen. Det var upp till 300 000 plus utredningar. Tiden för planen var ett år. En viktig sak var fastighetsrättsliga lösningar eftersom jag inte kan slutföra planen utan vattenverksamhet – och vattenverksamhet kan jag inte söka om jag inte har rådighet.
  Det var inga problem, det löser vi under under tiden vi jobbar med planen sa byggnadsförvaltningen. Vi var 5 som hörde det.
  Nu står vi här 7 år senare, fortfarande utan rådighet och kan inte söka vattenverksamhet för vi har inte hittat några fastighetsrättsliga lösningar.
  Blir det inte några fastighetsrättsliga lösningar nu är vi ju grundlurade från början.

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: