Hem > Byggnadsnämnden, detaljplan, Magnus Larsson, Sikhall > DP Sikhall (1): Ny detaljplan

DP Sikhall (1): Ny detaljplan

Sikhall, vid Vänern, i Dalsland – en pärla.

Här är badvattnet kanske varmast i hela Vänern. De långgrunda stränderna och de sydliga vindarna skapar en vattencirkulation som trycker in ytvattnet mot stranden. Sanden i Sikhall är mjuk och fin. Det finns knappt en enda sten på den sandiga bottnen, som sträcker sig hundratals meter ut i vattnet.

Det finns stugor på Sikhall. Det finns en camping. Det finns en kiosk. Det finns en restaurang. Det finns parkeringar.

Sikhall är på många sätt jämförbart med Ursand. Kanske till och med strået vassare. Men det spelar inte så stor roll. Kommunen har satsat, och satsar, på Ursand. Sikhall ligger längre från kommunhuset.

Så började jag en blogg för 8 år sedan. (Se “Sikhall – en pärla vid Vänern”.) Texten har fortfarande stor giltighet. Kommunen har i och för sig byggt en del offentliga toaletter och det har dragits VA till området. Det har även byggts en del bostadshus och det finns fastighetsägare som försöker göra det fint, snyggt och trivsamt för allmänheten.

I onsdags arrangerades t ex “Sikhall Rock 1.0” med musik av bandet ”Just nu”. Sikhallsborna samlades vid den så kallade “Politikerhyllan” där Magnus Larsson hade sett till att en scen hade uppförts. Människorna njöt av det fina vädret, uppträdandet och den gratis korven – med bröd. Jag hade själv nöjet att närvara tillsammans med ett hundratal andra människor. De jag samtalade med var extremt nöjda med arrangemanget. 

Men kring badplatsen, själva hjärtat i Sikhall, har tiden till stor del stått stilla. Ja, det är faktiskt så att utvecklingen delvis har gått bakåt. Kommunen har misskött en del av sin mark och låtit den växa igen.

Om man jämför dagens Ursand och Sikhall så ser man skillnaden…

Bert Karlsson har utvecklat Ursand som idag har 5 stjärnor och blivit en av Sveriges mest besökta campingar. Bert har under åren ofta agerat först och frågat efter lov efteråt. Visst har kommunen stundtals satt “hårt mot hårt”, men oftast har kommunen accepterat Berts åtgärder. (Ibland efter vite eller hot om…) Och när Bert har “glömt” av att det fanns en detaljplan för området, så ändrade och anpassade kommunen oftast den.

I Sikhall försöker fastighetsägare och entreprenörer med Magnus Larsson i spetsen utveckla Sikhall. De följer regler och lagar och begär bara en positiv attityd från kommunen och tillstånd för det som de vill göra. Men kommunen är trög och hittar oftast problem. Vilket alltför ofta leder till att kommunen säger nej, eller glöm det, eller vänta, eller vi måste utreda… Och tiden går och inget händer. Ibland önskar man att kommunen behandlade alla sina invånare och alla sina kommundelar på samma sätt. Lite som kommunens vision antyder:

“Vänersborgs kommun – attraktiv och hållbar i alla delar, hela livet”

Och då menar jag inte att kommunen ska sätta stopp för Bert Karlsson på Ursand. Nä, kommunen behöver sina entreprenörer. Kommunen bör istället hjälpa och underlätta för andra på samma sätt som för Bert, t ex för fastighetsägarna och entreprenörerna i Sikhall.

Entreprenörer och fastighetsägare i Sikhall, varav Magnus Larsson är en, vill att kommunen upprättar en detaljplan på Sikhall. Det är en förutsättning för byggnation och utveckling. Eller de ville i varje fall upprätta en detaljplan… Och det vill de egentligen nog fortfarande, men tiden går – och kostnaderna blir allt större.

Det är nämligen så att fastighetsägarna i Sikhall redan den 4 mars 2015 ansökte om planbesked för att få lov att stycka av tomter för småhusbebyggelse. Fastighetsägarna ägde nämligen tillsammans det mesta av marken inom det tänkta planområdet. De föreslog också:

”en utbyggd båthamn med rastplats och sjöbodar, ny gång- och cykelväg och utökning av badstranden.”

För att kunna förverkliga sina önskemål och planer var kommunen alltså tvungen att upprätta en ny detaljplan. Och byggnadsnämnden var positiv. Den beslutade den 19 maj 2015 att:

 • “meddela positivt planbesked för att upprätta en ny detaljplan för ett område kring Sikhallsviken som bland annat omfattar fastigheterna Sikhall 1:6, Sörbo 1:9-10, Häljerud 1:14 och Gestad Berg 1:42. Beslutet fattas med stöd av 5 kap 2 § plan- och bygglagen, PBL (2010:900).
 • Byggnadsnämnden beslutar att huvudsyften med detaljplanen är att skapa möjlighet för bostadsbebyggelse samt utveckling av Sikhalls hamn och strandområden.
 • Byggnadsnämnden beslutar att ge byggnadsförvaltningen i uppdrag att ta fram ett förslag till detaljplan för det aktuella området.
 • Byggnadsnämnden bedömer att detaljplanen kan antas hösten 2016.
 • Byggnadsnämnden beslutar att kommunen ska teckna ett planavtal med fastighetsägarna innan planarbetet påbörjas.”

Detaljplanen skulle tas fram för nedanstående område (se röd markering på kartan), bli klar drygt ett år senare (hösten 2016) och betalas av de fastighetsägare/”exploatörer” som ansökte om planbesked. 

Detaljplanen är 6 år senare fortfarande inte klar…

Anm. DP i rubriken står för ”detaljplan”.

Fortsättning följer här: ”DP Sikhall (2): Ett förslag upprättas

===

Bloggar i denna serie:

 1. Stefan
  12 januari, 2023 kl. 19:53

  Vill bara hjälpa Byggnadsnämnden med ett tips, kika in på denna sidan ..så slipper ni bläddra i den där tråkiga PBL:en som verkar vara otroligt svårläst och svårtolkad i kommunhuset.
  https://www.boverket.se/sv/om-boverket/guider/hur-en-detaljplan-tas-fram/

 2. Magnus Larsson
  26 juli, 2021 kl. 13:16

  Att det är så att Vbg kommun medvetet fördröjer detaljplanen är ställt utom allt rimligt tvivel.
  Den informationen jag får av folk med insyn är att detaljplanen bara ska kosta mig massa pengar och aldrig någonsin bli färdig.
  Allt hänger ihop med att jag köpte politikernas fastighet, så sägs det.
  För mig spelar det ingen roll om det blir en detaljplan eller inte men jag ska löpa linan ut så att jag slipper bära hundhuvet för att folk i Brålanda, Frändefors och Gestadbygden blir utan utveckling i form av bostäder, båtplatser, sjöbodar, fina stränder, parkeringar, gång och cykelbanor mm.
  Även ett rejält lyft runt Sikhalls kiosk o camping med åretruntöppen lanthandel och utökning av campingen är med i detaljplanen.
  Tyvärr så klarar inte Vbg kommun av att hantera en sådan här omfattande vänskapskorruption

 3. PåDal
  25 juli, 2021 kl. 20:33

  Alltid mycket positivt och så nödvändigt när enskilda politiker eller partier lyfter kommunens Dalslandsdel i bloggar eller också som motioner och diskussioner vid kommunfullmäktiges möten. Tack !

  I sammanhanget kan nämnas att för 10 år sedan beslutade Kommunfullmäktige anta ”Fördjupad Översiktsplan för Dalslandskusten” (antagen 26/11 2011).
  Denna FÖP plus kartor och annat målande underlag går att finna på kommunens hemsida samt även via en ”nätsökning”.

  Den är mycket välskriven och detaljerad och handlar om hela kommunens Dalslandskust och varje område har fått sitt eget kapitel. Detaljplaner föreslås utvecklas.
  Ett av kommunens Vänerkustområden är Sikhall, som beskrivs som ett viktigt utvecklingsområde för kommunen. Jag tror dock tjänstemännens beslutsunderlag och arbete under tio år har ”råkat” fastna vid utveckling och exploatering av ett och samma område längs Dalslandskusten.

  Värt att nämna är att väginfratruktur bör prioriteras i FÖP´en och där ex.vis GC-väg är nödvändig utmed väg 2154 (Sikhallsvägen) och denna GC-väg lämpligtvis anläggs i samband med VA-utbyggnad på initiativ av Vänersborgs kommun.
  Entreprenörer och fastighetsägare i Sikhall har under minst 10 år försökt föreslå förslag och åtgärder enligt FÖP´en.

  Vad finns för mening att göra en dyr FÖP om inte kommunens tjänstemän och KF-politiker under 10 år verkligen beslutar och verkar för FÖP´ens syfte och innehåll ?

 1. 30 december, 2022 kl. 17:10

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: