Hem > Huvudnäs > Huvudnässkolan

Huvudnässkolan

aulaHuvudnässkolan har blivit aktuell. Igen. Eller snarare Huvudnässkolans byggnader.

Huvudnässkolan vara eller inte vara, var en stor fråga för några år sedan. Tillsammans med beslutet om Arena Vänersborg, kanske den största och mest engagerande fråga någonsin i kommunen.

Vänersborgs kommunfullmäktige beslutade den 21 juni 2005, med röstsiffrorna 48-0 (en avstod och S Anders Larsson var inte närvarande), att Huvudnässkolan skulle renoveras för 35 miljoner kr.

Kommunstyrelsens dåvarande ordförande, Lars-Göran Ljunggren, uttalade sig i Radio Väst dagen efter fullmäktiges beslut:

”Det innebär att vi har givit ett mycket klart och tydligt besked för 20-30 år framöver. Aulan och A-huset kommer att vara utbildningslokaler.”

Det var före valet 2006. Efter valet ändrade sig socialdemokraterna och centerpartisterna. De ville helt plötsligt lägga ner Huvudnässkolan.

Striden stod hård. Mot socialdemokrater och centerpartister stod samtliga andra partier. Över 2 000 namnunderskrifter samlades ihop på kort tid, invånarna i Vänersborg krävde en folkomröstning i frågan. Föräldraföreningen på Huvudnässkolan anordnade en demonstration för att bevara Huvudnässkolan som skola. Demonstrationen blev den största i Vänersborg på mannaminne, kanske den största någonsin.

Det hjälpte inte.

Kravet på folkomröstning röstades ner i fullmäktige (de borgerliga partierna röstade mot en folkomröstning!) och i stället beslutades den 19 mars 2008 att Huvudnässkolan skulle läggas ner som skola. Vad som skulle göras med byggnaderna skulle utredas.

Fullmäktiges beslut överklagades (bland annat av Gunnar Lidell och James Bucci) och ogiltigförklarades av Länsrätten. Det försenade bara det formella beslutet. Det reella beslutet var redan taget…

Huvudnässkolans byggnader står nu tomma. Aulan används endast sporadiskt. Den gamla skolbyggnaden, det sk A-huset, mitt i centrala stan, förfaller alltmer.

Vad ska hända med byggnaderna?

Peter Lénberg, som var en av de som överklagade fullmäktiges beslut, har nu skickat Västarvets utredning till kommunen. Det var den utredning som skrev:

”Aulan har stora kulturhistoriska värden och är välbevarad. Västarvet föreslår att Huvudnässkolans aula förklaras som byggnadsminne. … Samtliga byggnader och skolgård skall förvaltas på ett sådant sätt att hela anläggningens karaktär bevaras.”

Kommunen lär inte bry sig om Västarvets åsikter. Inte nu heller.

Och i dagens TTELA läser vi:

”Även B-husens och aulans framtid ska undersökas. A-husets öde är inte heller helt fastställt. Men Christer Thobiasson förmodar att det kommer att rivas.”

Christer Thobiasson (M) är ordförande i Samhällsbyggnadsnämnden.

”Finns det inte behov av Aulan och B-huset kan även dessa jämnas med marken.
– Det är meningslöst att låta husen stå tomma, säger Christer Thobiasson.”

Förra året fick kommunen bara in 30 000 kr på musikuppträdanden och andra föreställningar i aulan. För lite pengar menar Gunnar Lidell (M), som i egenskap av ordförande i kommunstyrelsen också är med i debatten, och fortsätter:

”En alldeles för låg summa för en fortsatt överlevnad. Den drar inte ens in så pass mycket att det räcker till uppvärmning och städ. Och dessutom skulle upprustningen kosta en hel del.”

Med samma resonemang skulle Arena Vänersborg omedelbart rivas!

Jag vet inte vad en upprustning skulle kosta. Det kanske inte är så himla mycket. Den 19 mars 2008 sa Gunnar Lidell (M) i fullmäktige:

”En totalrenovering av Huvudnässkolans A-byggnad skulle kosta 59,4 miljoner.”

Nu pratar vi i och för sig bara aulan. Eller? (I den arkitekttävling, som kommunen har ordnat, så var Huvudnässkolans aula kvar i det vinnande bidraget.)

Jag har inga känslomässiga skäl till att behålla aulan. Jag tillhör de som tycker att aulan inte är särskilt snygg… Men det känns som att mycket mer behöver göras för att få igång livet i centrum (kaférna i sig är bra, men det räcker inte). Det kanske till och med är viktigare än att kommunen lägger 15 miljoner på Resecentrum eller en ny hamn i Vargön för mer än 100 miljoner, exklusive muddring på kanske 165 miljoner!

Kanske skulle aulan kunna göras om till ett konserthus(!) med kongressmöjligheter… (Med bidrag från regionen och kanske privata intressenter?) Kanske skulle A-byggnaden samtidigt kunna göras om till något slags kulturcentrum, kanske kan en förskola inrymmas, kanske en F-6-skola…

Något måste göras i vår stad, för att locka hit människor och få dem som bor här att stanna kvar. Jag tror nämligen inte på det som näringslivschef Anders Larsson (fd S Anders) skriver (bland annat) i ett yttrande över en motion om att öka Vänersborgs attraktionskraft följande:

”Möjligheterna till expansion och utveckling av Vänersborgs kommun under de närmaste åren är unikt goda:
Sportcentrum med Arena Vänersborg tillsammans med Vattenpalatset i Vänerparken bidrar med hög attraktionskraft.”

Som sagt. Något måste göras, något som väger upp alla de felsatsningar som gjordes under den förra mandatperioden – något som återställer Vänersborgs goda rykte.
…samtidigt som kommunen måste väga användningen av varenda skattekrona på guldvåg…

Kanske skulle politikerna fråga vad kommuninvånarna tycker?

Kategorier:Huvudnäs
 1. Peter
  12 augusti, 2011 kl. 17:49

  I Vänersborg finns det få arktektoniskt intressanta och unika byggnader. Mig veterligen finns det ingen annan byggnad i Vänersborg som är lika unik som aulan eller besitter samma kvalitéer. För mig är det uppenbart att de styrande politikerna inte inser vad man har, inte ser möjligheterna med aulan, utan man betraktar den endast som ett problem.

 2. krister
  12 augusti, 2011 kl. 08:04

  Med en ålder drygt di femti och kommuninvånare sedan födseln har jag minnen från Huvudnäs. Gick tre år på huvudnässkolan på 70-talet, tyckte att det var en suverän skola perfekt placerad i mitten av en stad.
  Inget direkt minne av … men föregångaren till huvudnässkolan var också en skola. Vänersborgs Högre Allmänna Läroverk hette skolan som revs 1963. Redan på 1800-talet ansåg stadens styrande att kvarteret med sin placering var lämpligt för utbildning och människors samling, dvs en viktig del i Vänersborgs uppgift och kulturaxel.

  Med dagens majoritetspolitiker som bara vill vinna personliga segrar och bygga monument verkar framtiden inte vara viktig, speciellt inte för barn och ungdomar. Det visar de tydligt eftersom de vill lägga ner skolor och istället satsa på vattenplask och bandy.
  Vad kommer en dagens 14-åring från ex.vis Sundals Ryr, Nordstan eller vartsomhelstifrån att minnas från sin skolgång ???

  Tack Stefan för en suverän blogg som med all tydlighet visar att kommunpolitik inte handlar om partiideologi utan endast personlig strävan efter makt. V i Vbg visar på en sund kommunpolitik.

 3. 11 augusti, 2011 kl. 20:58

  Jag minns inte vad en ombyggnad skulle kostnad; det har säkert nämnts på något möte i samhällsbyggnadsnämnden. Däremot har en siffra på ca 5 miljoner vilket skulle motsvara driftkostnaden av aulan (med räntor/avskrivningar??). Alltså en aula som står tom kostar mycket pengar och en aula som används kostar också mycket pengar.
  Det svåra är att försvara de små inkomster man får från aulan mot de stora utgifterna – jämför med Gökungen (arenan).
  Sedan är frågan om ”alla” vill ha kvar aulan. Mycket svår fråga.

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: