Hem > Allmänt Vänersborg, sommarläsning > Smultronställe?

Smultronställe?

Något helt osannolikt hände idag…

smultron2Det växer, som många av mina grannar och förbipasserande vet, smultron vid min häck som står vid tomtgränsen. Både innanför på tomten och framför vid trottoaren.

Just idag ska det komma bekanta på en grill i det fina vädret. Som efterrätt tänker vi ha smultron och grädde. När jag låg på tomten bakom häcken och plockade smultron så hör jag röster. Det var två män med penna och papper i händerna. De såg mig inte.

”Titta, är det hallon?”

Sa den ene.

smultron3Efter en kort betänketid sa den andre:

”Nä, det är smultron.”

Efter ytterligare några sekunder av enskilda funderingar och överläggningar sa den förste:

”Men det är väl ogräs?”

Och strax hörde jag att de lade in något i min brevlåda. Jag var naturligtvis väldigt nyfiken på vilka personerna var och vad de hade lagt i brevlådan.

smultron4Det visade sig vara kontrollanter från kommunen som var ute och inspekterade medborgarnas vandel och skötsel denna fina sommardag!

I brevlådan låg ett föreläggande från Gatuenheten!

”Hej!
Vi vill med denna lapp göra er uppmärksam på att ni som fastighetsägare till adress Lovisebergsg X är skyldig att hålla fritt från växtlighet utanför er fastighetsgräns. Det åligger alltså fastighetsägaren att hålla rent på trottoaren, bland annat genom att ta bort ogräs och annan växtlighet.
Vi ber er åtgärda detta så snart ni kan!
Vänliga hälsningar
Gatuenheten
Vänersborgs kommun”

smultron1Är smultron ogräs? Det är definitivt både ”växtlighet” och ”annan växtlighet”. Men ogräs…? Hade det varit skillnad om det hade varit hallon?

Måste vi ta bort smultronen nu?

I föreläggandet som låg i brevlådan var också de lokala föreskrifterna för gaturenhållning medskickade. Och det slår mig att jag själv har varit med och beslutat om dessa… Oj! Vad har jag gjort?

Eller är det tolkningen som är fel?

När jag tittar igenom de lokala föreskrifterna så ser jag att det finns en undantagsparagraf:

”Samhällsbyggnadsnämnden får meddela undantag från dessa föreskrifter om det kan ske utan påtagliga olägenheter på platsen eller åsidosätter människors hälsa eller i övrigt nedsätter allmän trevnad.”

smultron5När jag gick ut för att fotografera eventuella ”påtagliga olägenheter på platsen”, för att visa Samhällsbyggnadsnämnden att så inte är fallet – så ser jag en liten tjej plocka smultron med sin pappa vid trottoaren.

Varför ska allt vara så besvärligt? Smultron åt förbipasserande bidrar väl ändå till ”allmän trevnad”!?

 1. Roy Andersson
  10 juli, 2014 kl. 21:31

  Carl Bildt hade ett liknande ärende för många år sedan, då som statsminister. Det var en tysk som flyttat upp till Norrland och levde otroligt enkelt med självhushållning och så hade han lite inkomster från kyrkan för han var kantor. Men skattmasen slog i en tabell och fann att denna utlänning inte kunde försörja sig själv och därför skulle utvisas, fast han aldrig någonsin bett om några bidrag. Bildt tog ett samtal med chefen för myndigheten med ungefär dessa ord: -Det vore mig främmande att bedriva ministerstyre, men om ni har så stora anslag att ni kan hålla på med helt onödiga arbetsuppgifter så kommer dessa anslag att sänkas betydligt!
  Tysken besvärades aldrig mer och gifte sig sedan med en kvinna med jobb och inkomst.
  Chefen för gatukontoret skulle behöva minst ett telefonsamtal med motsvarande innebörd!

 2. 10 juli, 2014 kl. 19:20

  När jag läste jordbruk och växtlära lärde jag mig definitionen av ogräs. Ogräs är det som växer där vi inte vill att det ska växa. Ja smultron kan vara ogräs om de växer på fel plats. Fast jag tycker du ska väl avgöra det.
  Vi hade hallon som växte som ogräs de var överallt.

 3. brålandabo
  10 juli, 2014 kl. 19:11

  Informativ och bra skriven blogg men beklaglig kontenta.
  Myndighetsutövning när den är som värst … inte ringa på huset för att prata och resonera … ingen personlig kontakt tas …inga personnamn eller telefonnummer ska anges … bara lämna en anonym lapp i brevlådan med avsändare Gatuenheten, som jag i min enfald inte trodde var en övervakande enhet utan istället en effektiv utförare.
  Vad i all sin dar håller samhällsbyggnadsförvaltningen på med ? Tycker chefen för förvaltningen och övrig arbetsledning att detta verkligen är en bra grej ? Man måste nog fråga sig om det är en bra att två personer går omkring och lägger anonyma kommunlappar i brevlådan är en bra lösning. Har verkligen kommunen bra chefer med ledarskap som tillåter sämsta tänkbara myndighetsutövning ? Är de anställda inom samhällsbyggnadsförvaltningen så hårt ledda av förvaltningschefen att de inte själva uttrycker att detta är ett mycket olämpligt arbetssätt ?

  Hoppas inte samma myndighetspersoner med penna och papper komma till de mindre tätorterna i kommunen, då kommer det gå åt många lappar. Jag blir orolig och rädd. Min gata asfalterades för 41 år sedan av en annan kommun (innan kommunsammanslagningen). Det tillkommer nya stora hålor varje år och vissa av de största fylls nödtorftigt igen med kallasfalt eller grus (ty det är ju utanför centralorten!). Är jag ansvarig att ta bort gräs och ogräs i dessa hålor ? Är jag ansvarig för att hålla järnluckorna av olika storlek märkta V vid min tomtgräns fria från smultron och ogräs? Just nu är ogräset runt luckorna 40 cm högt. Är jag även ansvarig för den fina lilla björken som börjat växa i en håla 20 cm utanför tomtgränsen ? I år är björken 60 cm hög.

  Måtte jag inte också få lapp i brevlådan från myndigheten Vänersborgs Kommun.

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: