Hem > Hamnar, S > Beslutet är inget beslut!

Beslutet är inget beslut!

Socialdemokraternas kommunalråd Marie Dahlin skriver i ytterligare ett, och kanske avslutande, inlägg i hamndiskussionen (se TTELA):

”Vi ska bara undersöka”

På Facebook har Marie Dahlin satt sin egen, och samtidigt lite mer familjära, rubrik:

”Vi har också fakta, Stefan!”

Dahlin Vi har också fakta

I varje inlägg, detta är det tredje, påstår Marie Dahlin att hon kommer med fakta. Det stämmer inte. Det finns sällan några fakta i inläggen. Marie Dahlin levererar mestadels bara drömmar och önsketänkanden. När hon undantagsvis framlägger något som kan liknas vid fakta, t ex om hennes inflytande och påverkan på riksdagsmän, att hamnen i Vänersborg är för liten och om antalet fartyg som anlöper hamnen, visar jag att hon har fel. Då går Marie Dahlin inte i svaromål och argumenterar inte vidare i de frågorna.

Marie Dahlin förbigår helt enkelt alla fakta som strider mot hennes med tystnad.

Och det gör hon rätt i. För Marie Dahlin har fel. Hur hennes drömmar än ser ut…

Marie Dahlins huvudargument denna gång, som hon gör en stor affär av, är att kommunfullmäktiges beslut inte är ett beslut…

rundgangJaha. Igen. Det känns som rundgång. Detta har vi nämligen hört och diskuterat förut. Och det blir inte sant bara för att Marie Dahlin upprepar det.

Marie Dahlin försvarar det hamnbeslut som fullmäktige fattade i juni med att det inte är något beslut. Hon hävdar alltså återigen att Vänersborgs kommunfullmäktige fattar beslut som inte är några beslut.

Nähä…

Vad ska man säga om det? Mer än att vänersborgarna nog undrar vad som sker i Vänersborgs högsta beslutande församling… Med all rätt.

Fast jag vill återigen påpeka att det i beslutet, som enligt Dahlin inte är något beslut, står:

”… hamnen i centrala Vänersborg flyttas till Vargön i enlighet med i nuläget framtagna underlag.”

Marie Dahlin nämnder inte med ett ord om att det faktiskt står ”i nuläget framtagna underlag”. Det betyder på ren svenska att fullmäktige anser att den nuvarande utredningen är tillräcklig.

pengapaseMarie Dahlins andra argument är att ett beslut som inte är ett beslut inte heller kostar pengar. I varje fall inte 300-400-500 milj. Kanske 140 milj kr. För det är ju det som tjänstemännens utredning har beräknat.

Marie Dahlin skriver:

”Den utredning som våra tjänstemän i kommunen har gjort landar på 120-140 miljoner för att flytta hamnen.”

Hur ett icke-beslut överhuvudtaget kan kosta någonting alls förklarar inte Marie Dahlin.

Visst, det är fakta. Att det står 120-140 miljoner i utredningen alltså. Inte att det ”bara” ska kosta 120-140 miljoner. Jag har tidigare visat på brister i utredningen, brister som tjänstemännen själva är medvetna om. (Se t ex ”Hamnfrågan avgjord”.) Det är därför som tjänstemännen krävde ytterligare utredning innan något som helst beslut fattades.

En hamnflytt kommer med all sannolikhet att kosta minst dubbelt så mycket…

Marie Dahlin gick förresten häromsistens ut i media och talade om att en flytt av hamnen kan kosta upp mot 300 miljoner… Det har hon tydligen glömt nu.

arena_vbgJag kan inte låta bli att dra paralleller till den argumentation som vänersborgarna fick höra inför beslutet av Arena Vänersborg. Arenan skulle ju ”bara” kosta vänersborgarna 140 milj kr. Det blev som bekant 300 milj kr… Men det har nog inte Marie Dahlin accepterat än. För hur kan det bli så mycket när det inte var beräknat…?

Marie Dahlins uppskattade kostnad på 140 milj för hamnflytten är för övrigt förvillande lik den ”utredda” kostnaden för arenan… En ödets ironi?

Vill vänersborgarna förhindra att kommunen genomför ett dyrt och ogenomtänkt beslut, igen, så finns det bara ett parti att rösta på.

Kategorier:Hamnar, S
 1. berra46
  14 juli, 2014 kl. 18:09

  Vad jag förstått är det ett inriktningsbeslut fattat, dvs att Vbg Kommun har inriktningen klar, men det skall till ytterligare utredningar innan beslutet om flytt blir aktuellt. Allt enligt tjänstemannaskrivelsen. ”I nuläget framtagna underlag” är ju att det skall utredas ytterligare.

 2. Per Sjödahl.
  13 juli, 2014 kl. 18:57

  Miljöpartiet kommer heller inte att gå med på ett dyrt och ogenomtänkt beslut.

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: