Hem > bad, Brålanda, Hallevi > KS 17/12: BAD! BAD! BADEN!

KS 17/12: BAD! BAD! BADEN!

Det politiska året 2014 lackar mot sitt slut. Det har varit ett händelserikt år – med två val och ett utlyst nyval. (Vilket dock kan ske formellt först den 29 december. Rätt ska vara rätt…)

exhausted2För vissa i Vänersborgs kommun är det politiska året redan slut, t ex för undertecknad. Inga fler sammanträden, möten eller diskussioner. Bara vila… Tja, lite bloggande kan man väl i och för sig tänka sig… För andra väntar ytterligare några sammanträden innan julen och det nya året kan firas. Gunnar Lidell (M), till exempel, ska leda sitt sista sammanträde med kommunstyrelsen på onsdag och Tove af Geijerstam (FP) ska leda sitt sista med socialnämnden på torsdag. Även Kunskapsförbundet Väst har sammanträde i veckan. (Se Lutz Rininslands blogg.)

På kommunstyrelsens möte på onsdag ska en hel del intressanta frågor upp på bordet.simskola2 Ärende 6 heter:

”Frågan om organisatorisk tillhörighet för Brålandabadet och Hallevibadet”.

För några veckor sedan beskrev jag alla märkliga turer kring Brålanda- och Hallevibaden (se här). Nu är kommunen tillbaka till ruta 1…

Beslutsförslaget i kommunstyrelsen lyder nämligen:

”Kommunstyrelsen ger kommunstyrelseförvaltningen i uppdrag att utreda fråga om upphandling av verksamhet vid Brålandabadet respektive Hallevibadet. Kommunstyrelsen beslutar vidare uppmana Kultur- och fritidsnämnden att genomföra en upphandling.”

Jag är inte riktigt säker på hur utredningen om upphandlingen hänger ihop med själva upphandlingen, för uppenbarligen ska själva upphandlingen starta innan utredningen om upphandlingen är påbörjad eller avslutad. Syftet med utredningen om upphandlingen framgår inte heller av handlingarna… Faktiskt inte på något sätt.

Det är inte alltid så lätt att förstå logiken bakom de politiska turerna i Vänersborg…

Och att ärendet fortfarande går under beteckningen ”frågan om organisatorisk tillhörighet” är en gåta. ”Frågan om organisatorisk tillhörighet” tycks vara överspelad för länge sedan – i varje fall för denna gång…

squareSom sagt, ruta ett…

Kommunen och Per-Olof Johansson har kommit överens om att Johansson får fortsätta att arrendera Hallevibadet till den 30 april 2015. Brålandabadet däremot, det ska ut på upphandling så snart som möjligt. Vilket dock inte kan ske förrän efter årsskiftet. Det är ju den nybildade Kultur- och Fritidsnämnden som ska ta över ansvaret från Barn och Ungdom.

Ingen vet när upphandlingen av Brålandabadet kommer att starta. Men en sak kan man time_runningoutvara säker på, det kommer återigen att innebära tidsnöd för den som ska arrendera Brålandabadet. Det tar tid att ordna t ex utbildade simskolelärare för simskolan och att styra upp simundervisningen i några skolor under våren… Dessutom kanske badet behöver rustas upp, reparationer ske osv. Och sådant görs inte i en handvändning. Samtidigt måste det vara klart i tid – i varje fall om arrendatorn ska veta om badet överhuvudtaget kan hållas öppet eller inte i sommar.

bralandabadSimundervisningen för skolorna ska Annelie Andersson hålla i, men om hon får arrendera badet vet ingen än. Det ska ju ut på anbud. Så småningom…

Och hur det går med simundervisningen i skolan om Annelie inte får arrendet, det vet heller ingen… Än.

Och hur anbudet ska se ut, det vet ju inte heller någon… Det ska Kultur- och Fritidsnämnden ta tag i. Så småningom. Ska arrendetiden löpa på ett år som vanligt? Och så ska samma historia som den vi sett i år upprepas igen… Eller tar kommunen sitt förnuft till fånga och arrenderar ut badet på ett flerårskontrakt, typ tre eller fem år?

Badärendet ska för övrigt inte till kommunfullmäktige utan kommunstyrelsens ord är kommunens sista ord i frågan. Förutom att det då är Kultur- och Fritidsnämnden som ska ordna ”det praktiska”.

vattenpalatsetloggaSom av en händelse så ska kommunstyrelsen också ta upp Vattenpalatset på onsdag. Vattenpalatset Vänerparken AB som Gunnar Lidell (M) tyckte kunde ta över ansvaret för Brålanda- och Hallevibaden tidigare i år. Men som det inte blev något av. Och det kanske var tur det…

Beslutsförslaget som kommunstyrelsen ska ta ställning till på onsdag lyder:

”Kommunstyrelsen fastställer preliminärt förlustbidrag för 2015 till 7.384 Tkr. Finansiering kan ske inom ramen för kommunstyrelsens budget för 2015.”

Vattenpalatset Vänerparken AB kostar alltså kommunen över 7 miljoner kr i år. Det är mycket pengar… Väldigt mycket pengar… (Och vad jag förstår, så har det varit så år efter år… I varje fall omkring 4-5 milj.)

fingrar_syltburkArenan kostade ungefär 26 milj kr år 2014 och Vattenpalatset över 7 milj. Det betyder att kommunen i år betalar 33 milj kr för bad och bandy… (Och som av en händelse har vårt gamle socialdemokratiske kommunalråd S Anders Larson haft både en och två fingrar med i båda ”affärerna”…)

33 milj kr… Medan det saknas resurser i både förskolor och grundskolor…

Kanske är det värt att lägga så många miljoner på bandy och bad, kanske inte. Det råder väl delade meningar om detta. Men det diskuteras inte bland politikerna. Pengarna till Vattenpalatset och arenan tas helt enkelt för givna. Och det gör mig lite betänksam…

Snällt sagt.

Kategorier:bad, Brålanda, Hallevi
 1. LasseVbg
  16 december, 2014 kl. 08:09

  För att travestera Ture Sventon….ständigt denne S Anders.

 2. Roy Andersson
  15 december, 2014 kl. 20:42

  Om vår lokaltidning gjort sitt jobb FÖRE valet så hade dessa 33 miljoner till centralorten lett till frågan: Och hur avser ditt parti att geografiskt balansera dessa kostnader så att övriga delar av kommunen får sin proportionerliga del? Denna deras rättighet eftersom vi har samma kommunalskatt i alla socknar i kommunen? Kommunens mest extrema bidragstagare är inte ”gubbarna på bänken” utan fullt friska motionärer och idrottare i alla åldrar i centralorten Vänersborg. Andra idrottsföreningar gör rätt för sig genom att arrendera fotbollsplanen direkt av markägaren till marknadspris. Såna idrottare är inga parasiter.

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: