Hem > BUN 2015, Skola > Muller i Mulltorp

Muller i Mulltorp

Det finns inga känsligare och mer engagerande frågor i den kommunalpolitiska världen än skolfrågor. I varje fall om det är landsbygdsskolornas vara eller inte vara som står på dagordningen.

Det lärde jag mig, om inte annat, för några år sedan när skolstrukturen i Vänersborg diskuterades i en medborgardialog. Då var landsbygdsskolorna hotade av nedläggning. Och det mullrade i Brålanda, Rösebo, Gestad, Nordstan(!) och – Mulltorp.

muller”Lägg inte ner vår skola!”

Reaktionerna var helt förståeliga – landsbygdsskolan är kanske den enda kommunala service (lite hårddraget) som invånarna får för sina skattepengar. Och kommunfullmäktige beslutade också, till slut, att bevara landsbygdsskolorna.

Men nu mullrar det i Mulltorp igen…

mulltorp_skolaBakgrunden är att Mulltorps förskola och skola är, för att använda Barn och ungdoms utvecklingsledare Sven-Eric Sjöberghs ord:

”i rent bedrövligt skick.”

På Barn- och Utbildningsnämndens sammanträde (BUN) i måndags skulle det följaktligen beslutas om Mulltorps framtid. Det visade sig att en renovering blev dyrare än att riva och bygga nytt. Det handlade om stora pengar – renoveringen skulle kosta 15,3 miljoner.

I underlaget till nämnden stod det:

”Förslaget innebär att en ny förskola byggs och kopplas till befintlig skola via ett nytt kök och matsal som samnyttjas av förskolan och skolan. Matsalen utformas för att fungera som verksamhetsyta då det inte pågår matservering. I nybyggnadsalternativet rivs även den tidigare lärarbostaden och nybyggnaden anpassas till den verksamhet som ska bedrivas.”

confusedDet är inget försvar, men ändå… Ärendet innan Mulltorpsärendet, det som handlade om paviljonger på bl a Norra skolan, var tämligen förvirrat. Och förvirringen satt nog kvar i flera ledamöters huvuden när Mulltorp nu togs upp.

Och förvirringen fick nytt bränsle…

Magnus Bäckström (VFP) är ledamot i BUN och dessutom född och uppvuxen i Västra Tunhem plus att han själv har gått på Mulltorps skola. Bäckström skriver på sin blogg efter sammanträdet (se här):

”Även här upplever jag ett rörigt och nedvärderande upplägg från förvaltningen. … Jag får svårt, likt förra ärendet att ta ett riktigt beslut, enligt förvaltningen uppfattar jag att skolan är under all kritik och då pratar vi hela skolan. och vi pratar om ganska mycket pengar 15 – 16 miljoner kronor. … Jag kände att jag ville inte ta ett beslut här och nu. Utan att jag vill själv bilda mig en egen uppfattning.”

Jag upplevde nog inte att förvaltningen var ”nedvärderande”, men annars håller jag med Bäckström i det mesta.

backman_gunnarOch i detta läge föreslår alltså Gunnar Bäckman (KD) (se min förra blogg) tillsammans med de andra borgerliga ledamöterna att förskolans och skolans placering är fel. Mulltorp ligger mitt ute i ”ingenmansland”, vägarna runt omkring är mycket trafikerade, det finns inga boende runt omkring och alla utom två elever åker skolskjuts. Det finns betydligt bättre placeringar av förskola och skola än den nuvarande. Och nu skulle ju nämnden ändå bygga nytt…

Sa Gunnar Bäckman.

Med eftertryck.desperat

Vi var nog flera ledamöter som genast slogs av tanken: Håller vi på att fatta fel beslut? Håller vi på att lägga 15 miljoner kronor på ett felaktigt projekt?

Om inte total, så ändå en viss förvirring… Men jag vill understryka – det handlade inte om att lägga ner Mulltorp! Inte på något sätt! Det handlade om att återremittera ärendet. Vissa av oss (det visade sig att dessa ”vissa” var i majoritet i nämnden) ville få lite mer tid att sätta oss in i ärendet och att höra vad de berörda ansåg.

utropInget annat! Ingen dold agenda! Inga nedläggningsplaner!

Det handlade om en återremittering av ärendet.

Jag länkade till min blogg (till bloggen) på Facebook, där jag refererade BUN-sammanträdet. Det tog 5 minuter, högst, så var diskussionen i full gång. Det kommenterades, jag fick personliga meddelanden och igår kom också ett mail från Mulltorps föräldraförening.

Det mullrade ordentligt.

Och det är bra. Det var en av anledningarna till att jag var med om att fatta beslutet om återremiss av ärendet Mulltorp. Jag ville veta vad föräldrar och andra berörda ansåg.

Och jag tror att jag vet det nu…sax

Klippt ur kommentarsfloden:

 • ”Mulltorp [ligger] redan nu ganska centralt i Tunhem. Att de flesta åker buss beror ju på att området är stort.”
 • ”Delar … synpunkterna ovan. Undrar dessutom vart den i såfall skulle ligga mer centralt? Och på vilken mark? Mig veterligen äger inte kommunen så mycket mark i området. Stora delar av Västra Tunhem är dessutom svår att bebygga pga fornminnen, naturhistoriska gravar m.m. Att bygga en skola i Hol (Holstorp) torde nog vara ganska omöjligt med tanke på att området är utsatt för buller från flygplatsen och kräver enligt vad jag har förstått sk ‘bullerisolerade’ hus.”
 • ”skolan ligger trots allt väldigt centralt och har gjort så ett bra tag. Det är mycket trafik runt en skola och förskola vid hämtning och lämning och då är det faktiskt bra att den ligger lite avsides och inte har grannar precis bredvid som störs av trafik. Barnen ha så vitt jag vet aldrig störts av trafiken där den ligger idag.”
 • ”Jag har aldrig upplevt att trafiken har stört på senare år. Jämfört med många andra skolor ligger Mulltorp väldigt bra till. … Det finns möjlighet att ta barnen med ner till Hullsjöns naturreservat utan att korsa vägar. Likaså kan barn och personal ta sig upptill Hunneberg genom cykel- och gångtunneln under 44:an.”

Uppenbarligen vill de boende i området att Mulltorps skola ska ligga kvar på nuvarande plats. I varje fall de som har hört av sig. (Men hur skulle jag och de andra i nämnden ha vetat det innan beslutet?)

mulltorpPå måndag är det tänkt att nämnden återigen ska samlas för att behandla ärendet, men först efter ett besök ute i Mulltorp. Ett studiebesök på plats och föräldrasynpunkter – det känns tryggt. Nu tror jag att nämnden kan fatta ett bra och klokt beslut.

Och vad jag förstår så innebär ett bra och klokt beslut att säga ja till det förslag som förvaltningen lade om att riva och bygga nytt på samma plats där Mulltorps skola och förskola ligger nu.

De som är däremot får höra av sig.

Kategorier:BUN 2015, Skola
 1. 18 februari, 2015 kl. 22:17

  Livet är en kamp.

 2. paj
  18 februari, 2015 kl. 19:23

  att bygga för framtiden .. kan det vara något ??

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: