Hem > Juridik, Näringsliv > Marknadsföring och likabehandling

Marknadsföring och likabehandling

oppet_husAlldeles i dagarna gjorde en ledamot i Barn- och Utbildningsnämnden reklam för ett ”öppet hus” på en specifik skola. Hen mailade till nämndens alla ledamöter.

Det hör väl inte till vanligheterna att man får sådana mail, men samtidigt var det något som de flesta ledamöter antagligen ryckte på axlarna åt. Utom en (det var inte jag), som skrev: tanker2b

”Vem representerar du? Var noggrann med likabehandlingen.”

Och då började vissa tankar cirkulera och ta form…

Nu är kanske inte ett öppet hus uppe på Skerruds skola världens viktigaste fråga, inte ens i Vänersborg, men frågan som svaret på ”reklamen” reser är principiellt mycket intressant, och faktiskt också i praktiken väldigt viktigt. Både juridiskt och moraliskt.

Behandlar kommunen sina medlemmar lika?

Den frågan måste man kunna ge ett svar på.

kommunallagenKommunallagen är solklar:

”Kommuner och landsting skall behandla sina medlemmar lika, om det inte finns sakliga skäl för något annat.”

Jag har tagit upp likabehandling, eller snarare brist på likabehandling, i åtskilliga bloggar genom åren. Det har gällt allt från kommunens behandling av IFK Vänersborg och Bert Karlsson på Ursand till behandlingen av Magnus Larsson i Sikhall och Andersson på Nordkroken.

I dagarna fick jag också ett annat mail som på sätt och vis rörde samma ämne. Denna gång från en entreprenör i kommunen.

”Jag reagerar upprört och negativt på att kommunens hemsida gör reklam för affärsdrivande företag.”

Det var för övrigt inte bara hemsidan det gällde, det gällde bland annat också kommunens sidor på Facebook.

De handlar alltså återigen om likabehandling. Eller brist på.

Entreprenören, som mailade mig, menar att när ett privat företag hyr en kommunal lokal, t ex arenan, så agerar kommunen som om det vore ett arrangemang i egen regi.

bomassa

Bomässan är ett exempel på detta. Ett privat företag, Compass Fairs (dotterbolag till norska Compass Fairs Norge AS) hyr arenan – och kommunen gör reklam på framträdande plats på sin hemsida. Precis som om det vore kommunen själv som var arrangör…

Kommunen gör även reklam för föreningsarrangemang. Det är och har varit t ex NewWine, kaninutställningar och loppisar.

Kommunen gör alltså bara reklam för vissa företag, de företag som hyr lokaler av kommunen… Det innebär inte bara ett avsteg från kommunallagens likabehandlingsprincip, det snedvrider också reklam1konkurrensen. De flesta lokala företag får ju själva kämpa med att synas…

Det man kan undra är om det överhuvudtaget är tillåtet att kommunen bjuder på den här typen av gratisreklam till föreningar och privata företag. Och om det är ok, måste då inte kommunen på samma sätt göra reklam för alla andra arrangemang som privata företag och föreningar arrangerar i kommunen? Även om det inte sker i kommunala lokaler…

Det här är viktiga frågor som kommuninvånarna måste få klarhet i.

Sedan finns det ju också allehanda reklam inne i kommunägda lokaler, vid fotbollsplaner, arenor etc. Och detta reser ytterligare en hel del frågor: vem får intäkterna, vem förhandlar och vem sätter reklamplatspriserna? För att bara ta några exempel.

Det här är också viktiga frågor – som kommuninvånarna också måste få klarhet i.

För vad jag förstår så finns det inga regler, inga policydokument, om detta i kommunen. Och jag undrar då om politiken överhuvudtaget har varit med och hanterat frågorna kring reklam och marknadsföring? Så – vem beslutar? vem har beslutat? vad gäller?

sponsring

Det finns faktiskt ett dokument som med lite god vilja skulle kunna sägas komma i närheten av dessa frågeställningar – ”Policy för mottagande av sponsring och gåvor”. Fast egentligen är sponsring något helt annat:

”samarbete på affärsmässiga grunder – en affärsrelation – till ömsesidig nytta för sponsorn och den sponsrade.”

Men jag tror ändå att denna policy ger ett visst perspektiv på frågeställningarna. Det står t ex:

”God balans ska råda mellan sponsorbidrag och kommunens motprestation så att denna inte framstår som ett otillåtet stöd till enskild näringsidkare.”

Och då handlar sponsring ändå om en affärsrelation där kommunen får pengar. När det gäller kommunens marknadsföring och reklam, som vi pratat om ovan, så handlar det ju bara om att kommunen hyr ut sina lokaler. Och ger gratisreklam som ”motprestation”. För uthyrning. Det känns onekligen som att kommunen är, åtminstone i gränstrakterna, av ”otillåtet stöd till enskild näringsidkare”.

I sponsringspolicyn står vidare:

”Kommunens motprestation vid sponsring ska stå i rimlig proportion till den nytta kommunen har av sponsorbidraget.”

arenan

Att göra reklam för privata företag på sin hem- och Facebooksida bara för att de hyr en kommunal lokal kan aldrig, vad jag förstår, definieras som ”rimlig proportion”.

Och sedan tycker jag att det är värt att referera två punkter i strategin som visar på kommunens ambition av transparens, öppenhet och ambition att göra rätt, något som naturligtvis gäller också marknadsföring och reklam:

 • ”Sponsring ska regleras genom skriftligt avtal, som anger parternas åtaganden och övriga villkor för samarbetet.”
 • ”Ärenden om sponsring ska präglas av öppenhet och kunna offentligt granskas utan att tilltron till den kommunala verksamheten skadas.”

Även om de tidigare punkterna skulle tolkas oerhört positivt, i kommunens favör, så faller de, eftersom det, vad jag förstår, saknas skriftliga avtal om reklam vid uthyrning av lokaler. (Det finns faktiskt en liten möjlighet att kommunens gratisreklam till företag och föreningar, som hyr kommunens lokaler, regleras i de hyresavtal som sluts. Jag har emellertid inte lyckats hitta några sådana. Vilket dock inte helt utesluter möjligheten att de finns, även om chansen är liten… Men om det finns sådana klausuler, så är väl frågan om de då vore lagliga…)

information3Det finns faktiskt ytterligare ett dokument som har en liten liten, viss beröring, med ämnet reklam och marknadsföring – ett dokument som kommunfullmäktige antog den 2 november 1999 – ”Informationsstrategi för Vänersborgs kommun”. Det är en kort mening i strategin:

”Presenterad information får inte innehålla kommersiella budskap rörande enskilda företag.”

Mycket tyder väl på att det är tveksamt om kommunen i vissa lägen uppfyller detta, jag tänker bland annat på annonsen på kommunens hemsida om Bomässan.

Det är viktigt att kommunen och politikerna tar tag i frågan om reklam och marknadsföring. Det handlar om att behandla kommuninvånarna lika, men det handlar lika mycket om att det ska finnas klara och tydliga regler och riktlinjer som inte lämnar något som helst utrymme för godtycke. I värsta fall kan ju brist på regler leda till korruption, särskilt när pengar är inblandade. Det har vi sett i många andra delar av vår värld.

Det är därför viktigt att det snarast utarbetas regler, någon typ av strategi eller policydokument, kring kommunens förhållande till marknadsföring och reklam.

.

PS. Någon undrar kanske hur IFK Vänersborgs reklam i arenan hanteras. Det undrar jag också. Jag återkommer till det när jag har fått mer information.

Kategorier:Juridik, Näringsliv
 1. brålandabo
  2 maj, 2015 kl. 12:06

  Ja, det är inte alla evenemang som blir omtalade vare sig på kommunens sociala medier, hemsida (eller puffade av den anställda tjänstemannakåren som i grunden har till uppgift att informera att kommunen är en evenemangskommun … eller är det bara en evenemangsstad ?)

  Igår ordnade Frändefors IF en otroligt fest med titeln Svenska Hits där Jessica Andersson, Jonas Torrestad och Johanna Beijbom gjorde helkväll.

  Frändefors idrottshall (hyrd av kommunen för fastställd hyra) var platsen och föreningens många medlemmar arbetade fantastiskt och gjorde kvällen hellyckad med mat, dans och underhållning. Alla biljetter utsålda och idrottshallen helt fylld. Inte en enda kommunalt avlönad tjänsteman eller vaktmästare (på övertid) så långt ögat nådde. Av Fiffen inhyrda bussar såg till att Vänersborgsbor, Onsjöbor, Blåsutbor, Vargöbor, Gestadbor och Brålandabor kom till Frändefors på denna fest.

  http://www.svenskalag.se/fiffen/nyheter/607963/varens-stora-fest

  Hade detta arrangemang ägt rum på idrottshuset eller i arenan hade säkert flera kommunala tjänstemän inom Kultur och Fritid jobbat dagar i ända att vara fixare … dessutom varit exponerat som en stor händelse i Vänersborg.
  Snart kan man undra om detta inte är en politisk fråga eftersom tjänstemannakåren inte lever upp till uppdraget.

  All heder åt Frändefors IF till en hellyckad kväll ! Tack till er :)

 2. brålandabo
  3 april, 2015 kl. 07:32

  Till skillnad från andra kommuner saknar Vänersborgs kommun just policys och riktlinjer. Frågan vilar därför på tre funktioner: Kommunjuristen, Kommunrevisorerna och Kommundirektören. Exempel (förutom företagsreklam) att ta i är hur man gör med allmänhetens frågor och inlägg som ställs till kommunen på kommunens fb-sida. Diarieföras? Framgå vilken tjänsteman som skrivit svaret? Är det okej att admin svarar på en del frågor men låter andra frågor stå obesvarade? Eftersom ingen verkar vilja ta i frågan så får väl någon engagerad politiker väcka frågan i KF genom en motion eller nåt sånt.

  Admin för kommunens hemsida och admin för kommunens fb-sidan är ibland mer än lovligt fokuserade på centralortens aktiviteter. Kommunen har ju 135 registrerade föreningar och alla håller INTE till på idrottsgatan. Allt som sker i arenan blir kommunens stora händelser därför görs också gratisreklam på kommunens offentliga forum för affärsdrivande verksamhet. Ändamålen helgar medel. Men det är nog mest ett resultat av personerna bakom admin har begränsat uppdrag och snäv vänskapskrets.

  Vill man få fb-uppdateringar vad som också händer i kommunens norra del kan man gå med i fb-gruppen Brålanda i Samverkan, m.fl.
  Hemsidorna för Sundals Ryrs Byalag, SK Granan och Gestad SK, m.fl går heller inte av för hackor.

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: