Hem > Budget 2015, Budget 2016, Kultur- och Fritidsnämnden > KoF: Underskott och arenan

KoF: Underskott och arenan

svangremDet diskuteras besparingar i Barn- och Utbildningsnämnden… Det diskuteras besparingar också i den nya Kultur- och Fritidsnämnden. Det kunde vi läsa om i TTELA i veckan.

Kultur- och Fritidsnämnden (KoF) står alltså, precis som BUN, inför stora besparingar. Det är framför allt, eller i stort sett enbart, på arena-fritidsdelen som det är kris. Alltså den del som KoF har fått överta från BUN vid årsskiftet. Arena Vänersborg och de andra fritidsanläggningarna går med ett underskott på 7,58 milj kr år 2014. Och faktiskt går några andra verksamheter som nämnden har fått ärva från BUN (musik och ungdom) och kommunstyrelsen (fiske och fornvård) också med underskott. De här posterna är på närmare en miljon kr.tack

Det är tacken det, skulle man väl kunna säga. Den gamla kulturnämnden har sparat och gnetat för att få budgeten för 2014 att gå ihop. Och lyckats, genom att begränsa bokinköp, lån av eböcker, begränsat öppethållande på Konsthallen etc. Och så får den nya nämnden alltså minusposter från andra nämnder och styrelser istället!

I budgeten för i år, 2015, så tilldelas arena-fritid 2 milj kr extra, men det ser Kultur- och Fritidsnämnden att det inte kommer att räcka på långa långa vägar. Så nu på måndag har nämnden för avsikt att på sitt sammanträde begära en ramökning för 2015 på 6,5 milj kr.

idrottshus2_2TTELA beskrev på ett bra sätt de besparingsåtgärder som Kultur- och Fritidsförvaltningen har tagit fram, och tvingas genomföra om nämnden inte får de begärda pengar. Det finns förslag på att höja musikskolans avgifter, flytta fram planerade investeringar så att det finns risk för att Idrottshuset måste stängas, sänka värmen på anläggningarna med två grader och minska bidragen till externa aktörer etc.

Inom parantes kan jag väl säga att en av åtgärderna ser speciellt ”intressant” ut:vaktmastare

”Vaktmästare och städpersonal åter till Arena fritid”

Vaktmästare och städpersonal är nu anställda av samhällsbyggnadsnämnden. Kultur- och Fritidsförvaltningen tror att nämnden kan spara 1 milj kr nästa år på att själv ta över chefskapet. Som det var förr i tiden. Det skulle vara intressant att veta hur förvaltningen tänker. För kan Kultur- och Fritidsnämnden spara en miljon genom att ta tillbaka vaktmästare och städpersonal, så undrar jag hur mycket Barn- och Utbildningsnämnden skulle kunna spara genom att göra samma sak…

Nämndens olika besparingsåtgärder kommer att innebära att nämndens verksamhet kommer att naggas kraftigt i kanten. Även om dessa verksamheter inte är lagbundna (med undantag av bibliotek) så vore det ändå väldigt tråkigt. Många ungdomar, idrottsutövare, elever på musikskolan mm kommer att drabbas.

struts_blundaDet bör också nämnas att nästa vecka ska fullmäktige diskutera och besluta om Kultur- och Fritidsnämndens ”förväntade resultat”. Och något som är totalt obegripligt, det är att underskottet på arena-fritid överhuvudtaget inte nämns i samband med de förväntade resultaten! Någon sticker onekligen huvudet i sanden… För det vet ju alla redan nu att det inte går ihop. Alla förväntade resultat är ju bara drömmar och fromma förhoppningar.

Men så är det tydligen i Vänersborg. Det spelar ingen roll vem som styr – moderater eller sossar. De låter allt rulla på utan att bry sig. Ingen styr skutan. Man hoppas bara att den ska komma fram.

gokunge_arenaOch vill man spetsa till det lite när det gäller Kultur- och Fritidsnämnden, så skulle man kunna säga att Arena Vänersborg riskerar att äta upp alla andra verksamheter… Det finns till och med risk att viktiga verksamheter som bibliotek, musikskolan och ungdomshuset inom en snar framtid får stryka på foten för bandyns skull.

Och det under den i varje fall tidigare arenamotståndaren Marika Isetorps (MP) ledning. Marika Isetorp som denna mandatperiod inte bara är marika_bert3ordförande i Kultur- och Fritidsnämnden, Isetorp sitter också med i maktens innersta krets, kommunstyrelsens arbetsutskott (KSAU). Fast det kan man inte tro när man tittar på Isetorps Facebooksida och blogg. Isetorp tycks helt ha slutat med politik, i varje att skriva om politik. Nu skriver hon bara om vilken ynnest alla kändisar bör känna när de får äran att träffa Vänersborgs Kultur- och Fritidsnämnds ordförande…

Typ.

Marika Isetorp borde göra något åt arenan. Nu när hon har chansen. Isetorp har ju varit motståndare i alla år. Ja, det var enligt egen utsago till och med en av anledningarna till att hon engagerade sig politiskt. När Vänsterpartiet den 20 feb 2012 yrkade ”NEJ till mer pengar till Arena Vänersborg” i Barn- och Ungdomsnämnden så röstade Marika Isetorp med. För att bara ta ett exempel. Och nu är det Isetorp som ”chefar” och är ansvarig för arenan…arenavbg2014

Det kanske är läge att fråga Marika Isetorp rakt upp och ner i kommunfullmäktige vilka planer hon har för Arena Vänersborg… Man kanske till och med skulle fråga om hon är beredd att väcka liv i Vänsterpartiets gamla krav på att en förutsättningslös utredning tillsätts som undersöker alla möjligheter att öka arenans inkomster och också undersöker hur arenans ägandestruktur ska se ut i syfte att minimera den ekonomiska skadan för kommunen…?

arenatellusÅ andra sidan så styr miljöpartiet ihop med socialdemokraterna och centerpartiet. Och socialdemokraterna och centerpartiet är fortfarande väldigt stolta och nöjda över bandybygget.

Men som sagt, det kanske är idé att väcka liv i arenafrågan igen… För inte kan väl kommunen och Marika Isetorp tillåta besparingar på förskola, skola, bibliotek, musikskola, ungdomshuset osv bara för att få pengar till arenan?

För övrigt finns det ytterligare en aspekt av det här med att Kultur- och Fritidsnämnden tillåts att gå med underskott. Kommunledningen, oavsett partifärg egentligen, låter medvetet nämligen vissa nämnder göra det.

Och så regleras underskottet i bokslutet… Året efter.

pa_kannDet innebär att kommunstyrelsen, som jag ser det, frånsäger sig sitt ansvar som kommunens styrelse. Det ska naturligtvis istället fungera som så att nämnderna ska få de pengar de behöver för att driva verksamheten – från början, i budgeten. Och är det så att nämnderna ska spara, så får kommunstyrelsen kommunicera detta på ett klart och tydligt sätt. Som det fungerar nu i Vänersborg blir det varken hackat eller malet. Ingen vet egentligen vad som gäller och allt rullar på, lite på både känn och chans.

Så har socialnämnden behandlats i många år. Och nu Kultur- och Fritidsnämnden. Och Barn- och Utbildningsnämnden.

Vänsterpartiet har påtalat detta åtskilliga gånger från fullmäktiges talarstol, men det kan ju naturligtvis de styrande strunta i. Vilket de har gjort. Men nu senast tog revisorerna upp precis samma sak.

Men även detta verkar de styrande strunta i.

Till sist den stora frågan.

ess_rockfickanSka de stora besparingarna i Kultur- och Fritidsnämnden och Barn- och Utbildningsnämnden bli verklighet? Tänker socialdemokraterna, centerpartiet och miljöpartiet i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige verkligen genomdriva besparingarna?

Eller har de några trumfkort i bakfickan?

 1. Pontus
  18 april, 2015 kl. 19:34

  På kommunens hemsida hittar man under ”badplatser” kontaktinformation för
  Arenan, ishall, fakturering, bidrag, lotteritillstånd

  Det är antagligen så som kommunen prioriterar. Punkten bidrag gäller endast IFK-vänersborgs tröjor för ett värde av mer än 300 000kr.

  http://www.vanersborg.se/upplevagora/idrottmotionochfriluftsliv/friluftslivochmotion/badplatser.4.52821050136a06aef54335e4.html

 2. Roy Andersson
  18 april, 2015 kl. 18:28

  När det gäller alla dom problem som Arena Vänersborg skapar så ser jag (företagare, Idrottare, Idrottsledare och politiker, allt i en väldigt massa år) bara en lösning och den tror jag ingen aktiv politiker vågar föreslå. Självklart kan man inte låta ett tolvårslag träna bandy i en Arena för 300 miljoner.
  Arenan skall användas för EVENEMANG och idrott. Nu i helgen är det en mycket välbesökt bomässa till exempel. Fyll Arenan med evenemang med en rejäl hyra och en massa sidoinkomster för kommunens bästa (övernattningar, restaurangbesök, inköp osv). Låt sedan IFK spela sina matcher där. Frys is på gamla Isstadion utomhus och låt övrig bandy spelas där. Då används Arenan ungefär som Scandinavium i Göteborg. Där tränar inga ungdomar, där tränar inte Frölunda, där spelar inte lag i låga divisioner.
  Och anställ för allt i världen inga gamla bandyspelare till att skapa evenemang utan skriv avtal med ett företag som är en duktig partner, har redan alla kontakter och kan sitt jobb.

  • Pontus
   18 april, 2015 kl. 19:48

   Amen är ett ord från arabiska och hebreiskan. Den hebreiska formen är אמן, ’Āmēn och den arabiska är آمين, ’Āmīn. Det används inom de abrahamitiska religionerna, d.v.s. judendomen, kristendomen och islam. Ordets ungefärliga översättning är ”sannerligen”, ”trovärdigt” och ”låt det så ske”.

   Gud försökte riva arenan med snö för några år sedan. Jag funderar på att gå över till KD och be en bön för citat ”det är en glädjens dag” så som KD sa när arenabeslutet tog i KF.

   ”Låt så ske”. Befria oss herren. Skicka fakturan på rivningen till de ansvariga.

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: