Hem > Budget 2016, BUN 2015, Vänsterpartiet > Drömgräns, Röd Lördag och BESPARINGAR!

Drömgräns, Röd Lördag och BESPARINGAR!

valborg2Valborgsmässoafton. Denna urgamla högtid med anor betydligt längre bak i tiden än till den medeltid, då kyrkan försökte kristna högtiden genom att importera firandet av det katolska helgonet Valborg (Walpurgis). Kyrkan lyckades väl i och för sig ganska bra. Många tror faktiskt att vi i det, sedan Gustav Vasas tid, protestantiska Sverige fortfarande firar ett katolskt helgon.

När en högtid sammanfaller med något astronomiskt fenomen då ska man ställa sig frågan om detta är en slump. Det är det antagligen inte. Dessutom brukar sådana högtider vara långt äldre än tiden för kristendomens ankomst till Sverige. Valborgsmässoafton infaller mitt emellan vårdagjämning och midsommar, två ”fenomen” som har med solens rörelse över himlen att göra.

oden4På ”hednatiden” firades en högtid vid Valborg där döden stod i centrum. Och ofta hör eld ihop med den mystiska döden. Elden bränner det gamla och ger plats för det nya… Döden och livet hörde ihop. Livet efter detta, det var (bland annat) Odens område. För hade man tur så kom man efter jordelivet till Odens boning Valhall, paradiset. Valhall var som bekant Odens stora borg… Valborg…

300000Vid 7-tiden denna hedniska morgon klickade någon för 300.000:e gången på min blogg. Det kändes lite som att en magisk gräns passerades… Igen. Förra gången det kändes så var lördagen den 29 mars 2014. Då klickade en person på min blogg för 200.000:e gången. Den gången var det för att läsa bakgrunden till Magnus Larssons polisanmälan mot kommunen. (Se ”Vänersborgs kommun polisanmäld av Magnus Larsson i Sikhall!”.) Denna gång var det för att läsa om badet i Väne Ryr. (Se ”Badplatsen i Väne Ryr”.) Blogginlägget om badet har för övrigt gått upp på första plats bland 2015 års mest klickade inlägg.

300.000 är en rätt grym siffra tycker jag. Det var egentligen inget jag i min vildaste fantasi kunde drömma om den höstdag 2010 då jag började ett nytt liv med både blogg och LCHF

Det är oerhört roligt att så många läser min blogg, att folk faktiskt ger sig tid att läsa mina ofta långa och faktaspäckade, för att inte säga ibland väldigt personliga, betraktelser och funderingar över politiken i Vänersborg.

tacksam3

Tack läsare!

Och förresten…

Om någon av er bloggläsare vill träffa mig och/eller andra vänsterpartister för att prata, fråga, diskutera eller argumentera så kan ni göra det nu på lördag, 2 maj, i gågatekrysset. Vi står där från kl 10.30 och några timmar framåt.

rodlordag2maj

Kom gärna. Det lär inte råda någon brist på samtalsämnen. Tidigare idag fick jag reda på att kommunstyrelsens ordförande Marie Dahlin (S) inte tänker gå med på några extra pengar till barn- och utbildningsnämnden för 2015. Trots att fler än 200 elever har börjat grundskolan jämfört med vad nämnden budgeterat. Det är således stora besparingar på gång på våra barn och ungdomar. Redan i höst.

Och det var väl tyvärr lite av vad man kunde befara och frukta. Socialdemokraterna och centern har återupptagit sin gamla besparingspolitik på barn och ungdomar från 2006-2010. Denna gång med miljöpartiets stöd.

Det är, ursäkta, för jävligt!

Kom gärna och berätta hur du vill att Vänsterpartiet ska tackla besparingskraven.

 1. Ingrid Dimberg
  30 april, 2015 kl. 21:07

  De politiker som bestämmer om skolansbudget, vid stora stora neddragningar ,borde ha skyldighet att sätts sig in i verksamheten innan beslutet tas. Med detta sagt borde t.ex Marie Dahlin arbets som vikarie i minst en vecka i någon klass. Då har man bättre insyn i verksamheten och kan på så sätt fatta ett bättre verklighetsbaserad beslut . Jag är säker på att t. ex Frändeskolan skulle öppna dörrarna på vid gavel.
  Om det inte fungerar innan beslutet så kan det vara bra att göra det efter. för att se vilka konsekvenser det blivit.

 2. Jenny
  30 april, 2015 kl. 18:58

  Kan inte (s) ledamöter läsa på sin egen kampanj-sajt? http://framtidenborjariskolan.se
  Det man verkligen vill ser man till att göra!

 3. 30 april, 2015 kl. 18:00

  Det är ju kul med pengar till skolan; för att möta tillskottet av invandrar barn ska man anställa lärare i arabiska och somaliska. Hur ska man få den ekvationen att gå ihop om man nu ska spara??!!

  Att kalla gamla förkristna riter för hedniska låter inte bra. En religion är väl inte bättre än en annan …

  Kanske komer till gågatukrysset (om det inte regnar).

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: