Hem > BUN 2016 > Om dagens BUN

Om dagens BUN

Det var ett rekordsnabbt sammanträde idag. Redan kl 12.00 slog ordförande Mats Andersson (C) klubban i bordet, ganska hårt, och förklarade att mötet var avslutat. Fast det kunde ha gått snabbare. Om inte nämndens två sverigedemokrater hade ställt ”drösvis” med frågor – av skiftande kvalitet…

De två första punkterna på ärendelistan tog ungefär två och en halv timmar (exkl kafferast).

kulturfritidEnhetschef Christer Glännestrand från kultur och fritid berättade om de aktiviteter för ungdomar som har genomförts under sommaren. Och det är inte utan att man blev imponerad. Det är inte bara det att Ungdomshuset har varit öppet i stort sett varje dag, utan kommunen har också ordnat allt från fiskeskola till sommarorkester, sommarteater och sommardansare; till sim-, fotboll- och seglarskola; till dagläger på Karlsro och resor till Liseberg och Borås djurpark. Bara för att nämna några av alla aktiviteter.tummen_upp3

Det är tämligen fantastiskt. Mycket har skett i samverkan mellan flera av kommunens nämnder, men också Vänersborgsbostäder och Kunskapsförbundet har varit med på ett hörn liksom flera föreningar. Det är mycket ideellt arbete och pengar har kommit från både stat och kommun.

Glännestrand berättade också en del om den ”oro” som har förekommit på Torpa-området och vad som görs för att ”fånga in” dessa ungdomar. Och det står ganska klart, kommunen har gjort en stor insats för att stävja och förebygga oroligheterna. Det kunde typ ha varit värre.

mobbaFörvaltningschefen och chefen för elevhälsan berättade om kränkningar och hur arbetet, både det förebyggande och ”akuta”, sker. Elevhälsan satsar på personliga hälsosamtal i vissa årskurser. Det tror jag är helt rätt väg att gå. Alla nyanlända på Välkomsten får också ta del av dessa samtal.

BUN har förstärkt på personalsidan. Det har anställts fler skolsköterskor, skolkuratorer och skolpsykologer. För detta har förvaltningen sökt extra medel (451.000 kr). Samtidigt ökar elevantalet, så fler tjänster innebär inte att personaltätheten, anställd per elev, ökar. Det är nog snarare så att förvaltningen försöker hålla jämna steg med elevökningen.logoped

För fullständighetens skull kan jag nämna att det finns ytterligare stödfunktioner i förskolor och grundskolor; logopeder, ett mobilt skolteam och en biträdande elevhälsochef. Det finns naturligtvis också specialpedagoger, men dessa är anställda av rektorerna ute på enheterna.

Det var även, som sig bör, en ekonomisk uppföljning. Prognosen är att nämnden gör ett underskott på 3,3 milj kr. De 16 miljoner extra som BUN fick i april, tack vare att oppositionens budget gick igenom, och det extra statsbidraget på 9 milj kr har använts till inköp av datorer i åk 7-9, till inläsningstjänst och kompetensutveckling. Pengar har naturligtvis använts också till personalförstärkningar. Lärartätheten ökar dock inte, utan nyanställningarna möter elevökningen. Det största problemet just nu är dock lokalerna. Det är fullt i klassrummen och även i förskolorna. Förvaltningen fyller alla grupper och klasser bäst den kan. (För mer fakta se ”Imorgon BUN”.)

Lokalsituationen är tämligen akut.

honan5Det är emellertid inte alltid så lätt för nämnden. BUN har t ex beslutat om en ny förskola (i kvarteret Hönan), vid flera tillfällen, men beslutet har förhalats av kommunledningen. Nu har dock åtminstone en projekteringsgrupp och projektledare utsetts…

Till och med ordförande Andersson var tämligen förtörnad över den tid det tar för nämndens beslut att verkställas. Andersson tyckte också att det är fel att barn- och utbildningsförvaltningen ska behöva ägna en massa tid åt att hitta nya lokaler, när det finns en särskild nämnd (samhällsbyggnadsnämnden) som har hand om lokalfrågor… Det är lätt att hålla med honom om detta.

Kanske blir det en ny förskola på Hönan så småningom…

sverigedemokraterna2Och så behandlades Sverigedemokraternas motion om att ”Införa en Förberedelseklass på prov i kommunen” (se ”Imorgon BUN”).

Wesley förstod inte att motionens intentioner strider mot Skollagen. Nu hade han nämligen läst igenom Skollagen, en gång till – och där stod det ju att rektor… Precis, ”rektor”. Inte BUN. Det är två olika saker.

Wesley förstod fortfarande inte, fastän flera förklarade att Skollagen måste följas. Wesley yrkade ändå tired8bifall till sin motion…

Ibland kan man bli lite trött på Vänersborgs sverigedemokratiska representanter…

Mötet avslutades med information från förvaltningschefen och ordförande. Värt att nämna från informationen är att att Skolinspektionens hot om vite för Mariedalskolan har dragits tillbaka. Och nu har Karlstad Universitet bjudit in rektor och förvaltningschef till en studie om hur Skolinspektionen arbetar…

Förvaltningen har börjat presentera kö-situationen inom barnomsorgen på sin hemsida. Den uppdateras för övrigt en gång i månaden. (Du hittar den här.) Och har man några funderingar så är det bara att ringa förvaltningen. Det gör kanske våra sverigedemokrater. De tog säkert 10 minuter i anspråk för att ställa frågor kring denna sida…

kaffeSverigedemokraten Ola Wesley avslutade sedan, efter ordförandes klubbslag som förkunnade att sammanträdet var avslutat, med sin, för dagen, sista fråga.

Wesley undrade om inte förvaltningen kunde ordna kaffe innan sammanträdet började på morgonen…

Kategorier:BUN 2016
  1. Ryrarn
    17 oktober, 2016 kl. 16:14

    Kul att det funnits fritidsverksamheter undr sommaren. De flesta har nog ändå sprungit runt och letat Pokemon.

  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

<span>%d</span> bloggare gillar detta: