Hem > Miljö o Hälsa, Sikhall, Solvarm, VA > Nyhet: Inga naturhus i Vänersborg!

Nyhet: Inga naturhus i Vänersborg!

nyhetNär det nyligen meddelades att Solvarm ska få ekonomiskt stöd och hjälp av Villaägarnas Riksförbund för att driva en process om att få slippa ansluta sig till kommunens VA – då tog kommunens tjänstemän fram storsläggan. Då kom miljö- och hälsoskyddschef och en miljö- och hälsoskyddsinspektör på personligt besök till Sikhall.

Och väl på plats, stoppade de omedelbart Solvarms utvecklade återvinningssystem, ”System Two”, som hade varit i bruk sedan årsskiftet. De krävde att Solvarm ansökte om tillstånd. De passade även på att kräva tillstånd för det äldre systemet, ”System One”, som hade varit i bruk sedan 2006. (Se ”Stäng systemet!”).

Solvarm ansökte snabbt om tillstånd för de båda systemen.

solvarm_hus3

Nu har tjänstemännen arbetat fram ett underlag till beslut om tillstånden för politikerna i miljö- och hälsoskyddsnämnden. Ett förslag som de ska ta ställning till på nästa sammanträde.nono

Tjänstemännen föreslår:

”… avslag på ansökan om tillstånd.”

Och avslaget gäller båda systemen.

Det betyder att Vänersborgs kommun inte kommer att tillåta att det enda naturhuset i Vänersborg, och ett av de få i Sverige, får finnas kvar som naturhus – med återvinning och kretslopp. Det innebär naturligtvis också att Vänersborgs kommun säger ett bestämt nej till naturhus inom sina gränser för en överskådlig framtid.

vision3_miniMiljö- och hälsoskyddschefen och en av förvaltningens miljö- och hälsoskyddsinspektörer har slagit näven i bordet. De har nu visat den verkliga betydelsen av Vänersborgs kommuns vision:

”Vänersborgs kommun – attraktiv och hållbar i alla delar, hela livet”

Ska vi hoppas att politikerna i miljö- och hälsoskyddsnämnden tar sitt förnuft till fånga och ger Solvarm de nödvändiga tillstånden?

Jag återkommer med en utförligt beskrivning av miljö- och hälsoskyddsförvaltningens beslutsförslag. Och varför jag och många med mig anser att förslaget är fullkomligt galet.

.

SKRIV PÅ FÖR SOLVARM!

Läs mer om varför kommunen vill stoppa Solvarm:

 1. 19 april, 2018 kl. 14:51
 2. Bo Eriksson
  17 april, 2018 kl. 15:17

  Det är inte svårt att förstå var uttrycket politikerförakt har sitt ursprung. En skam att de beslutande i kommunen agerar som de gör. Ge oss en lista över vilka som är emot så vi kan agera vi nästa väl.

 3. Marita
  17 april, 2018 kl. 08:37

  Skamligt av Vänersborgs kommun.
  Hur vore det med nytänk.

 4. Peter
  16 april, 2018 kl. 22:34

  Makten framför allt!

 5. Björn Wallentinus
  16 april, 2018 kl. 22:08

  Skulle tro att inspektörerna har fått i uppdrag att dra tillbaka godkännandet för alla så de kan dra in sitt va istället. Har inget med miljö att göra, skamligt. Så dåligt utbildade kan inte inspektörerna vara.

 6. Sven Karlsson
  16 april, 2018 kl. 21:28

  Djävla överförmynderi, vänersborgs kommun skämmer ut sig i hela Sverige och även i Europa, låt solvarm få sina tillstånd, dom är för klipska för kommunhuset, men det gäller väl bara att kommunen inte får in några pengar från dom. Mvh Sven Karlsson

 7. Madelen Carlmark
  16 april, 2018 kl. 21:15

  Vad är detta? Jag har hört Anders föreläsa om alla fördelar med deras system och att det faktiskt är mycket bättre för naturen med deras system än det kommunala. Detta luktar: ”ovilja att inse det faktum att det kommit fram tagits fram ett bättre avlopps system än den befintliga kommunala systemet för familjen Solvarm och vi vägrar att tillåta andra bestämma för vi vet bäst och även fast det gjorts utförliga vetenskapliga tester så vägrar vi ändra oss för nytänk är inget vi är för” tänk.
  Nä demokrariskt samhälle är detta inte gällande dessa beslut. Solvarm äger marken och tillför naturen, ger tillbaka, vilket Vänersborgs kommun vägrar att inse. De kör miljö bilar och har ett ekologiskt tänk rakt igenom. Jag hoppas innerligt de ska få ha sitt avloppsystem och om vi lever i en demokrati väntas att se eller om det mer är åt diktatoriska hållet här. All lycka, värme, ljus, kärlek och kraft till familjen Solvarm som verkar för hälsa och bryr sig om moder Jord.

 8. Ammie
  16 april, 2018 kl. 21:03

  Men skärpning nu Vänersborgs kommun och godkänn och lyft fram detta fantastiska bygge. Tänk om fler bygger likadant i Sikhall i Vänersborgs kommun ..
  Tänk vad häftigt

 9. Anders Johansson
  16 april, 2018 kl. 17:53

  Tro inte för någon del att kommunen är till för skattebetalarna.
  Nu e det rena rama fjanterierna som inte hör hemma i dagens samhälle.
  Vi har helt andra saker att oroa oss för i sammhället och helt andra saker som skattemedlen passar bättre till.
  Vill inte höra att kommunen inte har råd att bygga en GC-väg i Sikhall efter detta.

  • Ammie
   16 april, 2018 kl. 21:04

   Håller med Anders Johansson helt

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: