Hem > M, Wargön Innovation > Tankar kring Wargön Innovation

Tankar kring Wargön Innovation

lidell_vgnKommunalrådet Gunnar Lidell (M) figurerar flitigt i TTELA nu för tiden. Det är nästan så att man inte tror att det finns några andra politiker i kommunen…

Idag skrev TTELA om att Förvaltningsrätten avslog Lidells överklagan av kommunfullmäktiges beslut från den 22 februari. Fullmäktiges beslut som innebar att Fastighets AB Vänersborg (ett kommunalt bolag) skulle uppföra en byggnad för projektet Wargön Innovation. Kostnaden för byggnaden inklusive tomtkostnaden beräknades uppgå till 24,8 milj kr. (Vänsterpartiet röstade, och under viss vånda jag också, för investeringen.)

forvaltningsrattenFörvaltningsrättens beslut var väntat. (Se ”Lidell överklagar KF-beslut”.) Rätten ansåg inte att beslutet, som Lidell gjorde gällande (citerat från TTELA):

”strider mot reglerna om statsstöd och att beslutet innebär ett otillåtet stöd till en enskild näringsidkare.”

Jag kan ändå inte låta bli att tycka att det ligger en del i Lidells argumentation när han säger till TTELA:

”jag tycker inte att det här är rätt sätt att använda skattepengar.”

WIJag har inte varit ute i hamnområdet i Vargön på sistone, men enligt uppgift går bygget och projektet enligt planerna. Däremot har jag sett att kommunen hjälper Wargön Innovation med att samla in kläder och textilier. Så här står det på Kretslopp och Vattens hemsida (se här):

”I samarbete med Vänersborgs kommun samlar Wargön Innovation in kläder och textilier i Vargön till ett sorteringsförsök där ny automatisk sorteringsteknik testas.”

Kretslopp och Vatten skickar hem en plastpåse, miljövänlig så klart, till 2.600 hushåll i Vargön. Varför det bara är till hushåll i Vargön vet jag inte. Kanske vill Wargön Innovation skapa en slags ”bykänsla” för projektet. Lördag den 13 januari kommer sedan Kretslopp och Vatten och hämtar påsarna, som då förhoppningsvis är fyllda med kläder och textilier.

Jag skrev och frågade Kretslopp och Vatten om de skickade en faktura för insamlingen till Wargön Innovation. Det gjorde de inte. Däremot skickade de en faktura till kommunens Utvecklingsenhet. Jag har inte fått svar från Utvecklingsenheten, än, vem som slutligen ska betala fakturan – kommunen eller Wargön Innovation.

wargoninnovationsDet är lite ”udda”, eller borde vara det i varje fall, att kommunen hjälper ett privat företag på detta sätt. Fast sådant har hänt i Vänersborg förr, inte helt sällan faktiskt… Det har också skett annonsering på kommunens hemsida, vilket jag förmodar är gratis för Wargön Innovation.

Insamlingen reser en del andra frågor också. Varför ska just Vargöborna göra en extra koll i garderoben efter gamla kläder när  projekt Wargön Innovation istället kunde vänt sig till stora klädcentraler, klädkedjor, tvätterier eller rent av icke säljbara kläder från Myrorna, Erikshjälpen, Röda Korset och andra sociala företag  och verksamheter?

Och har Wargön Innovation en maskin som kan sortera kläder och textilier? Det står nämligen så på Kretslopp och Vattens hemsida, vilket för övrigt är precis samma text som står på Wargön Innovations sida (se här):

”All textil som inte går att återanvända kommer att sorteras i en helt nyutvecklad sorteringsmaskin. Den kan sortera textil baserat på fiberkomposition, som exempelvis bomull, polyester och olika blandningar.”

textilierDet låter ju intressant. Från Wargön Innovation skriver man (källa: mailkorrespondens):

”I projektet ingår att utvärdera automatisk sortering av textil, dvs att med sensorer känna av vilket material en textil består av, bomull, polyester, ull, eller blandningar därav.”

För att genomföra denna del av projektet har Wargön Innovation skaffat en tillfällig lokal i Vargön och där placerat en liten pilotanläggning. Under en dryg månad (mitten januari-mitten februari) ska man sortera kläder och textilier på försök.

tre_kronorMen samtidigt utvecklas ju denna teknik på andra håll i Sverige. I t ex Stockholm var man tidigt ute inom textilåtervinning och sortering (se ”Projekt för textilsortering”, 22 januari 2015):

”Stockholm Vatten och Avfall är med i ett pilotprojekt i den absoluta framkanten när det gäller sorteringsteknik för textilåtervinning. Lämna dina kläder och andra textilier till återvinningscentralen i Bromma, så går de antingen till återbruk eller sorteras i en unik maskin efter vilka fibrer de innehåller för textilåtervinning.
Sorteringsmaskinen är trettio meter lång och kan med hjälp av optiska sensorer sortera textil utifrån vilka fibrer textilen består av.”

ivlI t ex Avesta pågår också ett projekt om textilåtervinning och sortering (se artikeln ”Här är tekniken som kan revolutionera textilåtervinningen” på Svenska Miljöinstitutets hemsida, 8 mars 2017):

”Automatisk istället för manuell sortering ger nya möjligheter för ökad textilåtervinning. I en unik pilotanläggning i Avesta är nu en trettio meter lång maskin på plats som med hjälp av optiska sensorer kan sortera textilier utifrån olika fiberinnehåll.”

gul_klanning2Det tycks som om man är lite sent ute i Wargön, både när det gäller sorteringsmaskiner och textilåtervinning…

Så jag blir inte riktigt klok på projekt Wargön Innovation. Ibland får jag känslan, rätt eller fel, att det med jämna mellanrum kommer ”utspel” för att hålla projektet vid liv och kanske också få mer pengar av kommunen. Vem minns t ex inte löftena om 400 nya jobb för några år sedan. Eller den ”gula klänningen”.

Men på Wargön Innovation är de optimistiska. Samtidigt är de som arbetar oerhört positiva och kreativa. Men är de ute i rätt tid? Verkar det inte som om andra aktörer ligger längre fram?

fotsparJag vet inte, jag hoppas att jag har fel i mina tvivel. Jag hoppas verkligen att det åter ska bli verksamhet på industriområdet i Vargön och att nya arbetstillfällen skapas. Det är egentligen bara att önska Wargön Innovation lycka till i den kapplöpning som tydligen pågår inom området för textilåtervinning.

Sedan har vi återigen den här diskussionen, om vart skattebetalarnas pengar ska gå – till lagstadgade verksamheter eller till annat. Men den tar vi en annan gång.

För övrigt svarar man på Wargön Innovation,  apropå det jag skrev ovan, att i projektet att ta fram lösningar för framtidens sorteringsanläggning för textil samt att utveckla affärsmodeller ingår parter som Röda Korset, Emmaus Björkå, Myrorna och Stadsmissionen, samt även Högskolan Väst, Högskolan i Borås, Stena Recycling, Varnergruppen, KappAhl och Berendsen tvätteri.

Och det är ju bra.

Kategorier:M, Wargön Innovation
 1. Rune
  5 januari, 2018 kl. 20:51

  Mycket bra belyst situation av bloggskrivaren …. har själv funderat på varför vi ska lägga kläder i plastsäckar i just Vargön.
  Många kockar från kommunen som har lite väl många goa ideer och önsketänkande.
  Frågan är om verkligen Vänersborgs kommun ska finnas med som medfinansiär, husbyggare och deltagare från kommunens tjänstemannasida i allehanda projekt så mycket längre.
  Finns säkert anledning varför ingen annan kommun i fyrbodals 14 kommuner som valt att involvera sig i Wargön Innovation.

  Läser man på Wargön Innovations hemsida och fliken projekt finns just Vänersborgs kommun med i nästan samtliga projekt, förstudier och arbete som projektdeltagare.
  Vad är utkomsten för kommunens invånare ? önsketänkande om 400 jobb eller ? Kommunal kärnverksamhet ?

  Sedan får vi inte glömma företaget re:newcell som den flitige ttela-läsaren kommer ihåg som skulle fixa 400 jobb i Vargön senast för något år sedan. De backade ur hela racet med Vänersborgs kommun och Wargön Innovation och skulle istället etablera sig i Kristinehamn.
  Det har de gjort ! Men nya finansiärer som bl.a. Fouriertransform AB (statligt projekt- och bidragsbolag) som pytsat in 48 miljoner till Re:newcell.
  Enligt företagets hemsida finns nu en demoanläggning i Kristinehamn som sedan 2017 producerar 7000 ton textilfibrer per år av gamla kläder.

  https://www.svtplay.se/klipp/13379460/varldsunik-fabrik-snart-klar-i-kristinehamn?cmpid=del:em:20170701:varldsunik-fabrik-snart-klar-i-kristinehamn:pla:lp

  och på andra håll ….

  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/dalarna/miljoministern-besoker-avesta-med-textilatervinning-i-fokus

  Eftersom Wargön Innovation och Vänersborgs kommun undanhåller (?) information, fakta och förväntat projektresultat samt vad lilla jag, en av kommunens 38.000 invånare, vinner på politikernas ständiga miljonsatsningar i Wargön Innovation så förblir detta en ren nitlott för mig.

  Det är många nationella aktörer liknande Wargön Innovation som verkar ligga hästlängder före. Bara i Sverige finns nu textilanläggningar i demoproduktion i Stockholm, Avesta och Kristinehamn. Några av dem drivs från Naturvårdsverket och IVL-Svenska miljöinstitutet.
  Bl.a. i det stora nationella SIPTex-projektet.
  Andra stora projekt är T4RI och Mistra Future Fashion. Det sistnämnda har under sex års tid utvecklat en process, Blend Re:wind, där nya viskosfilament av bomull kan demonstreras.

  Hur det dessutom ser ut internationellt kanske de tre kommunalråden i Vänersborg kan begära information från sin samarbetspartner Wargön Innovation om.
  Innovatum´s projekt Wargön Innovation är säkert ett klokt och bra projekt som driver utveckling vidare men jag vill att de borde ha andra finansiärer än Vänersborgs kommuns skattebetalare.

  Önskemål till KF: Nu har ni gjort mångmiljonsatningar i projektet under flera år, bygger ett hus för 25 miljoner samt fixat till Holmens gamla industriområde för lika mycket pengar. Låt det stanna nu med så kallade satsningar för kommunens del, det ligger ju faktiskt en bit utanför kommunens uppdrag och kärnverksamhet.

 2. per-arne
  5 januari, 2018 kl. 20:41

  kejsarens nya kläder . FÖRBJUD kommuner att äga å stödja ej lagstadgad verksamhet .

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: