Hem > Vattenpalatset > Vattenpalatset

Vattenpalatset

ttela_vattenpalatsetGårdagens TTELA innehöll inte bara en tämligen ”urballad” insändare (se ”Profilklasserna – en epilog?”). Den innehöll också, äntligen skulle jag vilja säga, en artikel om kostnaderna för Vattenpalatset. (Se ”Vänersborg täcker upp för Vattenpalatsets ökade kostnader”.)

Jag har genom åren skrivit en hel del om Vattenpalatset. Det var dock ett tag sedan sist. (Senaste gången var i september 2016; se ”Vattenpalatset Vänerparken AB”.) Det blev aldrig någon reaktion,  de båda betongblocken har liksom tittat åt ett annat håll. Och vi i Vänsterpartiet har inte heller drivit frågan. (Har det varit någon idé?)

gokunge_arenaArena Vänersborg kostar 20 milj kr netto per år för kommunen och Vattenpalatset omkring 7 milj kr. Sammanlagt 27 miljoner, varje år, på två objekt och verksamheter som inte är lagstadgade…

Vattenpalatset Vänerparken AB är ett helägt kommunalt aktiebolag. Det vattenpalatsetloggaägs till 100 procent av Vänersborgs kommun. (Fastigheterna på Vänerparken ägs av Intea Fastigheter AB.) Det betyder att så fort det behövs pengar till bolaget så är det Vänersborgs skattebetalare som får stå för notan. De senaste 10-12 åren har kommunen varje år betalat ut ett förlusttäckningsbidrag på mellan 6 och 7 miljoner kronor till Vattenpalatset Vänerparken. Och i år, 2018, ska kommunen betala 7,6 milj i förlusttäckningsbidrag. Dessutom har kommunen genom nyemissioner av aktier betalat ytterligare pengar till Vattenpalatset. Det handlar om 7 miljoner kr sedan badet öppnade i maj 1991.

Jag har inte räknat på alla år, men det rör sig åtminstone om att kommunen har betalat netto 100 milj kr till Vattenpalatset sammanlagt under åren.

pengapaseNu säger jag inte att det är felaktigt använda pengar. Så t ex behövs antagligen Vattenpalatset för skolornas simskoleverksamhet. Men Vänersborgs kommun har bara en påse med pengar. Och dessa pengar ska räcka till all kommunal verksamhet. Förskolan och skolan, de äldre och sjuka, gator och fastigheter osv osv – alla kommunens verksamheter ska ha pengar. Och vi vet att behoven är skriande på många håll.

Att i det läget satsa så många miljoner på en icke-lagstadgad verksamhet, som typ Vattenpalatset (och Arena Vänersborg), kan, och måste, diskuteras…

1Min åsikt är att de lagstadgade verksamheterna, som till exempel vård, skola och omsorg, måste gå i första hand. Om det finns pengar över, vilket det kommer att göra, så kan de gå till sådant som inte är lagstadgat. För visst finns det massor av kommunal verksamhet som inte är lagstadgad som är bra och som höjer livskvaliteten för vänersborgarna. Som Vattenpalatset. Men finns det inga pengar kvar i den kommunala pengapåsen till allt så…

Det här är en mycket viktig och grundläggande diskussion tycker jag. Ska vi hoppas att partierna inför höstens val förutsättningslöst kommer att diskutera hur skattebetalarnas pengar ska användas?

Kategorier:Vattenpalatset
 1. Jenny
  5 januari, 2018 kl. 00:04

  Jag tycker att kommunen borde stödköpa badbiljetter som man delar ut till skolorna istället för att bara ge pengar direkt till Vattenpalatset.
  Min äldsta har t ex fått simma på gympan EN gång på 3 högstadieterminer. Hon går på Vänerparken. När jag gick på högstadiet i grannkommunen fick vi simma varannan vecka.

 2. Rune
  3 januari, 2018 kl. 21:27

  Håller med Pontus …

  Kommunala bolaget Vattenpalatset AB är för skattebetalarna i kommunen en riktig rysare.
  Nästan i klass med bandyarenan, detta fastän bandyarenan inte är ett kommunalt bolag utan igår i den kommunala kärnverksamheten.
  Styrelsen för Vattenpalatset AB är några fritidspolitiker som är tillsatta av kommunfullmäktige.
  Hur många i vattenpalatsets styrelse har kompetens och erfarenhet att driva ett stort aktiebolag och fatta de rätta finansiella och operativa besluten?

  Det kanske är lite för enkelt när den årliga förlusten på sanslösa 7 miljoner kronor sedan flera årtionden täcks med enkelt klubbslag i KF i december månad varje år med det som kallas förlusttäckningsbidrag. Det är ganska skrämmande synsätt av kommunens högsta beslutande organ (KF) att göra så. Enligt aktiebolagspraxis ska förlusttäckning göras i allra yttersta nödfall eftersom det visar att bolagets minusresultat visar på stor olönsamhet och/eller felaktig drivning av företaget. Helst ska man ta med sig minusresultatet efterkommande räkenskapsår och göra åtgärder för att få bolaget i balans.

  Också helt otroligt synsätt av KF att så fort det behövs en investering eller liknande för exempelvis en vattenrutschbana så tar samma 51 st fritidspolitiker i KF enkelt beslut utan diskussion om Nyemission eller Investeringsbidrag i miljonklass.

  Inte att förglömma är att utöver hisnande hyran på nästan 6.000.000 kr/år så tillkommer årlig fast kostnad på ca 1.800.000 kr i vatten/avlopp, sopor, el, värme/kyla.

  Förresten … hur ställer sig ansvariga tjänstemän och kommunalråden i frågan att den förra privata ägaren ”Vänerparken Property Investment” förband sig sommaren 2015 att investera 6 miljoner under tre år i vattenpalatsets lokaler för att utveckla badverksamheten. Inget har väl hittills gjorts?
  Sedan nyligen är det en ny ägare … har denna nya ägare övertagit förbindelsen att investera de 6 miljonerna?

  Håller med bloggskrivaren till fullo … Det är dags för diskussion i partigrupperna och sedan i KF.

  Förslag: Försätt förlustföretaget Vattenpalatset AB i konkurs eller gör ett kontrollerat företagsavslut. Överför sedan hela vattenpalatsets verksamhet till nämnden Kultur och Fritid och låt denna förvaltning och nämnd budgetera för hyra och verksamhet. Först då kanske pengarna syns tydligare i kommunkassan.

  PS. Jag håller inte med G Lidells kommentar i ttela att alla kommunala bad går med förlust. Åk till kommunen 3 mil norrut, titta och lär att man inte ska lägga 6 miljoner i hyra per år till ett privat fastighetsbolag bolag och utöver detta stå med alla driftskostnader och investeringar!
  Det finns absolut ingen privat investerare som vill köpa förlustföretaget Vattenpalatset AB i dess nuvarande form, såvida inte kommunen fortsätter att täcka förluster på 7 miljoner per år till en ny ägare. Det krävs andra, mer tuffare åtgärder. Om politikerna är oense … kanske en fråga inför valet senare iår ?

 3. Pontus
  3 januari, 2018 kl. 20:39

  Det är märkligt att den verksamheten går med förlust. Det är ca 2-3 personal totalt som under öppettiderna delar på badvakteri, kassa och glassförsäljning. Det är oftast mellan 60-120 besökare inne i anläggningen. Säg att de badar halva dagen så någonstans 180 besökare per dag lågt räknat som betalar 70kr/st. det blir 4,5 miljoner per år. Samtidigt har inte anläggningen renoverats sedan den byggdes. Lönerna för personalen lär knappast heller vara av högre sort. Om man därtill lägger till en administrativ personal och en vaktmästare/tekniker. så är man uppe i 5 personal på 10 arbetstimmar per dag. Det blir med en årsinkomst om 300000 kr och arbetsgivaravgifter totalt 2,25 miljoner. Av en tillfällighet hälften av inkomsterna. Kan underhåll, drift, felräkningar av mig och avskrivningar om det nu görs några, kosta 2,25 miljoner. Ja det är troligt.

  Men att det ytterligare behövs 7 miljoner till drift, de pengarna undrar jag var de tar vägen? Jag skulle vilja att kommunen tar in en revision och ett utlåtande för någon sakkunnig i badhusdrift. Personalen har ju inte ens tid att städa omklädningsrummen under en heldags badande. Lokalen hyrs även ut till simskolor, bokade kvällar, gym i samma byggnad, det borde även vara inkomster på försäljning. Jag anar att kommunen blir blåst och att någon i kedjan sitter på Mauritius.

  Skulle knappast komma några besökare om de dubblade priset. Trollhättan tar 55kr/vuxen. Skövde 105-120 kr/vuxen för sin enorma anläggning. Mölndals äventyrsbad 80kr/vuxen. Går även de andra med dubbel förlust? Eller är det bara i Vänersborg som det går med förlust…

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: