Hem > Föreningar, marknadsföring, vfk, vhc > KS: Bifall M+V-motionen. Avslag ansökan VHC/VFK

KS: Bifall M+V-motionen. Avslag ansökan VHC/VFK

Idag hade kommunstyrelsen (KS) sammanträde.

Kurt Karlsson (SD) var tillbaka i politiken efter en tids frånvaro. Det gav tydligen Anders Strand, som är sverigedemokraternas andre ordinarie representant i KS, självförtroendet tillbaka. Både Strand och Karlsson röstade! Och det var inte i vilken fråga som helst.motion5

På Vänsterpartiets hemsida finns det redan ett referat publicerat av KS-sammanträdet (se ”Kommunstyrelsen idag – kort rapport”). Där kan man läsa att det blev en omröstning om Jonathan Axelssons (M) och min (V) motion ”Kommunala bidrag gällande marknadsföring, evenemang och sponsring”. S+C+MP ville bara bifalla två av motionens att-satser och sedan avslå de två andra. (Se ”Svar på M+V-motionen!!”.) M+V ville bifalla samtliga att-satser, dvs hela motionen.

m_vI omröstningen vann yrkandet från M+V med röstsiffrorna 8-7. Det betyder att kommunstyrelsen nu ska föreslå kommunfullmäktige att bifalla motionen från Axelsson och Kärvling i sin helhet. Och om inga partier ändrar sig fram till kommunfullmäktiges behandling av motionen så kommer de styrande i S+C+MP att återigen få se sig nedröstade av en samlad opposition. Och det är bra – det är en mycket bra motion.

avlopp6För övrigt kan noteras att ärendet om VA-dragningen och tvångsanslutningen av ett antal fastigheter i Timmervik (se t ex ”VA: Solvarm och Timmervik”) bordlades. Bordläggningen föregicks, enligt uppgift från KS (denne bloggare är inte med i KS), av en hel del diskussioner och funderingar i frågan.

Bordläggningen innebär att ärendet ska upp i KS igen vid nästa sammanträde – och då ska VA-chefen finnas på plats. Om detta är den enda orsaken till bordläggningen vet jag inte, kanske kan det också bero på att ”de vanliga” medlemmarna i S+C+MP inte är med på Dahlins, Carlssons och Isetorps ”tvångsanslutningståg”?

Vänersborgs styre går i varje fall inte ”som på räls” – i år heller. Och S+C+MP som odlar en förhoppning om att få styra Vänersborg i ytterligare en mandatperiod…

vfk_vhcKommunstyrelsen var dock enhällig i en fråga, en fråga som inte ska vidare till kommunfullmäktige. Och det var om Vänersborgs FK och Vänersborgs HC skulle få de pengar som de ansökte om till sina turneringar/cuper. (Se t ex ”Kommunala bidrag och VFK/VHC”.) Det blev avslag på ansökan, VFK och VHC får inga pengar.

På Vänsterpartiets förslag lades dock följande till i beslutet:

 • ”Vänersborgs kommun kommer senare i år fatta beslut om ett tydligt regelverk för ansökan om och beviljande av bidrag för evenemang.”
 • ”Båda föreningar har då möjlighet att på nytt lämna sina ansökningar.
 • ”Av ansökan måste framgå hur ett eventuellt bidrag är förutsättning för och del av kalkylen för nämnda ungdomsarrangemang.”

motion6Nu ser det emellertid, efter beslutet om M+V-motionen, ut som om alla föreningar och organisationer i Vänersborg, inom en inte alltför avlägsen framtid, ska få reda på vad som gäller i fortsättningen angående kommunens stöd och bidrag till olika verksamheter… Och vem vet, då kanske ansökan från VFK och VHC kommer att behandlas annorlunda.

 1. Tomas Lund
  14 mars, 2018 kl. 20:49

  Det är bra om det blir klarhet i vad som gäller när det gäller bidrag, sponsring och evenemangsfonder m.m. Därför är det värdefullt att få en gemensam policy från kommunens sida…Själv försökte jag reda ut hur det fungerar med Forum Vänersborg och evenemangsfonden. Jag har också försökt få en insändare publicerad i TT/ ELA men dom ville inte ta in den så jag återger den här i sin helhet.:
  FORUM VÄNERSBORG OCH EVENEMANGSFONDEN
  För några veckor sedan ringde jag upp Forum Vänersborg för att få reda på vilka föreningar som hade fått pengar från evenemangsfonden och hur mycket man hade fått. Jag fick till svar att man skall ta upp frågan på nästa styrelsemöte innan man kunde lämna ut det. Efter styrelsemötet ville man inte svara utan kallade mig till ett möte med företrädare från Sisu bl.a.. Jag tackade nej till mötet och sa att jag bara ville ha nämnda uppgifter. Jag nämnde också att jag kunde tänka mig att gå vidare med frågan. Inte nog med att man kallade mig på möle jag blev också uppringd av ordförande i Forum Vänersborg som försäkrade att det inte användes några kommunala medel till Evenemangsfonden. Nu vet jag att de första 50000 kronorna till Evenemangsfonden stod kommunen för. Jag vet inte hur mycket pengar man betalat ut under årens lopp. (Det vill man inte berätta, inte heller till vem.). På Forums hemsida nämns några föreningar som beviljat stöd i form av riskkapital . Rugbyklubben, Cykelklubben Wänershof (2ggr), Vänersborgs IF (2ggr) och Vänersborgs musikförening (2 ggr)m. Det finns några till uppräknade på hemsidan. I onsdagens (7/3) Vänersborgare gör man stor reklam för evenemangsfonden men man berättar inte att pengar från fonden kan bara sökas av medlemmar, alltså föreningar som betalt medlemsavgift och serviceavgift. Nyligen har politikerna i Vänersborg tecknat ett långtgående samarbetsavtal med Forum Vänersborg på 650 000 kronor. Jag tycker att det med den bakgrunden vore rimligt att alla Vänersborgare skall ha full insyn i verksamheten. Tittar man på Forum stadgar borde man också bli extra intresserad där framgår att man kan sitta i styrelsen utan att vara medlem..Forum Vänersborg kan också neka medlemskap till företag eller föreningar utan att behöva motivera det. Ska skattebetalarnas pengar användas så skall full insyn och offentlighetsprincipen gälla enligt mig.

  • Rune
   15 mars, 2018 kl. 08:17

   Bra där Tomas …
   …. och för att en förening eller organisation ska få söka riskkapital ur evenemangsfonden så måste först ett tvingande medlemskap godkännas av Forums styrelse samt efter att betalat årlig medlemsavgift (serviceavgift) på minst 1000 kr/år + moms.

   Om föreningen får en riskkapitalansökan beviljad betyder det inte att kapitalet automatiskt utbetalas utan sker endast på begäran av föreningen. Man ska komma ihåg att föreningen måste betala tillbaka hela eller delar av kapitalet beroende på evenemangets resultaträkning.
   Frågan som är relevant är varför just Forum Vänersborgs Stad ek.för. har fått detta ”uppdrag” av Vänersborgs kommun?. Har dom verkligen fått uppdraget av kommunen eller är det självpåtaget ?

   Har KS eller KF beslutat att det är just Forum som ska hantera saker såsom Vänersborgsgalan, Fonder, Marknadsföring, Aqua Blå, Diggiloo och Centrumutveckling ? (centrumutveckling som direkt berör samhällsbyggnadsförvaltningens ansvar och budget).

   Varför kan inte system kring bidrag, riskkapital, sponsring och marknadsföring ske inom Vänersborgs kommuns förvaltningar och politisk styrning ?

   Läser man Forum Vänersborgs Stad hemsida (klicka på verksamhetsplan): ’Syftet’ är väl ändå precis exakt vad som bör vara inom ramen för kommunstyrelseförvaltningens avdelning som heter Utvecklingskontoret ?

   Det är inte bra att Forum Vänersborgs Stad drivs utan insyn eller transparens för KS/KF, politiska partier, förtroendevalda eller kommunens medborgare. Forums anställda och uppgifter bör istället vara hos kommunens utvecklingschef så att verksamheten kan budgeteras, prioriteras och styras inom ramen för kommunens kärnverksamhet.

   Däremot kanske Vänersborgs centralort behöver en fristående och engagerad företagarförening och/eller köpmannaförening.

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: