Hem > Budget 2019 > Inga fakta om styret, bara rykten

Inga fakta om styret, bara rykten

Då har det gått ytterligare en vecka utan att det har klarnat vilka som ska styra Vänersborg de kommande 4 åren. Det är emellertid en hel del rykten i svang. Huruvida ryktena talar sanning vet jag inte, men de är ganska samstämmiga och i mina öron tämligen sannolika.

Ryktena säger att socialdemokraterna, centerpartiet och miljöpartiet ska fortsätta styra Vänersborg. Det gick ju så där förra gången. Deras budgetförslag röstades ner två år i rad och de förlorande flera viktiga frågor. Men de ger sig inte. Makten lockar… De har tänkt sig att styra vidare trots två mandat mindre. Miljöpartiet gick ju tillbaka i valet.

Flera medlemmar i S+C tycker nog att samarbetet med MP kan kvitta, men MP är alltså med i framtidsplanerna. Hur mycket det ska kosta S+C är troligtvis inte klart än. Förra mandatperioden (som fortfarande inte är slut) hade MP två ordförandeposter, i kultur- och fritidsnämnden och miljö- och hälsoskyddsnämnden. Jag antar att MP vill ha kvar dessa. Det är tveksamt om två mandat kan ge en sådan utdelning, det tycker nog inte bara jag…

Hur stämningarna är i miljöpartiet vet jag inte. Flera medlemmar har inte varit särskilt nöjda under de fyra gångna åren med den politik av neddragningar i verksamheterna, t ex på förskola och skola, som det styrande blocket har stått för och drivit i fullmäktige. Det enda som skulle få dessa medlemmar att gå med på ett samarbete i 4 år till är nog att S+C faktiskt bjuder på en del eftergifter. Som två ordförandeposter… Eller att Mariedal Östra inte exploateras…

De inom S som ville att socialdemokraterna skulle sträcka ut en hand till Vänsterpartiet gick tydligen förlorande ur striden. Om det nu var någon ”strid”. Det är ju inte säkert. Marie Dahlin har som det verkar ett bra grepp om partiet – och vad Dahlin anser om ett samarbete med V är ingen hemlighet. Det är antagligen det sista parti hon vill ha något att göra med. Jag vet inte om V ska ta det som en komplimang eller förolämpning. Även om jag tror att mina läsare kan gissa min uppfattning…

Och centern fortsätter alltså samarbetet med socialdemokraterna. Det var inte riktigt säkert att det skulle bli så. Många analytiker spekulerade om att C skulle byta sida. Ryktena sa också att centerpartiet fick en förfrågan från M+L+KD om samarbete. Ja, Gunnar Lidell (M) framförde ju även något liknande helt offentligt i TTELA. Och nu är det Mats Andersson som har tagit över ledartröjan från Bo Carlsson. Och Andersson tycks inte ha samma nära relation till S som Carlsson. Men Andersson tycks gå i Carlssons fotspår. Det blir S också i fortsättningen. Vi får se om det blir Andersson som tar över Carlssons kommunalrådspost (som 2:e vice ordförande i kommunstyrelsen) eller om Carlsson försöker hålla sig kvar.

Det har också gått rykten om att socialdemokraterna har frågat både liberalerna och kristdemokraterna om det har funnits intresse av ett samarbete. Enligt uppgift så har emellertid både L och KD vänligt men bestämt avböjt inviten. L och KD har trivts med moderaterna…

Men det är nog så att S+C+MP räknar med att oppositionspartierna står så långt ifrån varandra denna mandatperiod att de kan styra med bara 20 av 51 mandat.

Det första tecknet på det är att det tycks som om S+C+MP tänker lägga en budget som bara har stöd av 20 av fullmäktiges 51 ledamöter. De räknar med att de andra partierna ska rösta enbart på sitt eget förslag och inte på något annat. Det skulle betyda att förslaget från S+C+MP får 20 röster, förslaget från M+L+KD 15 röster, SD-förslaget 9 och V:s budgetförslag 5. I detta läge spelar det ingen roll var medborgarpartiet lägger sina 2 röster.

Det kan väl emellertid tänkas att S+C+MP, för att vara på den säkra sidan, ändrar något i sitt förslag för att närma sig M+L+KD. Då behöver det inte ens hänga på pengar, det räcker att gå med på en del av de utredningsförslag som M+L+KD har lagt. (Det här var min tanke redan för två veckor sedan, se ”Budgetförslaget från M+L+KD. Och varför det blir nedskärningar.”)

Visst kan S+C+MP gå V eller till och med SD till mötes, men detta skulle innebära mer pengar till verksamheterna och kanske en skattehöjning. Ett sådant närmande från de styrande partierna är dock enligt min mening helt osannolik.

Det skissade scenariot medför bara ett litet problem, en svekdebatt. I valet talade alla betongpartier, både socialdemokrater och moderater, centerpartister, liberaler, kristdemokrater och miljöpartister, om hur viktig skolan var och hur det skulle satsas på förskola och skola de kommande fyra åren. Det skulle även satsas stort på de gamla och sjuka. Och så har rösterna knappt hunnit räknas förrän vallöftena sviks och Vänersborg står för de största nedskärningar vi har sett sedan arenan byggdes…

Men vad gör det, det är ju hela 4 år till nästa val och då har väljarna glömt alla svek. Då går det säkert att återigen lura vänersborgarna med nya löften… Eller?

Kategorier:Budget 2019
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: