Hem > Smart bemanning, socialnämnden > Demonstration mot Smart Bemanning

Demonstration mot Smart Bemanning

På onsdag kl 14.00 är det en demonstration i Vänersborg. Det är inte ofta det är det, men då ska personal inom socialtjänsten protestera mot införandet av den nya arbetsorganisationen. Den som går under beteckningen ”Smart Bemanning”. (Jag har skrivit om ”Smart Bemanning i några bloggar tidigare – se länkar i slutet.)

Jag vet inte, men jag antar att tidpunkten inte är slumpmässigt vald. På onsdag kl 15.00, en timme efter att demonstrationen börjar, sammanträder nämligen Vänersborgs kommunfullmäktige. Det skulle förvåna mig om inte ledamöterna i fullmäktige stöter på en och annan demonstrant innan ålderspresident Lutz Rininsland (V) slår klubban i bordet och förklarar sammanträdet öppnat.

Smart bemanning införs på många ställen i landet. Det tycks vara på modet bland beslutsfattare, politiker och chefstjänstemän, i kommunerna. Argumentet är oftast att det ska bli bättre för vårdtagarna, men under ytan gömmer sig främst ekonomiska motiv. Socialnämndens i Vänersborg ”ekonomiska bekymmer” med stora underskott är ju också allmänt känt.

Det är privata konsultbolag som erbjuder kommunerna sina tjänster för att visa på hur arbetsorganisationen kan förändras och bli ”smartare”. I Vänersborg är det företaget ”Strategisk Bemanning Sverige AB” som står för ”rådgivningen”.

Rent allmänt så har det växt fram en mängd privata konsultbolag i Sverige som erbjuder kommunerna sina tjänster. Det sprids därför nya jobbmodeller i framför allt vården och konsultföretagen tar mycket bra betalt för redan färdiga mallar. Och sedan anpassar de bara smådetaljer på beställningen. I Vänersborg har socialnämnden fram till och med september betalat konsultföretaget nästan 1,7 milj kr (inkl moms) för konsulteriet. (Dessutom har 6 personer arbetat heltid med schemaläggning. De har tagits från verksamheten, vilket betyder att det har varit 6 personer färre ”på golvet” än tidigare.)

Personalen överallt i landet protesterar. I Kungälv ledde personalens protester till att förslaget drogs tillbaka. Händelsen beskrevs i fackets tidning ”Kommunalarbetaren” (se ”Uppror mot fler nattpass lönade sig”) på ett sådant sätt som om hela fackförbundet stod bakom. Jag vet inte om det är så. Men i Vänersborg har facket motsatt sig den nya arbetsorganisationen.

Och personalen.

I Vänersborg är ”Smart Bemanning” fortfarande något som bara angår verksamheten, dvs tjänstemännen och de anställda ”på golvet”, inte politikerna. Politikerna beslutade däremot den 20 september att införa bland annat ”stopp för inköp av konsulttjänster” och ”stopp för utbildning och konferenser”. De besluten gällde dock bara nya beslut så jag antar att inköpen från ”Strategisk Bemanning Sverige AB” kan fortsätta.

Det sägs att ledningen i socialförvaltningen är lyhörd och att den vill arbeta vidare på ett seriöst sätt med personalen. Det får vi hoppas, men av demonstrationen att döma så har det inte fungerat särskilt väl.

På onsdag kl 14.00 är det alltså en demonstration i Vänersborg.

Tidigare bloggar:

 1. Rune
  18 november, 2018 kl. 10:54

  Nu är det så att Vänersborgs kommun framstår inte som någon mönsterkommun vad gäller upphandling av tjänster och varor trots att kommunstyrelsen har ansvaret för den fastställda upphandlingspolicyn samt uppföljning av densamma.

  Företaget ”Strategisk Bemanning AB”är alldeles nystartat företag som nu är inne på sitt andra verksamhetsår. Företagets årsomsättning är lika mycket som kommunen köper tjänster av företaget. Företaget har sitt säte i Vänersborg stad.
  Har upphandlingsförfarande gjorts av denna tjänst efter en väl utarbetad kravspecifikation i samverkan med fackliga organisationer som också blivit politisk förankrad i socialnämnden?

  • Observatör
   23 november, 2018 kl. 09:22

   Personen som driver företaget tillsammans med sin fru har även en projektanställning i Trollhättans kommun som sjösättare av sitt eget bemanningsschema.

 2. Mari Bergh
  17 november, 2018 kl. 18:36

  Är detta samma konsultbolag som Trollhättan anlitat?

  • Observatör
   23 november, 2018 kl. 09:37

   Ja. Han som driver det har åren 2006-2011 jobbat för Time Care AB.

   https://ka.se/2017/01/18/man-mar-daligt-av-time-care/

   • Observatör
   • Observatör
    23 november, 2018 kl. 10:09

    Det hårt kritiserade timecare har fått en uppföljare. Riskkapitalister och andra aktörer mjölkar kommunerna på skattepengar. Blåögda tjänstemän är en dröm för skojare som presenterar lösningar vars effekter är oklara. Ej sällan ersätts de av nån ny schemamodell efter ett tag. Gå tillbaka till till de fasta scheman som fanns förr. Man visste redan i januari hur man jobbade julhelgen ex.vis. Ledigheter och annat skötte man via byten av turer eller semsterdagar. Tungrodda moderna scheman är såväl tidskrävande som energislukande. Man kan inte administrera bort behovet av personal för att klara framtida vård och omsorg.

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: