Hem > investeringar, kretsloppspark, Samhällsbyggnadsnämnden > Kretsloppsparken blir dyrare

Kretsloppsparken blir dyrare

I en blogg för en vecka sedan så skrev jag att samhällsbyggnadsnämndens upphandlingsutskott hade avbrutit upphandlingsprocessen för uppförande av byggnader på Kretsloppsparken. (Se ”Investeringar, Samhall, budget och spöken”.) Då visste jag inte orsakerna, även om ”ryktena” sa att pengarna inte räckte… Nu vet jag att det är så.

Idag hade samhällsbyggnadsnämnden sammanträde och ett av ärendena, ett informationsärende, handlade just om kretsloppsparken. I handlingarna inför mötet står det:

”Under vintern 2018 gjordes en upphandling på de fastigheter som ska finnas på platsen, resultatet av den blev att kostnaderna överstiger de medel som är beviljade för att bygga kretsloppsparken i sin helhet, därför har samhällsbyggnadsnämndens upphandlingsutskott avbrutit upphandlingen.”

Investeringsbudgeten för den nya kretsloppsparken ute vid Tenggrenstorp är på totalt 24,5 milj kr. Men det räcker alltså inte, kostnaderna blir högre. Det visade sig efter att prover hade tagits i området att det fanns markföroreningar som låg över riktvärdena. Det hade tagits prover tidigare, som inte hade visat på några föroreningar (över riktvärdena), men:

År 2018 ville Miljö och hälsoskyddsförvaltningen att ytterligare prover skulle tas på området som visade att det fanns markföroreningar vilka låg över riktvärdena.”

Det låter nästan lite ”surt”… Det innebar i varje fall, naturligtvis, att kostnaderna ökade – jorden fick omhändertas och den skulle transporteras och tippas.

Men inte nog med det. Förvaltningen insåg också att infarten till kretsloppsparken behövde göras mer trafiksäker. Och även det skulle naturligtvis kosta…

Vän av ordning undrar kanske om inte dessa ”oväntade komplikationer” kunde, och borde, ha förutsetts, och därmed beräkningen av kostnader – innan fullmäktiges investeringsbeslut. Och det kan nog ”vän av ordning” ha rätt i. Hur som helst räcker inte de avsatta miljonerna till de byggnader som enligt planerna skulle ha byggts i området – och upphandlingen av dessa byggnader på kretsloppsparken har därför avbrutits.

Vad som händer med kretsloppsparken är just nu oklart. Antagligen återkommer frågan så småningom till kommunfullmäktige med begäran om ytterligare några miljoner. Fast i kommunstyrelsen i onsdags röstades tilläggsförslaget från M+L+KD om budgetramarna igenom och där står det:

”föreslår därför att det redan nu förbereds nya beslut gällande Kretsloppsparken och att man i väntan på beslut om slutlig finansiering, stoppar byggnationen i de delar där upphandlingen och avtal medger detta.”

Arbetet med kretsloppsparken har börjat, men det verkar osäkert hur en majoritet ställer sig till ännu mer pengar. De pengar som är anslagna räcker till att typ göra i ordning allt det andra ”innanför stängslet”. Så någon form av verksamhet kommer att bedrivas i vilket fall. Men det centrum för återbruk i samarbete med återvinningscentral och hjälporganisationer, som var planerat, kommer inte att kunna uppföras.

Vi får se vad det blir av med kretsloppsparken. Jag kan väl tycka att fullmäktige borde ha haft en bättre bild av kostnaderna innan beslutet fattades, samtidigt som det naturligtvis är ett stort slöseri om arbetet avbryts när ett antal miljoner redan har ”plöjts ner” i marken… (Om uttrycket tillåts…) Eller det kanske duger med en ”enklare” återvinningscentral?

Sedan är det också frågan om inte kommunen borde göra andra prioriteringar i det här ekonomiska läget. En ny skola på Holmängen är akut…

Nu ska jag strax gå på bandy. I arenan…

 1. rune
  6 mars, 2019 kl. 20:02

  I dagens ttela (6 mars 2019) står det som rubrik att Kretsloppsparken blir försenad för att det fattas pengar. Renhållningschefen räknar alltså helt kallt offentligt i ttela med att KF tillför mera pengar till år 2020 så att projektet slutförs. Hur mycket ? … och vad händer om inte ens ytterligare pengar räcker ?
  Det är beklämmande att kommunens egna projekt alltid blir dyrare så fort spaden sätts i backen. Någonting är väldigt fel… Kompetens ? Upphandlingsrutiner ?
  Varför får anställda ha kvar sina tjänster när de lurat politikerna på mångmiljonbelopp ?

  Kommentar 1
  I ttela står det att politikerna beviljat 24,5 miljoner. Men när man läser av KF-godkänd mål&resursplan för 2017 och 2018 skall projekt kretsloppsparken kosta max 22 miljoner under år 2018 och 2019. Var är de andra 2,5 miljonerna inlindade ?

  Kommentar 2
  I ttela framgår att stor del av investeringen i projekt kretsloppspark ska göras av kommunen själv, det är bara uppförande av hus som ska ”läggas ut” på upphandling. Den stora del av investeringen som kommunen då själva ska göra (och gör) … var finns den redovisat i driftsbudgeten ? För det är ju rimligen så att projekt kretsloppspark köper tjänst av sig själva internt och då påverkas driftsbudget.
  Dessutom .. Vem har redovisat för politikerna i SBN att egna resurser är bättre och billigare i detta projekt ?

  Kommentar 3
  I beslutsunderlaget som politikerna tog i KS och KF oktober 2017 fanns gediget beslutsunderlag och allt fokuserades på att bygga vid Tenggrenstorp/Torpa. Inga andra alternativ redovisades i detalj mer än att de hade förkastats av olika oredovisade skäl.
  Man kan undra varför renhållningschefen utelämnade i beslutsunderlaget den gedigna utredning som var fördjupningsprojekt från Chalmers (Masterprogram Design for Sustainable Development 2014/2015).
  Presentationen andades professionalism, kunskap och fakta där olika platser jämfördes ingående. De föreslog att Holmängens ÅVC skulle vidareutvecklas till Holmängens Kretsloppspark, det var bästa och billigaste lösningen för Vänersborgs kommun i en långsiktig renhållningsstrategi. Dessutom förordades något Chalmers kallade Kvarters-stationer på sidan 32 som beskrevs på följande vis:
  ”I områden med glesare bebyggelse så som Blåsut, Onsjö, Mariedal, Vargön, Brålanda, Frändefors finns mer utrymme och det är längre att ta sig till ÅVC. Dessa enheter är återvinningsstationer med utökade funktioner, t.ex återbruksinsamling, hemkompostering och visst grovavfall. Dessa kan vara kopplade till en gemensamhetslokal.”

  Klicka för att komma åt Booklet%20SVENSKA1.pdf

  Kommentar 4
  Renhållningsverksamheten ska vara avgifts- och taxefinansierad och är således eget affärsområde som ska bära sina investeringar. Visst kan man ”låna” av skattekollektivet hos kommunen som VA ibland gör …. Men hur ser finansiella upplägget ut med kretsloppsparken ? Vad har politiken godkänt ? Är den bra med tanke på kommunen som geografisk yta ?
  Hur ser avtalen ut med Röda Korset och Erikshjälpen ? Varför görs inte fler avtal med andra sociala företag som arbetar med återbruk och försäljning ?

 2. Michael Gunnarsson
  2 mars, 2019 kl. 14:06

  Kan du på rak arm säga hur många av kommunens byggprojekt som har hållit sig inom de ekonomiska ramarna under detta årtusendet? Det är lätt att tro att de endast är ett fåtal fast det stämmer kanske inte alls.

 3. Linda Jonsson
  28 februari, 2019 kl. 18:18

  Förstår inte varför den ska flyttas låt det var kvar på holmängen, och bygg en enklare återvining till oss som bor i kommunens norra delar. I Brålanda.. Vi behöver också kunna slänga grovsopor. Och återvinna. Det blir ännu längre bort med den nya placeringen. Och det finns många företagare och boende norr om Dalbobron som också behöver återvinna.

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: