Hem > KS 2019 > Några rader om KS (13/11)

Några rader om KS (13/11)

Som vanligt tog gårdagens sammanträde med kommunstyrelsen nästan en hel arbetsdag i anspråk. Eller hur man nu ska uttrycka det när man är pensionär…

Jag har beskrivit kommunstyrelsens alla ärenden tämligen utförligt i två bloggar. (Se “Kommunstyrelsen 13 nov” och “KS till KF”.) Det är egentligen inte så mycket mer att tillägga. De föreslagna och förväntade besluten fattades i “god ordning” – och på alla punkter. Det var knappast ens några diskussioner.

Det borgerliga blocket (M+L+KD) hade några tilläggsyrkanden, och de godkändes tämligen snabbt och smärtfritt av de styrande partierna (S+C+MP). Tilläggsyrkandena var korta och relativt betydelselösa, de ändrade inget i sak.

I två ärenden var inte alla överens. Morgan Larsson (MBP) var ensam om att vilja avslå förslaget till detaljplan för Galeasen 1 mfl (Sanden södra). Han tog dock ingen diskussion, utan lovade återkomma till fullmäktige om två veckor. Det skulle inte förvåna mig om det även är andra som vill framföra synpunkter då.

Det andra ärendet var driftstödet till Fyrstads Flygplats AB. Både miljöpartiet och vänsterpartiet ville avslå förslaget att ge bolaget 924.000 kr. Det var dock snarast en markering, eftersom Vänersborgs kommun genom avtal har förbundit sig att betala sin andel av ett årligt bidrag. Och avtal måste följas. Vill man sluta bidra till flyget så måste avtalet ändras eller avslutas. Och det är ett helt annat ärende än det som avhandlades igår.

Det är som partistödet. I de nuvarande reglerna för partistöd står det precis hur mycket som ska betalas ut. Vill man minska partistödet så måste först reglerna ändras. Och det är för övrigt det som jag har motionerat om. (Se “Skär ner på partistödet!”.)

Hela kommunstyrelsen var enig om att godkänna uppdragsavtalet för vuxenutbildningen 2020. Totalt 37,1 milj kr avsätts till Kunskapsförbundet Väst. Det var ett mycket bra beslut. (Ärendet ska inte vidare till fullmäktige.) Jag blev bara lite fundersam när kommunstyrelsens ordförande Benny Augustsson (S) sa att det “positiva beslutet” berodde på att kommunen hade fått ett bra underlag från Kunskapsförbundet och:

“Det har vi inte fått förut.”

Min erfarenhet är att Kunskapsförbundet alltid har genomarbetade och bra underlag.

Kommunstyrelsen skulle besluta om att en ny E45:a skulle dras utanför Frändefors och Brålanda. Det gjorde också KS. Det blev dock en del diskussioner kring Henrik Harlitz (M) tilläggsyrkande (vars slutliga utformning blev något sådant här):

”Kommunstyrelsen förordar också en 2+2 väg, om så inte blir fallet förutsätter vi att stor hänsyn tas till stora, breda och långsamtgående fordon, så att de kan framföras på parallella vägdragningar med stor trafiksäkerhet för alla parter.”

Mats Andersson (C) argumenterade mot. Han menade att om kommunen ställde ett krav på 2+2-väg, så fanns det en risk att det inte blev någon väg alls. Kenneth Borgmalm (S) däremot var positiv till Harlitz tilläggsförslag, men ville ändra ordalydelsen något. Vilket Harlitz tyckte var helt ok. Och så blev det.

Ordförande Augustsson (S) informerade från ett möte om skredsäkring, efter en fråga av James Bucci (V). Det är enligt lagen markägaren som har ansvar för skredsäkring. Och i Vargön är marken vid hamnen kommunal… Det kan således bli stora kostnader för kommunen, särskilt om de styrande får för sig att bygga en ny hamn där… Mötet som Augustsson deltog i handlade vad jag förstod om staten var villig att vara med och bekosta en skredsäkring (och en hamn?).

När ledamöterna och ersättarna var klara för att packa väskorna och avsluta sammanträdet utbröt plötsligt dagens livligaste diskussion. Det var under det sista ärendet “Delegeringslista vid kommunstyrelsens sammanträden”.

Henrik Harlitz (M) tog upp det marknadsföringsavtal som ordförande Benny Augustsson (S) hade slutit på delegation med IFK Vänersborg. (Se “IFK och Arena Vänersborg”.) Andra föreningar hade tidigare fått nej av Marie Dahlin (S) med hänvisning till att ett regelverk höll på att utarbetas. Så här avslutade Dahlin avslagsmotiveringarna:

“Innan dessa uppdrag är slutförda finns det i dagsläget inga tillgängliga medel för bidragsansökningar.”

Harlitz ”antydde” att det inte var helt omöjligt att Augustssons beslut bröt mot kommunallagens likabehandlingsprincip…

Augustsson upprepade de argument som han framförde i TTELA den 31 oktober. (Se “Lidell (M) kritiserar avtal med IFK Vänersborg”.) Det handlade om ett marknadsföringsavtal med IFK sa Augustsson och det hade det inte gjort med andra föreningar. Det var också bråttom för IFK. Han menade vidare att bandyn är massmedialt stort i Sverige. Augustsson borde ha tagit reda på mer fakta sedan intervjun i TTELA. (Augustsson kunde t ex börja läsa bloggar – “Hanterar Augustsson lagen rätt?”.) Men det är nog så att Augustsson anser att det viktigaste var att att IFK fick pengar…

Det var några roande och intressanta kommentarer under diskussionen. Här är ett par:

“Bandy är en smal sport.”
“Världens näst största vintersport.”
“Finns det någon som åker till Vänersborg för att se på bandy?”
“IFK får så mycket.”
“Alla föreningar ska ha samma förutsättningar.”

Det man mer kan säga om sammanträdet igår är att 2,5 timmar på förmiddagen ägnades åt konsultföretaget Public Partners genomlysning av kommunen. Genomlysningen börjar närma sig sitt slut, den 4 december ska den skriftliga slutrapporten lämnas. Det kan nog bli en intressant rapport.

Det var som synes ett relativt lugnt sammanträde och en till största delen enig kommunstyrelse. Det hindrar naturligtvis inte att samma ärenden kan föranleda både debatter och oenigheter i fullmäktige om två veckor. Det är ju egentligen då det gäller. Då kommer med all sannolikhet detaljplanen på Sanden att debatteras och också ärendena om begäran om mer pengar från barn- och utbildningsnämnden respektive kultur- och fritidsnämnden. Även motionen från vänsterpartiet om “lika villkor till allmänna handlingar för förtroendevalda” lär bli debatterad. (Se “Informationsmotion”.)

Fullmäktige sammanträder onsdagen den 27 november.

Kategorier:KS 2019
 1. Larsson
  20 november, 2019 kl. 17:14

  Bollen är jävligt rund!

 2. Observatör
  14 november, 2019 kl. 21:19

  I Afrika är bandy den fjärde största vintersporten. Ingen smal sport med andra ord. Skidåkning och utförsåkning ägnar många sig åt på fritiden. En satsning på bandyturism skulle kunna konkurrera med skidorterna och ge ett lyft till besöksnäringen. Där har IFK en roll som dragplåster.

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: