IFK, arenan, Lucia och Bo Carlsson
Igår lördag fick jag för mig att jag skulle gå på bandy. Och det gjorde jag. Edsbyn var ju om inte annat ett bra lag och ligger i topp. Tänkte jag. Och kanske skulle IFK Vänersborg kunna vända sin negativa trend… Tänkte jag, igen.
Det gjorde inte IFK… IFK gjorde inte ens ett mål. Vilket är tämligen ovanligt i bandy. Förlusten blev nästan tvåsiffrig – 0-9. 936 åskådare led av IFK:s håglösa uppträdande på isen. Alla led dock inte i 90 minuter, många gick hem efter endast några minuter av den andra halvleken.
Man måste nog vara obotlig optimist och oförtröttlig supporter för att gå på IFK:s matcher. Stora delar av IFK:s traditionella publik verkar tycka detsamma och stannar istället hemma. På sittplatssidan gapade det tomt i bänkarna. Och de dalande publiksiffrorna lär svida. Klubben behöver nämligen publikintäkterna… Publiksnittet är budgeterat till 1.150, förra säsongen snittade IFK 1.412 åskådare.
Klubbens ekonomi måste vara betydligt bättre för att IFK ska beviljas elitlicens för nästa säsong. Och utan den så… Jag tror att IFK:s vara eller inte vara i Elitserien avgörs den 31 januari.
Det har länge varit osäkert om Länsförsäkringar ska fortsätta sponsra Arena Vänersborg. Företaget har ju gjort det sedan arenan togs i bruk. Men när avtalet upphörde för ett och ett halvt år sedan var det stora tvivel om fortsättningen.
Nu meddelar TTELA att kommunen och Länsförsäkringar har ingått ett nytt avtal. Kommunen får 450.000 kr under tre år. Det är ungefär 4 miljoner mindre än vad Länsförsäkringar betalade enligt det tidigare avtalet. Men jag tror att kommunen får vara glad för det lilla. Vad jag förstår så satt det hårt inne om det överhuvudtaget skulle bli ett avtal. Och då hade kommunen riskerat att stå där med skägget i brevlådan – ingen sponsor och dyra reklamskyltar som det var osäkert om vem som skulle få plocka ner…
I fredags var det Lucia. Då kom hon ner från Valhall, eller var hon nu befinner sig mellan högtiderna, för att i sin vita klädnad gästa oss dödliga.
Det är årets mörkaste tid, tiden då nätterna är som längst och dagarna som kortast. Det är tiden då fruktbarhetsgudarna Freja och Frej stod i centrum för den hedniska kulten. Fast den kristna kyrkan kunde ju naturligtvis inte acceptera att svenskarna firade en högtid till en hednisk gudinna. Och en fruktbarhetsgudinna dessutom!
Hur skulle kyrkan lösa detta intrikata problem? Naturligtvis kunde den inte avskaffa en högtid – en fest. Det skulle folket aldrig acceptera. Men kanske kunde människorna få fortsätta fira, men av någon annan orsak…? Typ en kristen orsak…
Ett annat namn på fruktbarhetsgudinnan Freja var Lusse. Det var en framkomlig väg. Kyrkan hittade ett okänt katolskt helgon på Sicilien vars namn påminde om namnet Lusse – Lucia! Och varför inte? Kyrkan gjorde om Lusse/Freja till ett kristet helgon… Lucia betydde också ljus, och ljus var ju förknippat med Freja. Bingo typ.
Kyrkan har lyckats tämligen bra med att forma om hednakulten. Men inte till 100 procent – när alla äter sin lussekatt så säger ingen ”luciakatt” eller ”luciabulle”… Det säger en del om att Lusse/Freja ändå finns kvar någonstans i våra hjärnor. Katten var ju Frejas heliga djur…
På denna hedniska fredag då asadyrkarnas långa fruktbarhetskult började visade Bo Carlsson (C), ett av Vänersborgs kommunalråd, vägen genom att ikläda sig rollen som Lucia/Freja… “Ett udda luciatåg med Bo Carlsson (C)” var TTELA:s rubrik och TTELA ställde frågan:
“Men varför var Carlsson Lucia undrar TTELA nyfiket.”
Och det var nog inte TTELA ensam om att undra…
Rättegången mot Bo Carlsson (C) skulle ha hållits i torsdags. Carlsson är ju åtalad för fornminnesbrott efter att ha lagt flera fornminnen på sin mark under plogen. (Se “Bo Carlssons politiska historia”.) Huvudförhandlingen blev inställd och flyttad till februari nästa år. Tyvärr hade inte Carlsson uppmärksammat detta utan infann sig i Tingsrätten, helt i onödan. Det är närmast omöjligt att nå Bo Carlsson via post. Det har rättsväsendet fått erfara förr.
Imorgon är det sammanträde med barn- och utbildningsnämnden och på onsdag med kommunfullmäktige. Om BUN kan du läsa i min förra blogg (se “Sammanträde i besparingarnas tecken”) – till fullmäktige återkommer jag. Under tiden du väntar på fler bloggar rekommenderar jag en titt på James Buccis nya blogg – “What? Inga fler gratis watt!”.
Att Arena Fritid får 450 tusen under en treårsperiod är ju inte så pjåkigt. Det är ju 150 tusen per år trots det är kommunen som har underhållsansvaret för reklamen.
Men frågan är om inte den stora och långa raden av reklam längs Arenans tomt mot Gropbrovägen ger Arena Fritid högre inkomster än LF-skyltarna ?
Det är minst 10 stora reklamplatser som funnits i många år som bör generera 10-20 tusen per styck och år. För det är väl kommunen och Arena Fritid som får dessa intäkter väl ?
Även Gatuenheten bör väl få rejält tillskott av reklampengar från det stora antal reklamskyltar som är monterade på all gatubelysning längs alla infarter till centrala staden. Gropbrovägen, Edsvägen/Edsgatan, Östra vägen, Vassbottenleden, m.fl.
Eller vart går dessa reklamintäkter ?
Det finns massor av företagsreklam och organisationsreklam på kommunal mark, kommunala fastigheter och längs stadens gatunät. Själva grundtanken med reklam är ju att intäkterna ska överstiga kostnaden för att hantera reklamen och helst ska kostnaden tillfalla någon annan än den som finns på reklamplatsen, det är ju det man betalar dyrt för. Frågan är bara om intäkterna går till samma byxfickor som har utgifter för densamma ?
Man ser ju inte såvärst mycket av ”reklamintäkter” i kommunens ekonomiska redovisning förutom företaget Länsförsäkringar.
Varför avgörs det 31 januari??
TTELA (https://www.ttela.se/sport/bandy/ifk-under-lupp-av-licensn%C3%A4mnden-1.19191601):
”Nästa kontroll av resultaträkningen sker per den 31 oktober, och ska vara inlämnad till licensnämnden senast den 20 november, och sedan ytterligare en per 31 januari 2020.
– I början av mars nästa år hoppas jag att vi ska få grönt ljus, säger Andersson.