Hem > Kommunfullmäktige 2011 > Fullmäktige 26 okt: Delårsrapporten

Fullmäktige 26 okt: Delårsrapporten

delarsrapportPå onsdag nästa vecka sammanträder Vänersborgs högsta beslutande organ – kommunfullmäktige. Det blir ett ganska lugnt möte. Tror jag. Men man vet aldrig.

Delårsrapporten ska behandlas. En delårsrapport innehåller en beskrivning av verksamheten under året som har gått (fram till och med augusti denna gång) och för resten av året som kommer. Den innehåller inget som ska beslutas. Därför brukar det vara regel, att rapporten mer eller mindre slentrianmässigt godkänns och läggs till handlingarna.

Det som står i delårsrapporten är intressant. Rapporten beskriver nämligen kommunens verksamhet, dvs alla nämnder, styrelser och kommunala bolag. Jag har roat mig att lusläsa avsnittet om Barn- och Ungdomsnämnden. (Så klart.) Det som står här är ju det som nämnden vill att alla andra politiker, som inte är med i nämnden, (och allmänhet?) ska få reda på. Det slog mig att det kanske också kunde ge något om man jämförde denna rapport med den delårsrapport som behandlades i april.

Rapporterna från april respektive augusti är nästan identiska. I rapporten som ska behandlas nu, augustirapporten alltså, har det kommit med statistik från 9:ornas slutbetyg i våras. Och när det gäller dessa resultat, så visar rapporten att de är bättre än förra året – fler elever har uppnått godkänt och det genomsnittliga meritvärdet har höjts. Det är resultaten på Tärnan som har blivit drastiskt bättre. I TTELA säger  utvecklingsledare Sjöbergh apropå detta:

”Det är en väldigt kraftig ökning. Men jag är inte särskilt förvånad.”surprise

Självklart är förbättrade resultat mycket positivt (vi har inte så mycket av den varan i kommunen), men visst är det förvånande. En sådan här dramatisk förbättring på ett år är sällsynt. Det är viktigt att orsakerna till dessa resultat på Tärnan analyseras ordentligt, innan man drar några slutsatser.

De förbättrade skolresultaten, som alltså enbart kan tillskrivas Tärnan, har medfört att alla skrivningar om hur resultaten ska förbättras i kommunens skolor har strukits i augustirapporten. Det tror jag är förhastat…

När man tittar vidare i delårsrapporten, på nämndens egna mål, så noterar man att målen för förskolan, grundsärskolan och grundskolan tar lika mycket utrymme i anspråk i rapporten som målen för musik-ungdom och arena-fritid. Detta trots att skolorna står för 90% av nämndens kostnader. Det känns som att utbildning inte har den plats i rapporten som den borde ha. Men det har den ju inte i kommunens verksamhet heller, så det jämnar väl ut sig…

För övrigt förklaras det aldrig i rapporterna, delårsrapporter eller andra, att skolan styrs av lagar och förordningar som beslutats av riksdag och regering. Det finns många politiker i kommunen, även i Barn- och Ungdomsnämnden, som inte känner till kommunens uppdrag och ansvar gentemot skolan. Och då är det kanske ännu mer förståeligt varför förskola och skola behandlas som de gör i Vänersborg.

I våras trodde rapporten att elevantalet skulle sjunka med 70 elever nu i höst. Det visar sig att det ”bara” blev ca 40 elever färre. I rapporten står det att enheterna inom grundskolan har anpassat sig till det minskade elevantalet. Då kan man ju undra om inte det har sparats för mycket, eftersom minskningen inte blev så stor som man trodde. Sedan vore det intressant att se hur enheterna på grundskolan rent praktiskt sparar. Det är ju inte så att de 40 färre eleverna går på en skola. Då hade det inte varit några problem. Nä, det är snarare så att det är 2 elever färre på varje skolenhet. Typ. Som inte ens går i samma årskurs, än mindre i samma klass. Hur enheterna då sparar in på personal vore intressant att få reda på. (Går det?)

Det står väldigt lite om förskolan i delårsrapporten, t ex jämfört med musik och arena. Låt oss inte tro att det beror på att de mindre barnen är mindre intressanta… Eller? Det står egentligen bara att de små ska vara trygga och att de ska trivas. Och det kanske de gör – i så stor utsträckning att det inte behövs så många vuxna längre… Antalet anställda i förskolan ska enligt rapporten minska med ca 10 årsarbetare i höst.

Fast det här med trygghet och trivsel brukar ju inte de ansvariga sätta i samband med antalet vuxna i förskola och skola… I grundskolan visar undersökningar att upp mot 30% av flickorna känner stress med åtföljande huvudvärk, sömnproblem etc och i delårsrapporten läser vi att bara varannan elev upplever arbetsro i skolan. Slutsatsen av sådana här siffror brukar vara fler utredare… Kanske borde dessa extra vuxna finnas bland barnen och ungdomarna, och inte i kommunhuset?

Om förskola och skola ska spara på personal, och har gjort det till den grad att dessa verksamheter går med plus (ekonomiskt plus alltså), så är inte detta fallet med nämndens andra verksamheter. Arena Vänersborg går med minus – enligt de senaste siffrorna med 5,8 miljoner mer än beräknat (totalt blir det mellan 25 och 30 milj 2011). Resten av arena-fritid går med 2,5 milj kr i minus. Musikskolans lokaler på Vänerparken blir ännu dyrare än beräknat, så att musikskolan gör ca 800.000 i ”förlust”.

De sparåtgärder som planeras inom Arena-Fritid är att Isstadion inte ska spolas och att uppvärmningen av Vänersvallen senareläggs. Nästa höst planerar man att spola i arenan några veckor senare. (Vilket antagligen inte Stig Bertilsson och IFK har fått reda på än…) Det finns inga sparförslag för musik-fritid.

Vill du läsa hela delårsrapporten kan du hämta den här. Vill du läsa vad jag skrev om den förra delårsrapporten i april kan du klicka här.

Vänsterpartiets hemsida kan du läsa om medborgardialog  och på Lutz Rininslands blogg hittar du ett inlägg som handlar om ett annat av fullmäktiges ärenden, en motion från Adam Frändelid (V).

  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: