Hem > Allmänt Vänersborg, Demokrati > Tiggeri och gatumusik

Tiggeri och gatumusik

tiggareSverigedemokraten Kurt Karlsson har lagt en motion. Kurt Karlsson vill:

”förhindra tiggeri inom kommunens gränser.”

Sverigedemokraterna vill ändra den lokala ordningsstadgan.

Det här har inte Kurt Karlsson kommit på själv. Den här frågan driver Sverigedemokraterna också på andra håll. Motioner med det här budskapet har SD lagt fram också i Uppsala, Partille och Sundsvall.

I motionen menar Kurt Karlsson att tiggeri oftast skersverigedemokraterna

”i form av att en person spelar eller trakterar ett musikinstrument.”

Tiggeri är alltså enligt Karlsson när en musiker, som naturligtvis kan vara mer eller mindre skicklig, spelar ett instrument och har typ en hatt framför sig, där förbipasserande kan skänka en slant. Som bevis anför Karlsson följande:

”Tiggeriet förstärks oftast av en vädjande blick, ett hej, eller att personen placerar sig i en förnedrande kroppsställning.”

Nä, jag skojar inte. Det står så i motionen. (Du kan läsa hela motionen på SD:s hemsida, klicka här.) Det är Sverige 2011…

Sedan gör också Kurt Karlsson en musikalisk analys. Han tycker att gatumusiken oftast är

”enformig och i ständigt återkommande enkla harmonier.”

Kurt Karlsson har tydligen hört på mycket gatumusik. Nu är nog inte det här som Karlsson värnar allra mest om, den musikaliska kvaliteten, nej det är något annat.

”Det finns anledning att misstänka att det nu aktuella tiggeriet ingår i en organiserad form och möjligen anknytning till övrig internationell kriminell verksamhet.”

Där kom det. Det är alltså inte tiggeriet i sig som Karlson bävar inför. Tiggeri utförd av svenskar är nog ok, men här handlar det om utlänningar, om internationella ligor.

”…övrig internationell kriminell…” skriver Kurt Karlsson. Låt oss konstatera:

Tiggeri är inte förbjudet i svensk lag.

Om nu gatumusik är tiggeri. Vilket det naturligtvis inte är.

För att riktigt leda sina misstankar i bevis, så kommer Kurt Karlssons slutgiltiga argument:

”Det finns vittnesuppgifter om att personer som efter några timmars tiggeri, plockar upp en mobiltelefon och efter några minuter hämtas upp av en person i en större tysk bilmodell.”

Vilket skulle bevisas, som man säger i matematiken. Tänk att en folkvald politiker nedlåter sig till att sprida sådana här rykten.

Det är alltså inte gatumusik framförd av svenska ungdomar från musikskolan som Karlsson och Sverigedemokraterna vill förbjuda. Det är de internationella ligorna som lurar oss omusikaliska och okunniga svenskar att skänka en krona eller fem till internationella ligor och som använder våra surt förvärvade slantar till att inhandla en ”större tysk bilmodell”. Något annat kan det väl inte handla om? Det är ju ingen som tvingar oss svenskar att skänka pengar? Kurt Karlsson måste tycka att vi svenskar är ett dumt folk. Det är väl tur att svenskarna i Vänersborg har fått en klok  representant i Kurt Karlsson.

Men jag förstår ändå inte riktigt, är det här ett stort problem i Vänersborg? Är det så stort att kommunfullmäktige måste ta ett sådant här beslut? Jag kan inte se det. Och visst kommer musikskolans elever också att drabbas av ett sådant här förbud?

I sin motion hänvisar Kurt Karlsson till Sala kommun som har tagit ett beslut i den här frågan. I Sala var samtliga partier eniga. Vilket är beklämmande.

Nu har emellertid Länsstyrelsen i Västmanland granskat Salas beslut, jag citerar från Sveriges Radio (källa):

”Det blir inget förbud mot tiggeri i Sala kommun. Länsstyrelsen i Västmanland har efter en granskning beslutat att ett sådant förbud i en kommuns lokala ordningsstadga inte är förenligt med ordningslagen.
Som Ekot rapporterade i förra veckan införde Sala kommun tiggeriförbud med syftet att göra det lättare för polisen att agera mot brottslighet som kan ha anknytning till tiggeri, så som människohandel.
Men enligt länsstyrelsen skulle ett tiggeriförbud vara en för stor inskränkning i den enskildes frihet. Det är heller inte nödvändigt för att upprätthålla säkerheten på offentlig plats och det vore svårt för polisen att dra gränsen för vad som är tiggeri och omfattas av förbudet, det skriver länsstyrelsen i Västmanland i ett pressmeddelande.”

När Länsstyrelsen yttrar sig i frågan anser Länsstyrelsen att det är en fråga om frihet och demokrati. Det anser jag också. Det går inte att förbjuda saker som man inte gillar.

Vart går gränsen? Vem ska bestämma? Du? Jag? Kurt Karlsson? Samhällsbyggnadsnämnden?

Samhällsbyggnadsnämnden behandlade Sverigedemokraternas motion i veckan som gick. På mötet sas det:

”Jag tycker det är jobbigt höra dom spela.”

Flera ledamöter höll med. Jag kan inte låta bli att undra – vilka är ”dom”? Inte musikskolans elever väl…?

Sven Andersson (FP) sa:

”Det här är väl inget bekymmer!”

Sven gillade inte motionen. Det gjorde dock Samhällsbyggnadsnämnden. Det var bara Vänsterpartiet och Miljöpartiet som sa NEJ till motionen.

Så här lyder Samhällsbyggnadsnämndens beslut:

”att föreslå kommunfullmäktige besluta om att texten ändras i Allmänna lokala
ordningsföreskrifter för Vänersborgs kommun under insamling av pengar § 12 till polismyndighetens tillstånd krävs för insamling av pengar i bössor eller liknade, om
insamlingen inte utgör led i en tillståndspliktig allmän sammankomst eller offentlig tillställning. Så också när insamlingen skall ske i samband med framförande av gatumusik.”

Beslutet följer inte ordagrant Sverigedemokraternas förslag. Men andan är precis densamma.

Som sagt, endast Vänsterpartiet och Miljöpartiet röstade mot. (Sven Andersson är ersättare och kunde inte rösta.)

Socialdemokraterna då? De sa i stort sett ingenting, de bara röstade ja… Visst är det beklämmande. På fullmäktiges senaste sammanträde antydde Lennart Niklasson (S) att det var främlingsfientligt att äta svenskt kött (se här). Niklasson hamnade lite fel där. Nu har sossarna hamnat ännu mer fel!

Tänk om man skulle börja förbjuda sådant som man inte gillade, vart skulle det leda? Idag gatumusik, imorgon politiska torgmöten?

Den tyske teologen Martin Niemöller sa i 30-talets Tyskland:

”I Tyskland hämtade de först kommunisterna, och jag protesterade inte, för jag var inte kommunist;
Sedan hämtade de de fackanslutna, och jag protesterade inte, för jag var inte fackansluten;
Sedan hämtade de judarna, och jag protesterade inte, för jag var inte jude;
Sedan hämtade de mig, och då fanns ingen kvar som protesterade.”

Med det här citatet menar jag naturligtvis inte att varken socialdemokrater eller Sverigedemokrater har något att göra med det som hände då, jag menar bara att börjar man rucka i de demokratiska principerna, så har man tagit det första steget åt fel håll. Ingenting mer.

Och. Tänk att Vänersborgs kommun, som har ambitionen att bli Sveriges bästa musikkommun, skall försvåra för spontana möten med kringresande gatumusikanter! Tänk att gatumusikanter ska behöva betala 700 kr (enligt en uppgift i Samhällsbyggnadsnämnden) för ett tillstånd!

kronerI Göteborg har man förbjudit gatumusik vid vissa tider och vid vissa områden i centrum. Dock inte med Kurt Karlssons argument. Göteborgs beslut gav upphov till starka reaktioner, bland annat hos Håkan Hellström och Lasse Kronér. Kronér säger:

”Det påminner om tyskt 30-tal och är helt uppåt väggarna.” (Källa)

Jag slutar med ett långt citat från Expressen (källa). Jag tycker att det säger det mesta när det gäller själva gatumusiken:

”Musikern och programledaren Lasse Kronér har själv varit gatumusiker. Han  tycker att gatumusik är ett kulturellt och pittoreskt inslag i stadsmiljön och förstår inte förbudet.
– Varför förbjuda när det går att lösa med dialog. När jag spelade på gatan pratade jag med butikspersonalen. Ofta handlade det bara om att spela nya låtar. Men visst kan jag förstå att det är enerverande om man spelar ‘El condor pasa’ på panflöjt hela tiden.
Lasse Kronér tror att förbudet kan leda till att duktiga musiker går miste om ett bra tillfälle att spela offentligt. Gatan är en bra skola, anser han.
– Jag spelade allt. Det lade grunden till min breda repertoar och musikkunskap.
Enligt artisterna har Företagarföreningen Avenyn och ‘andra lobbyister’ fått politikerna att rösta igenom en lag ‘som är helt uppåt väggarna’. Och de anser att det också rimmar illa med tanke på att Göteborg vill profilera sig som evenemang- och musikstad. ‘Bra eller dåligt är upp till publiken att bedöma’, dundrar artisterna i GP-artikeln.”

 1. simo hare
  22 mars, 2014 kl. 16:14

  Jag tror att Kurt Karlsson inte ens har so mycket kurage att spontant föra fram sitt politiska
  budskap på gatan el.för den del sjunga och spela.

 2. Martin Goës
  28 januari, 2012 kl. 03:29

  Jag har, på sätt och vis, en viss förståelse för SD:s motion angående gatumusikanter i Vänersborg. Det är inte så kul att somliga använder musicerande på offentlig plats som ett medel att slippa försörja sig på ett hederligt kneg. Å andra sidan kan sång och musik på gator och torg för ett behjärtansvärt ändamål – exempelvis en skolkör som skramlar ihop pengar till en resa – lyfta humöret för Vänersborgarna.

  Men att prompt förbjuda musicerande på stadens gator och torg löser inga problem, och slår dessutom blint mot ALLA sorters musikanter. Resurserna borde istället sättas in mot de organiserade tjyveri- och tiggeriligor, med bas på Balkan, som mer och mer plågar invånarna i Sveriges städer. Framför allt ska man skjuta in sig på de samvetslösa typer som utnyttjar barn för tiggeri på gator och torg – jag har själv sett exempel härpå i Göteborg till och från i minst 20 år!!! Och vad som upprör mig mest är att rättsvårdande myndigheter tycks blunda för eländet!!! Individer som på detta vis utnyttjar barn för egen vinning SKALL låsas in på mycket långa fängelsestraff – och INTE på svenska fängelser! De anses ju internationellt som ganska komfortabla. Nej, bura in dem i ex.vis rumänska fängelser – det torde knäcka deras lust att utnyttja barn för egen vinning…

 3. Sivert Rölvåg
  16 december, 2011 kl. 14:06

  Det känns fel att detta förlag till ändring går upp till kommunfullmäktige. Det är helt klart en populistiskt motion från SD. Det är ju frågan om att man ser skillnad på folk och folk. Det är inte rätt. Enligt lag är redan tiggeri inte tillåtet. Men om någon vill spela musik i någon form, är det upp till var och en att ge en slant eller ej. Vill du inte lyssna går du bara vidare. Skulle du störas för mycket, kan man väl tala med den/de som splelarkan visa var vi står i frågan om ?!?!? I sista fall om det kan räknas som förargelseväckande beteende. Då är polisens sak att agera. Har de ens hänt i Vänersborg?
  Kärnan i det hela, är det är odemokratiskt och ett klart fall av smygrasism.

 4. Jojoh
  16 december, 2011 kl. 13:03

  Att du ens har make att uttala dig om detta då du uppenbarligen inte har någon som helst koll på vad det faktiskt är som sker i centrum. Det är en väsentlig skillnad på musikskolans ungdomar som faktiskt vill utvecklas och går ut för att underhålla folk i sin omgivning och på människor som strategiskt placerar sig utanför välbesökta affärer för att kunna träffa på och störa så många människor som möjligt för några få kronor, helst skall de vara placerade precis bredvid ingången så att ingen kan undvika deras sorgsna blickar.

  Att du värnar om detta är för mig helt sjukt och jag förstår ärligt talat inte VARFÖR du vill att något sådant skall fortsätta? Har du själv frågat expediter samt butiksinnehavare vad de tycker om dessa tiggare?

  Uppenbarligen har de inte så dåligt ställt som det skall verka då de faktiskt i många fall kör iväg i egna bilar när deras ”arbetsdag” är över vilket bevittnats av flertalet människor. Är det sådana människor vi vill skänka våra pengar till?

  Att de kan med att förnedra sig offentligt för pengar som knappast räcker till en lunch när de i många fall uppenbarligen inte har några som helst problem med sin ekonomi är för mig ett under, tycker du att dessa människor skall få fortsätta sin avskyvärda räd i Vänersborg?

  Inte mer än rätt att man bör inneha att tillstånd när man öppet ber om pengar.

  För övrigt så är inte stadens ungdomar ute efter folks pengar, de är ute för att underhålla folk och mig veterligen har de inte mottagit någon kritik till skillnad från ovan nämnda människor.

  • 16 december, 2011 kl. 14:28

   Läser med intresse kommentaren från ”JoJoh”, argumentationen påminner mig om texten i Kurt Karlssons motion. Självfallet har Kurt och Sverigedemokraterna i övrigt möjlighet att inkomma med sina önskemål – i det här fallet valde SD att uttrycka sin inställning i en motion. Motionen inkom till Vänersborgs kommunkansli den 25 maj 2011. Motionen hänvisar uttryckligen till ett beslut i kommunfullmäktige i Sala kommun, Västmanlands län. Detta beslut klubbades den 28 mars 2011. En månad senare, 26 april 2011, upphävdes beslutet av länsstyrelsen. Läs gärna själv länsstyrelsens bedömning som låg till grund för beslutet, sida 3 och 4 i detta dokument http://www.lansstyrelsen.se/vastmanland/SiteCollectionDocuments/Sv/nyheter/2011/Beslut-forbud-tiggeri.pdf. Länsstyrelsens beslut överklagades inte. Kurt Karlsson och SD i Vänersborg valde ändå att lämna in sin motion en månad senare.
   Jag kan inte se annat än att motionen kommer att avslås – och det är jag införstådd med. Jag vet att vi kan förvänta oss många motioner från Sverigedemokraterna. Vi kommer att ta ställning till alla dessa motioner, på saklig grund. Sverigedemokraterna gör det såklart svårare för oss som representerar andra partier i fullmäktige när motionerna håller sig inom ramen för gällande lagtexter. Vi får väl se hur det blir.

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: