Hem > Bandy-VM 2013, IFK > Bandy-VM – en vin(n)are?

Bandy-VM – en vin(n)are?

bandyVM2013Snart är det bandy-VM. En av idrottsårets stora höjdpunkter. Och bandy-VM ska spelas i Vänersborg. I Arena Vänersborg. Arrangerat av IFK Vänersborg. Med bidrag från kommunstyrelsen i Vänersborg. På 300.000 kr. Plus subventionerad hyra, dvs ingen hyra överhuvudtaget. (Arenan kostar kommunen omkring 80.000 kr per dag.) Och med en av kommunen nyinköpt bandysarg för 73.500 exklusive moms.

Och nu är det ju inte längre någon risk att arenan ska rivas… Arenan är ju inget svartbygge… Antagligen.

Och nu är det ju inte heller någon risk för att taket inte ska hålla, om det snöar mycket. Arenans tak förstärktes på försommaren för 2,5 milj kr. Så det ska nog hålla. Antagligen. Fast det kommer nog inte att snöa.

arenan_lackageFast om det regnar mycket? Försommarens takreparation handlade ju inte om att reparera för vattenläckaget. Det handlar däremot en utredning om, vad man ska göra och hur mycket det ska kosta alltså. Fast det kommer nog inte att regna.

Men helt säker kan man kanske ändå inte vara. Länsförsäkringar sådde vissa tvivel om den saken i en inlaga till tingsrätten i somras.

Vad kommunen gör med Radiosportens önskemål när det gäller anpassning av  kommentatorshytterna vet jag inte. Genomförs de förändringarna, så kommer de att kosta en del. Men det är väl ingen politisk fråga… Fast Radiosporten kommer nog ändå.

Med andra ord, Arena Vänersborg är redo för bandy-VM. (Antagligen.)

Bandy-VM lär kosta en hel del för IFK Vänersborg. De 6 lagen ska ha hotellrum, mat 3-4 gånger om dagen, förbrukningsmaterial, transporter, träningstider, fritidsarrangemang, antagligen egna rum för all utrustning, osv. En bankett med alla deltagare ska också hållas. Dessutom ska ett antal domare härbärgeras och även flera representanter för det internationella bandyförbundet, som lär ha ledamöter även från länder som Argentina och Indien.

Och så är det ju det här med B-gruppen. Alla matcher i bandy-VM brukar, även B-gruppen alltså, arrangeras på en gång och på ett ställe. Men vad jag förstår så ska IFK Vänersborg betala en sanktionsavgift, som går till det internationella bandyförbundet, för att slippa arrangera de andra grupperna. Enligt IFK:s hemsida:

“den klart största kostnaden som är förknippad med arrangemanget.”

bertilsson2Det kan nog bli svårt att få arrangemanget att gå ihop rent ekonomiskt. Men IFK:s ordförande Stig Bertilsson är optimistisk:

“Vi har budgeterat och räknat noggrant. Bedömningen är att IFK, framför allt tack vare de stora ideella insatser som görs, ska kunna få ett ekonomiskt överskott av VM.”

Men… Varifrån kommer inkomsterna? Publikt lär det inte bli någon dundersuccé, bortsett från matcherna mellan Sverige och Ryssland. Jag vet inte hur många biljetter som redan har sålts till bandy-VM. På TV4Nyheterna Väst sa nyhetsuppläsaren den 20 nov:

”…bara 4.000…”

Fast 4.000 biljetter är ganska mycket, och det har nog sålts fler sedan dess. Men det är klart. Det finns sammanlagt 68.000 biljetter. Fast då räknar man nog med att arenan rymmer 5.700 åskådare. Men Byggnadsförvaltningen/Byggnadsnämnden säger 3.000. Och det är Byggnads som bestämmer. Fast i förrgår (8 januari) kom det in en reviderad brandskyddsdokumentation med bl a högre publiksiffror till Byggnadsförvaltningen… Arenan kan nog ta in fler åskådare.

Det är tänkt att det ska vara publik- och reklamintäkterna som ska finansiera bandy-VM. IFK kanske också drar in intäkter på TV-rättigheter och sponsring? Kanske lyckas IFK hyra ut de sex outhyrda logerna i arenan?

biljettOch så var det den ständigt aktuella frågan om biljettsystemet. (Jag har skrivit ganska utförligt om biljettsystemet tidigare. Se t ex IFK och arenans elektroniska biljettsystem.) IFK köpte in ett elektroniskt biljettsystem och hävdade att Vänersborgs kommun hade lovat att betala det. Barn- och Ungdomsnämndens fd ordförande S Anders Larsson förnekade dock detta i TTELA (3 juli 2012). Larsson sa:

“Någon sådan deal, att IFK först skulle köpa och sedan kommunen av IFK, finns inte.”

Stig Bertilsson och IFK hävdade dock motsatsen. I ett brev skrev Stig Bertilsson till Lena Eckerbom Wendel, BUN:s nuvarande ordförande:

“Vi har i IFK en vittomfattande dokumentation i biljettsystemfrågan.”

Andreas Vänerlöv var, när biljettsystemet “diskuterades”, 1:e vice ordförande i BUN (företrädde då KD) och dessutom medlem i den projektgrupp som hade det “operativa ansvaret” för arenabygget. Nu har Vänerlöv slutat med politik och ingår i IFK Vänersborgs styrelse. Vänerlöv sa till TTELA (3 juli):

“Vi var alla överens om att kommunen skulle äga systemet, och alla inblandade vet att överenskommelsen finns.”

Andreas Vänerlöv brukar inte fara med osanning.

domDen skrivelse som IFK Vänersborg skickade till kommunen avslutades med:

“Det är en stark önskan från IFK Vänersborg att saken kan diskuteras formellt  vid ett möte innan fortsatta åtgärder övervägs.”

Det var tuffa tag. Och kommunen har hela tiden vägrat att betala fakturan…

Men skam den som ger sig. De ”fortsatta åtgärder” som IFK nämnde i skrivelsen var tydligen att skicka en ny faktura. Den 10 december (2012) skrevs denna. IFK Vänersborg krävde återigen att BUN skulle betala biljettsystemet. IFK:s faktura är på sammanlagt 455.627 kr. Nästan en halv miljon kronor alltså. Den 3 januari (2013) svarar Barn och Ungdoms förvaltningschef Kent Javette,

”att det inte finns något behov av biljettsystem inom förvaltningens ansvarsområde.”

Och IFK:s faktura bestrids. Kommunen tänker inte betala.

Fortsättning följer säkerligen…

IFK Vänersborg får lite draghjälp med reklamen av P4Väst. För bandy-VM alltså. Ett nytt grepp tas. Med musik. Jimmie och Peter, på P4Väst, ska göra en bandylåt, tillsammans med lyssnarna. (Se här.) En bra låt kan behövas. P4Väst har ju kända för att ha skrivit flera bra låtar som har med arenan att göra… (Se här och här.)

vin_bandy1Och sist men inte minst.

Tillsammans med Vänersborgs Vinagentur presenterar IFK Vänersborg ytterligare ett nytt grepp. Två officiella viner för Bandy-VM lanseras. Ett rött och ett vitt.

En bra VM-låt och lite vin. Kanske är det nyckeln till större inkomster och därmed ett lyckat arrangemang av bandy-VM?

Men hör alkohol och idrott ihop? Bandyfolk, med sina portföljer, tycker ofta det. Jag gör det inte.

Vi får se om bandy-VM går ihop ekonomiskt. För IFK Vänersborg är det nog tveksamt. För företagarna i Vänersborg (hotell, affärer etc) är det tveklöst ja. För skattebetalarna i Vänersborg är det lika tveklöst nej.

Kategorier:Bandy-VM 2013, IFK
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: