Hem > Ursand > Bert Karlsson och Ursand

Bert Karlsson och Ursand

bert3Bert Karlsson har en debattartikel om Vänsterpartiet, Lutz Rininsland och mig idag, som av en händelse på självaste ”Världsdagen för intellektuell äganderätt”, i TTELA (se här!).

Jo, den Bert…

Och den Bert tillmäter Vänsterpartiet, och faktiskt också min blogg, en mycket stor betydelse. Jag önskar att det vore sant. Men som så mycket annat som Bert skriver och säger, så är det inte det…

Bert utgjuter sig över Vänsterpartiets agerande. Det finns liksom ingen hejd på allt elände vi i Vänsterpartiet har förorsakat honom. Och kommunen.

Bert Karlsson skriver:

”Där sitter Stefan Kärvling och Lutz Rininsland och sprider rena lögner, bland annat på en blogg. Genom åren har de drivit en hetsjakt, förföljt kommunen och ansett att varenda agerande från tjänstemännen varit fel.”

ursand_gummiDet här är inte heller sant. Jag vet inte riktigt vilken blogg han har läst. Den 28 juni 2012 skrev jag t ex:

”Det blir enligt min mening bättre än det var tidigare – för både turister och vänersborgare. Fastigheterna, som har varit i stora behov av renoveringar, har rustats upp. (Ursandsstugan blir riktigt fin!) Området har dränerats, vilket borde ha gjorts för många år sen. Visst, det finns några ganska missprydande tält, hopptorn, bassänger etc i plast. Men vad då? Att anordna aktiviteter både för barn och vuxna är väl helt i sin ordning?
När det gäller själva exploateringen, utseendet etc kan jag alltså inte se några problem. Tvärtom. Äntligen rustas Ursand upp! Och stranden är inte på något sätt ”avstängd” för de badande. Allmänheten har alltså fullständig tillgång till stranden. Det jag tyckte var bra var också att gräsytan ovanför stranden har stängts av för campare.”

Det var för nästan 2 år sedan. Tyvärr kan jag inte stå för detta idag. Bert har forslat dit ytterligare grejer och nu tycker jag inte längre att ”infernot” av all plast och allt gummi är i sin ordning. Det borde åtminstone flyttas bort från det ”centrala” Ursandsområdet.ursand_bojort

Det har också hänt mycket mer på Ursand sedan jag skrev raderna ovan. Och sällan till det bättre. Visst, det håller på att byggas en gång- och cykelväg och det ska anläggas nytt VA. Det är bra. Det är dock kommunen som gör det. Men visst är det bra att Bert är med och betalar. Jag håller dock med Håkan Lind, som i onsdags skrev i sin ledare i Vänersborgaren:

ursand_bojort2”Men någon måste berätta för de som driver anläggningen att det måste finnas en gräns för de smaklösheter som man släpar dit.”

Håkan Lind reagerar särskilt på:

” … en bojortliknande farkost med en så kallad galjonsfigur i stäven som föreställde en sminkad ko med attribut som jag saknar ord för att beskriva.”

Finns det någon som kan kalla denna farkost snygg…? Eller att den passar i området…?

ursand_husDet är också missprydande tycker jag med alla små hus som står högt och lågt överallt i naturen i olika former och i olika färger. För att ”krönas” av kapellet och de fyra tvåvåningshusen med namn på artister ur Berts eget musikstall.

Och en minidjurpark mitt vid vägen, så att alla allergiska barn tvingas ta en omväg ner till stranden…ursand_priser

Nä, det är nog så att Bert håller på att förstöra Ursands karaktär av ett natur- och rekreationsområde för vänersborgarna till förmån för ett jippo för turister.

Jag vet för övrigt flera ortsbor som redan nu börjar undvika Ursand. Särskilt barnfamiljer. Allt har ju kommersialiserats och kostar pengar. Många barnfamiljer har helt enkelt inte råd att betala för alla ”attraktioner”. Så hellre än att göra barnen besvikna, så åker de till Sikhall, Nordkroken eller Gardesanna.

Hade Bert hållit sig till campingen hade nog det mesta gått att lösa, trots allt, men Berts uppfattning om en camping är inte densamma som min. Eller Vänsterpartiets. I Berts planer för Ursands camping ingår också att bygga bostäder (bostadsrätter). Det skulle i så fall bli den verkliga dödsstöten för området och dess ursprungliga karaktär.

”vi [har] sökt bygglov på rena träskområden”

Skriver Bert i debattartikeln. Det är väl ett typiskt ordval från Bert Karlsson. Bert syftar antagligen på naturreservatet…

Bert Karlsson måste precis som alla andra acceptera och följa de lagar och förordningar som finns. Bert och Bjerkne har inte alltför sällan byggt först och frågat sedan. Inte bara en gång utan flera. Det är väl nästan så att man kan säga att det är satt i system.

ttela_bertSällan har väl detta tydliggjorts som i TTELA den 15 mars i år:

”Trots att Ursands camping saknar både dispens för strandskydd och bygglov är kapellet redan på plats. Ändå väljer byggnadsnämnden att inte agera.”

Kommunen i sin tur har alltså tummat på både regler och lagar för Bert Karlssons skull. Vilket Byggnadsnämnden sällan gör för kommunens egna invånare…

Jag tror att risken är stor, att får Bert som han vill, så kommer kommunen att stå för en massa kostnader och Bert håvar in vinsterna. Och det är naturligtvis inget fel sett ur Berts synvinkel – han är en entreprenör som ska tjäna pengar. Men sett från kommunens sida så måste försiktighet iakttas med alla pengar. Vänersborg har betydligt viktigare saker att prioritera än en utbyggnad av Ursand.

Kategorier:Ursand
 1. Ove Nordström
  5 juni, 2014 kl. 00:23

  Ju fortare ni blir av med Bert Karlsson desto mer pengar spar ni åt er kommun. Bert Karlsson har bara en affärsidé och det är att andra skall betala för hans eskapader. Vi diskuterade detta med honom under en paus i förvaltningsrättens förhandlingar ang. borgen på Medeltidens Värld. Då sa han också att vi i V är emot företag och företagande och att det är självklart att kommunerna måste vara med och satsa. Evalena sa till honom då att det är ju jättebra med satsningar om de görs av privata entrepenörer istället för med kommunens pengar, men då slog Bert bakut och förklarade att det går ju inte.
  Känner igen Berts argumentationsteknik nu i Vänersborg från hur han höll på i Götene. Han är martyren som förlorat pengar och politikerna motarbetar honom bara. Be honom att ni får gå igenom bokföringen för att bekräfta hans förlustsiffror.
  Bert är inte heller intresserad av Ursands camping. Han vill exploatera det omkringliggande området med bostadsrätter. Det sa han till mig på telefon när han ringde med anledning av mitt överklagande om kommunens borgköp. Så ett gott råd, förläng inte något arrendeavtal med Bert utan se istället på hur Lidköping ordnat det när de utvecklat sin Kronocamping.

 2. 26 april, 2014 kl. 23:35

  sälj campingen behåll stranden . det är inget kommunalt tvång att bedriva camping . sedan vore det ju kul att se arrendesyn protokollen från förre ägaren och vid nuvarande övertagande . som skall finnas allt enligt jordabalken .

 3. brålandaförälder
  26 april, 2014 kl. 21:13

  Det är väl bra att det finns partier och politiker på lokalplanet som fokuserar på kommunal kärnverksamhet och har förmågan att till kommunens invånare uttrycka vad och hur man vill förändra. Jag är så otroligt besviken på minoritetsstyret i Vänersborg dvs M, KD och FP och även tjänstemännen i kommunen som springer fort å fel då Bert knäpper med fingrarna och bjuder på kaffe. Många är dom skattemiljoner som bara det senaste året plöjts ner på Ursand. Var finns de demokratiska besluten i den politiska församlingen som heter kommunfullmäktige ?

  Bert har just nu lindat tjänstemännen i Vänersborgs kommun runt sitt finger som spinner på en fiktiv vision att Nya Ursand är lösningen på allt. Är det ?
  Är det verkligen klokt att omfördela investeringar i budget till favör för nya vägar, VA och området kring Ursand ?

  Tanums kommun har politiker och tjänstemän som tänker lite annorlunda. Året var 2009 …. se länk ….
  http://bohuslaningen.se/nyheter/tanum/1.571591-bert-karlsson-hoppar-av-badhusprojekt

  – Jag kan inte jobba i en kommun med en så negativ inställning till företagande, säger Karlsson. Har vi hört den förut ?

 4. Roy Andersson
  26 april, 2014 kl. 20:17

  Bra politiker – oavsett parti – kan hantera en sån som Bert. Bra tjänstemän går inte på dumheter från en sån som Bert. Bra tjänstemän dokumenterar allt när en företagare lämnar. Bra tjänstemän dokumenterar allt när en sån som Bert tillträder. Bra tjänstemän klargör för en sån som Bert att om han så mycket som…..så är han råkörd. Har Vänersborg bra tjänstemän? Har vi bra politiker, som kan hantera en sån som Bert (det hade inte Götene Kommun och det kostade dom nästan 100 miljoner)?
  En sån som Bert behöver få en visning om hur många gula maskiner som Vänersborgs kommun kan ta in för att på Berts bekostnad ta bort det som olovligt byggts.
  Och turordningen är att eventuellt bygglov kommer först och byggnation kommer efteråt!

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: