Hem > Hemsida > De lokala partiernas hemsidor

De lokala partiernas hemsidor

Det händer ibland att jag tar en koll på de olika lokala partiernas hemsidor. Hemsidor och sociala medier handlar om information och dialog, dvs en av hörnstenarna i en demokrati.

Dessutom är det ju val om knappt två månader… Då borde det väl vara fullt ös på hemsidorna…?

Fullt ös? Hahaha! De lokala partierna i Vänersborg är med några få undantag oerhört dåliga på att uppdatera sina hemsidor.

moderat_nyPå det styrande partiets, moderaternas, hemsida möts vi av en information som skrevs och publicerades i januari 2011. På länken ”Vår politik” möts vi av fyra rubriker. På två av dem finns ingen information överhuvudtaget, på de två andra finns artiklar som skrivits i augusti respektive september 2012. ”Nyheterna” är lite bättre uppdaterade. Det talas om ett ministerbesök i april, i år faktiskt. Under länken ”Val 2014” finns inte någonting…

Moderaternas hemsida är bedrövligt dålig.

fpFolkpartiets hemsida har faktiskt uppdaterats – med valmanifestet inför höstens val. Dessutom har några på fullmäktigelistan skrivit ny information om sig själva. För övrigt är det tunnsått med aktuell information och aktuella frågor i Vänersborg.

Folkpartiets hemsida är dock bättre än moderaternas…

kdKristdemokraternas hemsida hittar jag bara politikernas namn och kontaktuppgifter. Inget mer.

Kristdemokraternas hemsida är till och med sämre än moderaternas. Har kristdemokraterna helt gett upp?

SDSverigedemokraterna har faktiskt försökt att hänga med på hemsidan. I varje fall fram till EU-valet. På sidan kan vi t ex läsa en av Kurt Karlssons debattartiklar. Om man nu av någon anledning vill det. Även några motioner är publicerade liksom några inlägg i fullmäktige. Flera länkar innehåller dock inte någonting. Och då kan man undra varför dessa länkar finns där överhuvudtaget…

Sverigedemokraterna har haft ambitioner med hemsidan men har uppenbarligen inte orkat ända fram.

sossarSocialdemokraternas hemsida görs vissa försök att underlätta för framför allt medlemmarna. Mötesdatum finns t ex redovisade. Det går också att ladda ner partiets lokala handlingsprogram. Under våren har i och för sig referat av de flesta sammanträden i kommunfullmäktige redovisats, men sedan är det inte så mycket mer. Under länken ”Vår politik” hittar vi ett tal från september 2012 av den fd partiordföranden Håkan Juholt… Om man nu av någon anledning vill läsa det.

Socialdemokraternas hemsida går definitivt att utveckla och förbättra.

cCenterpartiets hemsida hälsas vi välkomna med ett ”Gott 2014”. Sidan har uppdaterats några enstaka gånger under våren. Det finns knappast något av värde på hemsidan mer än höstens kommunfullmäktigelista.

Centerns hemsida är lika dålig som moderaternas.

mpInte heller Miljöpartiets hemsida är mycket att hänga i julgranen. Eller i något träd i östra Mariedal heller för den delen. Lite allmän information som inte har speciellt mycket med Vänersborg att göra. Vi kan dock se bilder på några av ledamöterna i fullmäktige. För säkerhets skull två bilder av Isetorp respektive Sjödahl.

Miljöpartiets hemsida har fungerat mycket dåligt under hela mandatperioden.

vfpVälfärdspartiet har gjort om sin hemsida. Till utseendet. Innehållsmässigt har den mycket i övrigt att önska. På sidan möts vi direkt av information om en motion som partiet lade i våras. När vi klickar på länken så fungerar den dock inte… Tydligen har inte ens någon välfärdspartist varit inne på hemsidan och märkt detta…

Annars har sidan uppdaterats med en del av Välfärdspartiets aktiviteter under våren. Dock finns inget om höstens val.

Välfärdspartiets hemsida är nog trots allt näst bäst av de lokala partiernas hemsidor. Bäst är som vanligt Vänsterpartiets.

V_logga_mindreVänsterpartiets hemsida uppdateras flera gånger varje vecka. Här kan du läsa allt om partiets aktiviteter. Både nationellt och lokalt. Det finns länkar till kommunens handlingar, protokoll, ledamöter, aktuella frågor osv.

Vänsterpartiets hemsida är inte bara aktuell, den är en outsinlig källa till kunskap…

Sammanfattningsvis.

Det tycks inte som om betydelsen av hemsidor har nått de lokala partierna i Vänersborg. Men framför allt är det en allvarlig brist att partierna inte redovisar sina göranden och låtanden för vänersborgarna.

En demokratisk brist.

Och dessutom i ett valår…

Men det kanske är lugnet före stormen? Kanske kommer hemsidorna att fyllas med massor av information inför valet?

Kategorier:Hemsida
 1. 22 juli, 2014 kl. 09:54

  Jag har uppenbarligen missat att länken ”Medlemswebb” på Miljöpartiets hemsida även var till för icke-medlemmar. Därför klickade jag aldrig på den.
  Beklagar.

 2. 22 juli, 2014 kl. 09:24

  Jag föreslår att läsarna själva går in och tittar på Miljöpartiets hemsida. Klicka på medlemswebb, som Per Sjödahl skriver. Det är som om du, Kärvling, bestämt dig i förväg för att skriva att alla hemsidor utom er egen är kass utan att verkligen läsa ordentligt. Vi i Miljöpartiet är nog ganska nöjda med vår nuvarande hemsida. Att ha stor textmassa på sin hemsida innebär inte per automatik att den är bra. När du pratar om demokrati finns det fortfarande att önska hos Vänsterpartiet i Vänersborg. Sist jag kollade upp hur många kvinnor partierna valt till ordinarie poster med rätt att ta beslut var ni det allra sämsta partiet med endast 25 % kvinnor. Är det demokratisk?

  • Lisa
   22 juli, 2014 kl. 12:42

   Tittade på MP-sidan. Medlemsweben är ju bara för medlemmar. Ser också att miljöpartiet har lika många utlandsfödda i nämnderna även ersättare som sverigedemokraterna! Inga! är det demokratiskt?

   • Per Sjödahl.
    22 juli, 2014 kl. 13:00

    Medlemswebben är öppen för alla.

   • Per Sjödahl.
    22 juli, 2014 kl. 15:00

    Kom på att under förra mandatperioden var vårt förstanamn utlandsfödd men hon hoppade av efter ett tag. Det är tyvärr inte så lätt att få intresserade över huvud taget att ställa upp och jobba politiskt.

   • 23 juli, 2014 kl. 19:01

    Det finns säkert andra partier att jämföra med än just Sverigedemokraterna. De har ju inte valt en enda svensk heller till nämnderna. De har ju inga nämndplatser. Precis som Per Sjödahl skriver hade Miljöpartiet i Vänersborg en utlandsfödd, ung kvinna som förstanamn förra mandatperioden. Det visar på ambitionen. Till vår lista inför valet finns det utlandsfödda även om vi gärna hade sett fler. Miljöpartiet vill lyfta mångfalden i politiken. Vårt arbete med jämställdhetsfrågor gör att det skulle kännas fel att endast välja 25 % kvinnor till beslutsfattare.

 3. Per Sjödahl.
  21 juli, 2014 kl. 21:46

  Vad gäller MP:s hemsida verkar det inte som du har klickat på ”medlemswebb”!? Där bakom finns ju en hel del läsvärt. (Är det så, vore det bra med en rättelse.)

 4. Caroline
  21 juli, 2014 kl. 21:45

  Bra sammanfattning! Känns otroligt viktigt med väl fungerande moderna informationskanaler. Iaf om man är intresserad av att få in ”yngre” medlemmar (jag räknar mig själv till gruppen yngre och med mina 31 år får jag väl vackert inse att det börjar bli dags att använda situationstecken 😀) eller framförallt nya medlemmar som på ett smidigt sätt vill kunna få en överblick över kommunpolitiken. Att endast skriva info för de som redan är aktiva är en sak, men det lockar knappast utomstående att engagera sig.

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: