Hem > BUN 2015, Debattartiklar och insändare, ttela > Besparingar uteslutna

Besparingar uteslutna

TTELA:s debattredaktion upphör aldrig att förvåna.

Idag hade Kate Giaever, Kent Karlsson och jag, dvs Vänsterpartiets ledamöter i Barn- och Utbildningsnämnden, en debattartikel i TTELA. Samma debattartikel publicerades också i Vänersborgaren idag. Och det var väl tur. I Vänersborgaren återges nämligen debattartikeln precis som den ska vara, precis i det skick som den var när vi skickade in den.

tumme_ner4I TTELA har debattartikeln genomgått några ”justeringar”. Som vanligt. Denna gång handlar det om något glömt ord, några byten av prepositioner och någon extra bokstav i något ord. Inget allvarligt med andra ord. Men det ger det felaktiga intrycket att det är vi, som har skrivit artikeln, som inte kan stava etc. Och det är inget roligt. Det visar också att debattredaktionen på TTELA inte kopierar tillsända artiklar och ”klistrar in dem”. Ledarredaktionen skriver av debattartiklarna. Och då blir det ibland fel. Och ibland grova fel. Fel som ändrar innebörden i hela debattartikeln. Det vet läsare av denna blogg att det har hänt.

I dagens debattartikel har TTELA:s debattredaktion, precis som i den förra debattartikeln (TTELA 24 feb), ändrat Barn- och Utbildningsnämndens namn till det gamla felaktiga namnet Barn- och Ungdomsnämnden. Och då framstår det som att vi som sitter i Barn- och Utbildningsnämnden inte ens vet vad vår egen nämnd heter. I vår debattartikel, i det original som vi skickade in till TTELA, står det Barn- och Utbildningsnämnden och ingenting annat.

Precis som det står i Vänersborgaren…

Jag förstår överhuvudtaget inte varför TTELA går in i debattartiklar och ändrar. Men det var nog sista gången det hände. Ulla Andersson på TTELA skriver i ett mail till mig:

”ursäkta så hemskt mycket. Det var mitt fel, jag lovar att det inte ska ske igen.”

Här följer debattartikeln. Den är baserad på en reservation som Vänsterpartiet lade på Barn- och Utbildningsnämndens sammanträde den 16 mars (se ”Spara? Spara! Spara?”).

=======================

Besparingar uteslutna

År 2014 skedde det en dramatisk förändring i verksamheten för Barn- och Utbildningsnämnden i Vänersborg. Prognoserna på barn- och elevantalen visade sig inte stämma. Det skedde en helt oväntad och drastisk ökning av antalet barn och elever.

I förskola och pedagogisk omsorg 1-5 år ökade antalet barn med 64 utöver budgeterat, på fritidshem och i pedagogisk omsorg 6-12 år med 145 elever och i förskoleklass/grundskola med 196 elever. Denna oplanerade ökning kostade Barn- och Utbildningsnämnden totalt 27,2 miljoner kronor mer än beräknat.

Dessa barn och ungdomar går kvar i Vänersborgs förskolor, fritids och skolor även år 2015. Dessutom kommer barn- och elevantalet att fortsätta öka under året. Det betyder i sin tur en ännu större kostnadsökning för Barn- och Utbildningsnämnden under 2015 och även under 2016. Och då pratar vi ändå bara om att ta emot dessa barn och elever i verksamheten, inte att höja kvaliteten.

På kommunstyrelsens arbetsutskotts sammanträde den 23 februari gavs ett uppdrag till Barn- och Utbildningsnämnden att redovisa vilka åtgärder som ska vidtas för att nå en budget i balans år 2015. Ordern till Barn- och Utbildningsnämnden är alltså att spara.

I kommunstyrelsens arbetsutskott sitter representanter för socialdemokraterna, miljöpartiet, centerpartiet, moderaterna och folkpartiet.

Det finns egentligen bara ett sätt att på kort sikt spara i förskolans och skolans värld – att friställa pedagoger. Det pratas om 21 lärare i grundskolan och 16 pedagoger i förskolan. Det kommer antagligen inte att stoppa med det.

Det pratas också om att spara 5,5 miljoner kronor genom att inte verkställa nämndens beslut att hyra in fem paviljonger till höstterminen. Det skulle få till följd att klasserna ökar i storlek på Norra, Öxnered, Granås, Rånnum och Onsjö – om eleverna överhuvudtaget får plats.

Vänsterpartiet anser att besparingar under nuvarande omständigheter är totalt uteslutna. Den stora ökningen av antalet barn och ungdomar är i högsta grad en kommunal angelägenhet i sin helhet och inte bara en fråga för Barn- och Utbildningsnämnden. Därför måste kommunen ta ett solidariskt ansvar och se till att förskola och skola får täckning för sina ökade kostnader.

Stefan Kärvling
Kate Giaever
Kent Karlsson
Vänsterpartiet

  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: