Hem > Centerpartiet, NÄRF > NÄRF – löner och avsked

NÄRF – löner och avsked

narf_loggaÄven om det inte går att få svar på viktiga frågor om NÄRF (Norra Älvsborgs Räddningstjänstförbund) i diarier och protokoll (se min förra blogg ”Mörkläggning i NÄRF”) så stöter man ändå på en del oväntad information i sökandet.

När jag läste i protokollet från den politiska direktionens sammanträde den 17 mars var det något som fångade min uppmärksamhet: ljunggren_ordf

”Lars-Göran Ljunggren redogjorde för förslag till arvode för Presidiet för år 2015.
Direktionens beslut
Direktionen fattade beslut om att fastställa arvode för Presidiet Bo Carlsson (C) ordförande och Monica Hanson (S) vice ordförande för år 2015 enligt förslaget.”

BoCarlsson2Det lät ju spännande. Bo Carlssons gamle vapendragare sedan flera år Lars-Göran Ljunggren (S) är ju ersättare för Bo Carlsson i NÄRF:s direktion. Vad jag förstår så var det alltså nämnde Lars-Göran Ljunggrens uppgift att se över arvodet för ordförande och vice ordförande. Hur stort detta arvode var framgick dock inte av protokollet, av någon anledning. Så därför begärde jag ut handlingen. Och den fanns i diariet. Faktiskt.

Bo Carlssons arvode för sitt ordförandeskap i NÄRF är 51.030 kr per år, dvs 4.252,50 kr per månad.

Jag vet inte om det är ett stort eller litet arvode, om en ordförande i NÄRF är värd det eller inte, men jag förmodar att arvodet är enligt de regler som finns. handlingar

Men arvodet fick mig att fundera kring förhållandet mellan Bo Carlssons arbetsuppgifter i NÄRF och ”tjänsten” som kommunalråd i Vänersborgs kommun. Bo Carlsson är ju 2:e vice ordförande i kommunstyrelsen och därmed ”heltidsanställd” av kommunen med en månadslön på 47.917 kr. Och det mesta av jobbet, som t ex NÄRF-direktionens sammanträden, sker ju på dagtid. Och då förmodas Bo Carlsson arbeta i Vänersborgs kommun.

Fast det är ok. Det är så det ska vara. Visade det sig. Bo Carlsson behöver inte begära tjänstledigt från Vänersborgs kommun när NÄRF t ex har sammanträden. Reglerna är sådana. Betalningen från NÄRF är nämligen ett arvode…

Bo Carlsson håller sig alltså till reglerna, det är viktigt att säga, men själv tycker jag att det är en märklig konstruktion att det går att få dubbelt betalt. När Bo Carlsson sitter i ett möte på NÄRF, så får han samtidigt betalt som kommunalråd av Vänersborgs kommun… Men vad jag förstår så är det flera i kommunen, både politiker och chefstjänstemän, som utnyttjar dessa regler…

kliar_du_migJag kan inte hjälpa det. Det känns lite som att, jaa…, hur ska jag uttrycka det…? Kliar du mig, så kliar jag dig…? Nä, det är nog bäst att jag lämnar ämnet…

I mina ”efterforskningar” på NÄRF, så stötte jag också på en annan lönefråga. Nämligen det löneavtal som förbundschefen Per Anderson hade. Det är vad jag förstår flera personer som har reagerat på en märklig konstruktion i förbundschef Andersons anställningsavtal.

perandersonnarf

Förutom en hög månadslön, så betalar NÄRF in pengar till en tjänstepension på Skandia för Per Anderson. Den senaste inbetalningen till Skandia skedde så sent som den 18 november i år – och premien var på 58.510 kr.

Nä jag frågade en mycket rutinerad politiker i kommunen om detta, så fick jag beskedet att det här inte var så konstigt. Både konstruktionen och summan kunde betraktas som skrika2tämligen normala. Drygt 58.000 kr om året var helt ok.

Om året? Undrade jag.

”Det är ju i månaden!”

Den rutinerade politikern tvivlade på mina uppgifter. Hen hävdade att det inte kunde stämma. Det hade hen hört från säkra källor. (Kanske Bo Carlsson själv, vad vet jag?)

Fast inbetalningarna av premierna till Skandia, för en tjänstepension till förbundschef Per Anderson, finns i diariet.

I mars 2012 låg pensionspremien på 45.681 kr i månaden för att två år senare höjas med några tusenlappar. I juni 2015 höjdes premien igen, till 58.510 kr – ett ganska rejält lyft må jag säga. Särskilt som det redan då gnisslade betänkligt i maskineriet (mellan förbundschefen och de anställda).

perandersonnarf2Det har också skett en del ”kompletterande” inbetalningar till Skandia under de här 3,5 åren. Den totala summa som NÄRF har betalat in till Skandia för Per Anderson ligger på 2.047.283 kr sedan februari 2012.

2.047.283 kr! Förutom då den höga månadslönen på 70.750 kr…

Enligt anställningsavtalet ska Per Anderson erhålla uppsägningslön under 24 månader. Jag vet inte säkert om pensionsinbetalningarna från NÄRF ska fortsätta betalas in till Skandia kliar_du_migi detta läge.

Jag tror inte det, men jag vet faktiskt inte riktigt hundra procent säkert trots att jag idag (14 december) fick dokumentet ”Avslutande av anställning som förbundschef vid Norra Älvsborgs Räddningstjänstförbunds – NÄRF” i min hand…

(Se där, då blev detta papper, som jag efterlyste i min förra blogg, äntligen skrivet och diariefört! Efter all denna tid… Bättre sent än aldrig typ…)

sparkadSå här ligger det till. I dokumentet som avslutar förbundschefens anställning står det:

”Härmed beslutas att avbryta Per Andersons anställning… Anställning inom NÄRF avslutas per 2015-12-31… (uppsägningslön utbetalas enligt reglering i anställningsavtalet).”

Det innebär alltså att Per Anderson får behålla sin lön på 70.750 kr i månaden i 24 månader efter detta datum. Det blir en sammanlagd summa av nästan 1,7 miljoner kr. För att inte arbeta…

narf_avsked

När det gäller tjänstepensionen så står det inget direkt i uppsägningsbeslutet. Däremot hänvisas till punkt 5 i anställningsavtalet. I uppsägningsbeslutet står det:

”Avslutandet av anställningen sker med hänvisning till punkt 5 särskilda villkor i Per Andersons anställningsavtal.”

Och:

”Under den tid Per erhåller uppsägningslön enligt anställningsavtalets punkt 5, skall han vara tjänstgöringsbefriad.”

tired7Punkt 5 i anställningsavtalet inleds:

”Ersättning för övertid och obekväm arbetstid utges inte.”

Och det torde vara självklart att detta inte gäller. Jag menar, hur ska den tidigare förbundschefen kunna jobba övertid eller obekväm arbetstid när han inte längre är anställd?

Men punkt 5 fortsätter med att Per Anderson ska få lön i 24 månader, men att denna lön upphör om Anderson får ett annat arbete under denna tid. Det står också att Anderson inte har rätt att föra skadeståndstalan mot NÄRF eller att uppsägningen ska förklaras ogiltig.

Det står alltså inget uttryckligen om pensionsinbetalningarna, men de torde enligt detta beslut upphöra från och med årsskiftet.

Det var väl bra att det äntligen blev åtminstone lite ordning i NÄRF:s diarium… Och skriva2chefskap… Och ekonomi… Eller?

Som av en händelse är det direktionens ordförande Bo Carlsson (C) som har förhandlat fram och skrivit på anställningsavtalet med förbundschef Per Anderson… Och det är också Bo Carlsson tillsammans med vice ordförande Monica Hanson (S, från Trollhättan) som har skrivit på uppsägningsbeslutet.

Men det får mig att undra ytterligare en sak…

Till mig sa Bo Carlsson i telefon den 4 december att han höll på att förhandla med Per Anderson. Det var enligt Bo Carlsson orsaken till att det inte fanns något beslut att diarieföra.

narf_avsked2Bo Carlsson:

“Måste ha en påskrift att vi går skilda vägar.”

Och då undrar jag – var finns Per Andersons påskrift?

Kategorier:Centerpartiet, NÄRF
 1. Foldemark
  19 december, 2015 kl. 13:17

  ”Bo Carlssons arvode för sitt ordförandeskap i NÄRF är 51.030 kr per år, dvs 4.252,50 kr per månad.” Utöver sin lön som kommunalråd. Ligger rätt bra i munnen tycker jag. Du kanske skall besöka skattekontoret?

 2. LasseVbg
  15 december, 2015 kl. 08:29

  Över genomsnittet på kompisarnas löner och under genomsnittet i satsningar på vård och skola…Vänersborgs politiker i ett nötskal

 3. brålandabo
  14 december, 2015 kl. 19:07

  Hmm … En månadslön på drygt 70.000 kr/mån samt separat pensionpremie på drygt 50.000 kr/mån ….
  Bo Carlsson & gänget verkar ha gjort ett gott jobb i löneförhandlingarna.
  Ska man gratulera till bra lön till de som får jobben som förbundschef i NÄRF eller beklaga de som måste pröjsa.. dvs skattebetalarna ?
  Tror sjutton att de avvaktar med att diarieföra dokumentationen till ”någon” börjar efterfråga …

  Enligt nationell lönestatisk tjänar en …….
  Förbundschef/förbundsdirektör som medel i Sverige 45.733 kr/mån
  Räddningschef/brandchef som medel i Sverige 34.750 kr/mån

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: