Hem > Demokrati, Minialliansen, Triumviratet > Betongen är tillbaka!

Betongen är tillbaka!

kalenderDet politiska året närmar sig sitt slut. Kommunstyrelsen hade idag (onsdag) sitt sista sammanträde för 2015, kommunfullmäktige har haft sitt liksom också barn- och utbildningsnämnden.

triumviratSom vänsterpartist kan jag notera en tydlig och tråkig utveckling under året. De två stora betongblocken, triumviratet bestående av socialdemokraterna, centerpartiet och miljöpartiet och miniall_trio2minialliansen bestående av moderaterna, kristdemokraterna och liberalerna (tidigare folkpartiet), hittar varandra i allt fler frågor.

Det kanske i och för sig inte är någon större nyhet, men det var en tid, som av en händelse strax innan valet, när det såg ut som om socialdemokraterna tog en liten “vänstersväng”. Den svängen slutade dock mycket tvärt när Marie Dahlin valdes till kommunstyrelsens ordförande och kom i besittning av makten i Vänersborg.

skal_vaggOch ju längre tiden har gått under året så har de två stora blocken allt oftare gjort upp bakom skål och vägg. ”Partitopparna” har ju tid att träffas t ex i kommunhuset för att prata sig samman, de har ju både heltidstjänster och många arvoderade uppdrag.

Det betyder att när frågorna kommer upp i nämnder, kommunstyrelsen och framför allt i kommunfullmäktige, så debatterar de stora blocken inte längre med varandra. Och när framför allt Vänsterpartiet vill diskutera, få reda på fakta och bevekelsegrunder, då sitter de två blockens representanter tysta. På sin höjd kan de begära ordet och kritisera Vänsterpartiet för att de kritiserar och inte fogar sig i de genomtänkta och fantastiska förslagen (OBS Ironi!) som de två blocken har enats kring.

Det är tragiskt. Inte framför allt för Vänsterpartiet, utan för demokratin och vänersborgarna. Den öppna och offentliga debatten där åsikter bryts mot varandra lyser alltmer med sin frånvaro. exempel

Det här är en tendens som blir allt tydligare.

För att ta några exempel.

När byggnationen i skogen vid Kindblomsvägen debatterades i kommunfullmäktige så sa minialliansens ledamöter inte ett ord. Och Marie Dahlin (S) framförde inga som helst argument i sak från talarstolen. Hon bara kritiserade vänsterpartister för deras kritik. För att inte tala om miljöpartiet. Miljöpartisterna konstaterade i början av debatten att de överhuvudtaget inte skulle delta i diskussionerna… Och det gjorde de inte heller…

samordnareI socialnämnden lade Vänsterpartiet häromsistens ett förslag på en samordnare i alla frågor som angick de nyanlända, något som bland annat har efterlysts av Rädda Barnen och Röda Korset. Det kom inte en fråga, inte en invändning, inte ett inlägg från de andra ledamöterna, trots vänsterpartisternas vädjan om de andra partiernas synpunkter. Sedan röstade samtliga partier mot Vänsterpartiets förslag…

dova_oron2I barn- och utbildningsnämnden tog betongpartierna emellertid det hela ännu ett steg längre. Där fick Vänsterpartiet inte ens väcka ett ärende (kring Nattugglan). Betongpartierna röstade helt enkelt för att Vänsterpartiet överhuvudtaget inte fick ta upp frågan.

Och tidigare i höst skrev den centerpartistiske ordföranden i TTELA att:

”Vänsterpartiet som har en tendens i en del sammanhang att ’vara för, för att vara emot’…”

Alltså behöver man enligt centerpartisten Mats Andersson (C) inte diskutera med Vänsterpartiet. Man behöver inte ens diskutera överhuvudtaget. Som Vänsterpartiet skrev på sin hemsida:

“Svara inte på frågor, lämna inga förklaringar, lita på att utfallet av eventuella voteringar ger klara besked. Se, vilka majoriteter, så många som röstar för samma förslag, så många kan inte ha fel, eller hur?”

harmoniskDet känns nog skönt för alla ledamöter i betongpartierna att de är så många och att majoriteten alltid har rätt… (OBS. Ironi igen…)

Och det här med att Vänsterpartiet alltid säger nej är intressant. Det kan jag också få höra från ”folk på stan”. Jag vill kommentera detta kort.

Det förhåller sig så att i en omröstning i en av de politiska församlingarna så ställs alltid två förslag mot varandra. Då ska ledamöterna rösta ”ja” eller ”nej”. Ett av förslagen är huvudförslag och det andra är således motförslaget. Det är (nästan) alltid triumviratets (dvs S, C och MP) förslag som är huvudförslag. Röstar ledamöterna ”ja”, så är det för detta V_logga_mindreförslag. Det innebär att om Vänsterpartiet har ett eget förslag, så innebär ett “nej” en röst på detta förslag. “Nej:et” är alltså ett “ja” till ett annat förslag.

Och det vet ledamöterna i de styrande partierna. Och Mats Andersson. Det är bara det att det låter bättre i propagandan att inte låtsas om som att Vänsterpartiet alltid har egna förslag. Såvitt vi inte stödjer något av de stora blockens förslag. Och det har faktiskt hänt någon gång… (Och det har till och med hänt att något av betongblocken har stött Vänsterpartiets förslag…)

Genom att utmåla Vänsterpartiet som ett “nej-sägar-parti” så slipper betongpolitikerna att argumentera för sina egna förslag och också att argumentera mot Vänsterpartiets förslag.

Enkelt och bekvämt, men missvisande.

warMen det kan man väl kosta på sig när man sitter vid maktens grytor. I kärlek och krig – och politik – är allt tillåtet…

Så tyvärr. Denna mandatperiod börjar alltmer likna den förra perioden då socialdemokrater och centerpartister, med minialliansens tysta medgivande, styrde Vänersborg. Då var det sällan några debatter i de politiska organen och istället såg vi undermåliga beslutsunderlagpergament och dåliga beslut.

Visst, det förekommer ibland undantag. Men dessa bekräftar snarast regeln. När de två blocken någon enstaka gång debatterar med varandra är det i ”småfrågor” som egentligen saknar större betydelse. Dessa debatter blir lite som att visa, för syns skull, att det faktiskt fortfarande finns två block – och inte ett.

betongblandare2Så från ett vänsterpartistiskt perspektiv:

Betongen är tillbaka.

Och det är nästan 3 år kvar till nästa val…

 1. LasseVbg
  18 december, 2015 kl. 14:53

  Ja vi får väl inse att för vissa svischade huvudpoängen i denna blogg bara förbi utan någon påverkan.

 2. 17 december, 2015 kl. 19:59

  Peter Johansson, motionen som socialnämnden hade att yttra sig om var en motion från maj, motionen var inte en motion från V, det var en motion från alla fem ledamöter i socialnämndens integrationsberedning, undertecknad av S, M, MP, FP och V. Mycket hände mellan maj och november 2015, inte sant? Asylsamordnare var överspelat, blir än mer inaktuell innan motionen är tillbaka i fullmäktige. Yttrandet från V återgav vad Rädda Barnen, Röda Korset m fl vädjar om – kommunen borde ha en samordnare för frågorna kring nyanlända ”i stort”, inte endast ”asylsökande”. En ny motion är inte att tänka på, den tar åter ett år och landar 2017. Yttrandet ville påpeka att motionen var överspelat och riktar uppmärksamheten på det som nu är mycket aktuell. Socialnämndens ledamöter var inte villiga att gå med på tanken. Men det är ju inte poängen i bloggen, den missade du. Att elva röstade bort yttrandet utan att med ett ord nämna varför, utan att lämna en synpunkt varför man inte ville acceptera yttrandet, det är det som förvånar. Borde även förvåna dig, för visst räknar du också med att någon för din talan. Men då måste du också hitta någon som öppnar munnen, annars blir det ingen talan.

  • Peter Johansson
   17 december, 2015 kl. 20:11

   Visst saknas det någon som för medborgarnas talan i vissa fall. Men poängen i min kommentar är att det gäller att väcka rätt frågor i rätt forum.
   Är inte helt insatt i Vänersborgs politik, men integration borde väl vara en kommungemensam fråga, och inte fråga för en nämnd?

   • 18 december, 2015 kl. 19:25

    Integration är en kommungemensam fråga, det är ju innebörden av Vänsterpartiets försök att ”vrida” motionen rätt. Där har du helt rätt. Motionen framförde också detta. Att den hamnade i socialnämnden för yttrande skedde på förslag av ordföranden i kommunfullmäktige. Peter, om jag förstår dig rätt vill du förstå sammanhangen bättre. Som gruppledare för Vänsterpartiet hälsar dig (och alla andra med intresse för våra diskussioner kring den lokala politiken) välkommen på våra gruppmöten. Tid och plats framgår alltid på vår hemsida.

 3. Peter Johansson
  17 december, 2015 kl. 19:18

  I socialnämnden lades inget förslag angående asylsamordnare. Det socialnämnden hanterade var ett yttrande på en motion inlämnad till fullmäktige. Och V yrkade i nämnden avslag på sin egen motion, och då är väl både frågor och synpunkter på densamma ganska meningslösa. Och att försöka hitta en väg via en nämnd för att få till en ny motion är väl ändå inte tätt väg. Gör om och gör rätt, kanske borde gälla även V.

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: