Hem > Jul, Topp, Vänsterpartiet > JULKLAPP från Vänsterpartiet!

JULKLAPP från Vänsterpartiet!

julshoppingJulen närmar sig med stormsteg och mängder med människor är ute och köper julklappar. Tyvärr alltför ofta på Överby och alltför sällan i Vänersborgs affärer. I juletider, och i och för sig också på andra tider under året, finns det också politiker som vill visa vänersborgarna hur snälla deV_logga_mindre är. Helst i tidningar och sociala medier.

Och som vänsterpartist vill jag naturligtvis inte vara sämre. Vänsterpartiet har, främst genom James Buccis tålmodiga arbete, faktiskt gett Vänersborgs kommun och därigenom alla skattebetalare i Vänersborg en ordentlig julklapp. Julklappen uppgår till hela 14,5 miljoner kronor plus ränta och rättegångskostnader. Jag tror att det rör sig om närmare 17 miljoner kronor.

En julklapp värd 17 miljoner kronor! Från Vänsterpartiet till Vänersborg.

topploggKommer ni ihåg Toppskandalen?

Låt mig rekapitulera bakgrunden.

När Toppfrysfabriken i Brålanda skulle läggas ner för ett antal år sedan köpte Vänersborgs kommuns fastighetsbolag fabriken. Det officiella motivet var att rädda jobb.

hammar2Kommunen köpte Toppfabriken inklusive inredning för 17 miljoner kr. I köpeavtalet fanns en option om förköpsrätt för det privata fastighetsbolaget Hammar Nordic Plugg inskriven. Den här optionen kände bara de närmast inblandade till, dvs de tre dåvarande kommunalråden Lars-Göran Ljunggren (S), Gunnar Lidell (M) och Bo Carlsson (C). (Varav två alltså är kommunalråd än i dag och den tredje fullmäktiges ordförande…)

ljunggren2Ljunggren kommenterade i Västnytt, med de bevingade orden:

”Jag kan inte säga att det hölls hemligt. För mig var det inte hemligt.”

Flera beslut som fattades i affären var helt enkelt inte lagliga. Det hemliga optionsavtalet med Hammar Nordic Plugg var ett exempel. Ett annat var att ingen värdering av Topps fastigheter gjordes. Inte heller kollade kommunen upp om det fanns några andra intressenter. Själva beslutsfattandet var inte heller lagligt. Kommunstyrelsens arbetsutskott (=KSAU), dvs Lars-Göran Ljunggren (S), Gunnar Lidell (M) och Bo Carlssonolaglig_topp (C), som beredde ärendet, bestod av samma personer som ingick i styrelsen för kommunens fastighetsbolag! Sedan var samma personer dessutom med och beslutade i kommunstyrelsen! Ljunggren själv sa, med ytterligare några bevingade ord, till Västnytt:

”Då är det väl ett jävsförhållande som inte borde ha förelegat.”

Men olagliga beslut, som fattas av kommunen, blir lagliga när tiden för överklagande går ut…

topp8mkrHammar Nordic Plugg använde sig av den hemliga optionen och köpte Topp av kommunen för 8 miljoner kr.

Lars-Göran Ljunggren (S), Gunnar Lidell (M) och Bo Carlsson (C) bjöd alltså ett privat fastighetsbolag på 9 milj kr. Snacka om tomtar!

Som om detta inte var nog, så kommer säkert de flesta vänersborgare ihåg, att Hammar strax efteråt sålde samma fastighet (ja, Hammar styckade faktiskt först av ett område som han behöll) för 40 milj!!

17 miljoner kronor blev 8 miljoner kronor blev 40 miljoner kronor!

De här 9 milj kr, som skattebetalarna – via ett aktieägartillskott till kommunens fastighetsbolag – alltså ”betalade” till Hammar, ville kommunens fastighetsbolag göra avdrag för. Skatteverket sa nej. I en dom från Kammarrätten den 3 januari 2013, så fick Skatteverket rätt. Vänersborgs fastighetsbolag fick inte göra något avdrag.

kammarrattenKammarrätten skrev i sin dom:

”Annat framgår inte än att det varit fråga om en avsiktlig försäljning till underpris. Storleken av underprissättningen får anses motsvara aktieägartillskottet på 9.000.000 kr från Vänersborgs kommun.”

Notera ”avsiktlig försäljning till underpris”.

Kammarrätten skrev också:

”Det föreligger därför sådan oriktig uppgift som utgör grund för påförande av skattetillägg. [På 900.000 kr; min anm.]

Notera ”oriktig uppgift”.

Kammarrätten fortsatte:

”Enligt kammarrättens uppfattning är det därför inte ursäktligt att bolaget inte omnämnt optionsavtalet och aktieägartillskottet i deklarationen.”

Notera ”inte ursäktligt”.

justitiaDet är tungt när en domstol skriver ”avsiktlig försäljning till underpris”, ”oriktig uppgift” och ”inte ursäktligt” i en dom…

Dagen efter, den 4 januari 2013, uttalade sig Vänersborgs nuvarande kommunalråd, kommunstyrelsens ordförande, Marie Dahlin (S) i TTELA:

”Men jag tycker fortfarande vi tog rätt beslut, eftersom arbetstillfällen blev kvar på Topp.”

Hej och hå! ”Vi tog rätt beslut.” Lagar gäller inte oss! Eller…?

topp_ytToppskandalen, tillsammans med arenaskandalen, satte som bekant Vänersborgs kommun på kartan. Västnytt gjorde tre fantastiska och avslöjande reportage som fick ett stort genomslag i Sverige. Du kan fortfarande se programmen på YouTube. De är sevärda. Mycket sevärda… (James Bucci (V) spelar för övrigt en stor och viktig roll i programmen.)

eu_flaggaSedan anmäldes hela Toppaffären till EU-kommissionen.

Vid ett tillfälle, i december 2010, skrev kommunstyrelsen ett svar till EU-kommissionen. Svaret var så fullt av felaktigheter och lögner att Västnytt såg sig tvunget att komma till Vänersborg och göra ett nytt reportage… (Reportaget kan du se här!) Det ledde till att Lars-Göran Ljunggren (S) fick skriva ett nytt brev till EU med nya och förändrade uppgifter… (Se ”Se sig själv i spegeln”.)

EU-kommissionen konstaterade sedan att det var olagligt av kommunen att köpa dyrt och sälja billigt till Hammar Nordic Plugg. EU-kommissionen ansåg att Hammar hade fått fabriken 14,5 miljoner för billigt. Pengar som skulle betalas tillbaka.

Hammar överklagade beslutet till EU-domstolen. Och i mars tidigare i år fördestopplogg förhandlingar i domstolen.

Det var en kort resumé om den beryktade, och för kommunen mycket dyrbara, Topp-affären/Toppskandalen.

Det finns fortfarande en hel massa frågetecken som inte har rätats ut kring Topp-affären/Toppskandalen. Framför allt när det gäller pengarna… För när det gäller så här många miljoner – 17 miljoner kronor blev 8 miljoner kronor blev 40 miljoner kronor -, så var det väl inte att undra på att rykten snabbt kom i svang. Många vänersborgare hade sina egna teorier om vart alla miljoner tog vägen. Och vem som fick pengarna. Men så länge de som vet, dvs de som var inblandade, inte lägger alla korten på bordet, så kommer vi andra att sväva i okunnighet i fortsättningen också. Inte ens Vänsterpartiet i Vänersborg har lyckats reda ut allt som hände mellan skål och vägg.

Men det vi vet, det som har blivit offentligt, det vet vi tack vare ett arbete från vänsterpartister i Vänersborg. Toppaffären/Toppskandalen hade aldrig varken blivit känd eller hamnat i EU-domstolen om det inte hade varit för James Buccis (V) arbete.

eu_domstolOch i slutet av oktober i år, 2015, kom då äntligen den slutgiltiga domen från EU-domstolen.

EU-domstolen beslutade att Vänersborgs kommun gynnat ett företag på ett sätt som strider mot EU-lagar och Hammar Nordic måste därför betala tillbaka omkring 17 miljoner kronor till Vänersborgs kommun.

Rubriken i TTELA efter domen var synnerligen intressant, och missvisande:

”Kommunen vann Topptvist”

Vänersborgs kommun har inte drivit frågan på något sätt. Nä, tvärtom. Kommunen tycker fortfarande att hela skandalen var rätt skött, varken kommunen eller Hammar Nordic gjorde något fel. Som kommunstyrelsens ordförande Marie Dahlin (S) sa:

”Men jag tycker fortfarande vi tog rätt beslut…”jultomten

Men det tyckte alltså inte EU-domstolen. Hammar Nordic ska betala tillbaka omkring 17 miljoner kronor till Vänersborgs skattebetalare.

Så därför alla vänersborgare:

EN RIKTIGT GOD JUL FRÅN VÄNSTERPARTIET!

Kategorier:Jul, Topp, Vänsterpartiet
 1. Jonathan Axelsson (M)
  20 december, 2015 kl. 18:16

  Nästa skandal i Vänersborgs historia kommer sannolikt att bli ”Nuntorp-affären”, regisserad av Bo Carlsson….
  Funderar på hur många tiotals miljoner det kommer att kosta?

  Från SVT Västnytt:

  ”Samtidigt är Vänersborgs kommun intresserad av att köpa marken och fastigheten Nuntorp av regionen. Prislappen är inte satt men det kommer sannolikt att kosta kommunens skattebetalare tiotals miljoner kronor.
  – Visst är det en udda investering men jag tror inte summan är ett problem. Vi känner trycket av lantbruksföretagen och ser möjligheterna, säger kommunalrådet Bo Carlsson (C).”

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: