Hem > Kommunfullmäktige 2016 > Oktobermarknad och KF

Oktobermarknad och KF

Idag var det Vänersborgs stora dag – Oktobermarknaden.oktobermarknad_v

I Vänersborg är Oktobermarknaden större än både Första Maj och nationaldagen – och till och med större än Aqua Blå.

Tusentals vänersborgare letade sig denna lördag ut på stadens gator och torg. Där kunde de köpa allt från rökta korvar gjorda av hästkött till smycken, eller vad det var, tillverkade av lokala politiker.

Det är på Oktobermarknadsdagen som alla vänersborgare kan se att det faktiskt bor folk i Vänersborg och att Vänersborg är en ganska stor stad… Det är nog fler ute i  centrum denna dag än sammanlagt under resten av årets lördagar… Då de flesta verkar åka till Trollhättan – och Överby köpcentrum… Eller Torp i Uddevalla.

oktobermarknad_lizaPå scenen vid Gågatekrysset kunde vänersborgarna avnjuta fantastisk sång och musik av Lisa Sörqvist – och nästan lika fantastiska diskussioner med ett tiotal vänsterpartister…

Vänsterpartiet hade nämligen en av sina Röda Lördagar idag. Det verkade dock som om vänersborgarna, faktiskt, hellre ville njuta av marknaden än att diskutera politik…(Se mer på Vänsterpartiets hemsida ”Valbyrå? Nu?”.)

Det var dock en och annan som ville kommentera både Nunntorp och den politiska nivån i Vänersborg. Eller brist på…oktobermarknad_vhc

Efter Vänsterpartiet övertogs scenen av Bo Tallbo och Vänersborgs Hockey Club. Det var dags för dragning på billotteriet – Oktobermarknadens absoluta höjdpunkt.

Och som vanligt, och kanske inte helt oväntat, ringde inte mobilen när Tallbo ringde upp vinnaren av högsta vinsten – en Volvo XC90 värd 525 000 kr… Det blev inte ens en tröstvinst… Också det som vanligt.

Bilen vanns för övrigt av Elisabeth från Mellerud. Där det mig veterligen aldrig har funnits en hockeyklubb… Lite orättvist kan man tycka.   ;)   (Om du vill se dragningslistan i sin helhet, så kan du klicka här.)

Det var för övrigt tunnsått med politiska partier ute på oktobermarknaden.

sossarSocialdemokraterna stod utanför sin lokal, egentligen också utanför händelsernas centrum. Det var nog bara andra socialdemokrater som hittade dit. Å andra sidan var det nog bra – för sammanhållningen i partiet…

moderat_nyModeraterna stod på Torget strax bredvid korvkiosken. Och det tycktes också vara en ytterst lämplig plats, några av moderaterna tycks nämligen ha en ständigt påminnande hungerkänsla…

Moderaterna i Vänersborg delade också ut ett flygblad där man kunde läsa:

”En grönblå linje, där det handlar om att skapa kontinuitet och trygghet.”

”Grönblå”…? Det är onekligen så att man får en misstanke att moderater och miljöpartister spelar under täcket… Typ. Eller också kan det ha varit resultatet av ett miljötänk från moderaternas sida – typ, tryck inte upp några nya flygblad förrän de gamla har gått åt…

Inga andra partier syntes märkligt nog ute på stadens gator och torg denna dag.

fullmaktige2016Tidigare i veckan, i onsdags, hade kommunfullmäktige sammanträde. Sammanträdet var väl inte riktigt lika välbesökt och muntert som oktobermarknaden…

Sammanträdet var emellertid det kanske lugnaste hittills under den här mandatperioden: Det var bara några vänsterpartister som hade en del längre anföranden från talarstolen. I vanlig ordning. Dock utan att det ledde till några debatter. Till skillnad från vad som händer på TTELA:s debattsidor… Men där är det ju å andra sidan mindre av politisk debatt och mer av personliga påhopp.

Vänsterpartiet utnyttjade åtminstone hälften av den ”effektiva” talartiden, dvs borträknat typ fikapaus, upprop, uppläsning av formalia, valärenden etc, på det 2 timmar långa sammanträdet. Nu är det naturligtvis inte så att den som pratar mest är bäst, självklart inte. Men det känns ibland som att flera partier inte betraktar kommunfullmäktiges sammanträden som den arena som den verkligen är – arenan för Vänersborgs högsta beslutande organ.

lutzKF3Lutz Rininsland (V) framförde ett antal synpunkter på revisorernas utlåtande över delårsrapporten och också om Kunskapsförbundet Västs situation. (Det kan du läsa mer om här.) Själv hade jag ett längre anförande om delårsrapporten. (Du kan läsa hela anförandet här, ”Kommunens och BUN:s ekonomi”.) Även Rininsland sade några ord om delårsrapporten och socialnämnden.

Sedan var det en del andra ärenden som gav upphov till kortare inlägg.

Dan Åberg (M) tyckte att ”Årsredovisningar för de kommunala bolagen” var för tunna och ointressanta. Och där hade Åberg helt klart en poäng.

aula

Moderaterna lade också en tämligen intressant motion, ”Vidga uppdraget för kvarteret Läroverket”. Motionen handlade om att samordna utformningen av kv Läroverket, dvs där Huvudnässkolans gamla aula står, med planerna för sessionssalen i kommunhuset. Det är ju tyvärr, så som alla vet, att inomhusklimatet ger upphov till allvarliga besvär för både anställda och besökare. Kanske kan en ny sessionssal/samlingslokal byggas på Huvudnästomten. Tänker sig moderaterna Dan Åberg och Henrik Josten…

På sammanträdet presenterades bara motionen. Nu ska den utredas.

Även välfärdspartiet lämnade in en motion och så ställde Lena Eckerbom Wendel (M) en fråga till Marie Dahlin (S) om Wargön Innovation.

Ett valärende var av ett visst intresse.

c_nejCarl-Ewert Berg har varit ordförande i Nätaktiebolaget Biogas Brålanda under denna mandatperiod. Men så gick Berg och bytte parti. Han lämnade centerpartiet – och i och med det så lämnade han också ordförandeskapet i bolaget. Det pratades först om att den inte helt obekante Bo Carlsson (C) skulle ta över denna roll, men så blev det inte. Varför har jag ingen aning om… Ingvar Håkansson (C) föreslogs istället, och valdes, till ny ledamot. Och så blev den förre ”vanlige” ledamoten i Biogas, Lars-Göran Ljunggren (S), som inte heller är helt obekant, ny ordförande.

I valet av Ljunggren till ordförande i Biogas deltog inte de flesta vänsterpartister, och inte heller de flesta sverigedemokrater och välfärdspartister. (Protokollet är av naturliga skäl inte klart än, så jag vet inte riktigt vilka ledamöter som inte deltog och vilka som röstade.)

ljunggren_ordfDet tycks hur som helst som om förtroendet för vissa socialdemokratiska och centerpartistiska företrädare sviktar en aning…

Kommunfullmäktiges ordförande Ljunggren meddelade också att det blir öppet hus i kommunhuset den 4 februari när Vänersborgs kommun fyller år. Och en nyhet är att det ska bli en ny punkt i ”underhållningen”, eller kanske snarare informationen – en ”politikerbänk”.

Skriv gärna in händelsen ”Vänersborgs födelsedag” i kalendern. Kanske kommer också en del politik att diskuteras denna dag…

  1. Roy Andersson
    29 oktober, 2016 kl. 22:28

    Vänersborgs kommun bildades 1974. Men inte var det den 4/2??? För det är väl inte så skandalöst illa att EN DEL av vår kommun har fått storhetsvansinne och ser resten som ett bihang?

  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: