Hem > Skola och utbildning > Profilklasser – nu och i framtiden

Profilklasser – nu och i framtiden

mail2Vänsterpartiet fick ett mail häromdagen.

Mailet handlade om profilklasser och profilklassernas närmaste framtid i Vänersborg. Jag tycker att frågeställningarna och diskussionerna är så pass intressanta att jag gärna vill dela med mig av både brevskrivarens och Vänsterpartiet i Vänersborgs tankar. Och Marie Dahlins (S). Som också fick samma mail. (Det kanske är andra partier som också har fått mailet, det vet jag profil3inte.)

Brevskrivaren har synpunkter på profilklasser i allmänhet:

”En 12 åring är ganska liten, ändå har de varit tvungna att ställas inför ett stort val. Det har varit jobbigt. Dessutom har vissa vågat satsa på sina drömmar och göra intagningsprovet för att visa att de är tillräckligt bra för att få en av dessa exklusiva platser i profilklasserna. Vissa har säkerligen backat av rädslan att få ett nej, du duger inte. Varför detta elittänkande, varför måste vi utsätta våra barn för detta?”

Och brevskrivaren fortsätter med ”funderingar” kring profilklassernas framtid i Vänersborg:

”Och nu skulle det efterlängtade brevet komma, resultatet av provet som barnen lagt ned all sin energi och förmåga för att genomföra. Då vänds allt upp och ned, profilklasserna kanske inte finns, utan istället kan de bli placerade i Frändefors. … Jag förstår inte hur Vänersborgs kommun kan låta uteblivna investeringsbeslut få den här effekten på barnen.”

orderBrevet var längre, men jag tror att jag har återgett det väsentligaste med dessa två citat. Mailet avslutades sedan med denna uppmaning:

”Ge besked till våra barn, de är värda det.”

Vänsterpartiet svarade brevskrivaren så här:

”Tack för ditt mail.

Du har två frågor, den första om profilklassernas vara eller inte vara och situationen för profilklasserna i höst.

Den första frågan om profilklasser torde vara en fråga som skulle ställas till barn- och utbildningsförvaltningen eller till resp rektor. Det är egentligen ingen politisk fråga i kommunen, eftersom det enligt lag är tillåtet att ha profilklasser. Rektorn på varje skola är den som bestämmer om det ska vara en profilklass på skolan. I Skollagen används för övrigt inte begreppet ”profilklass” utan begreppet som används är ”Elevens val”.

rektor3I Skolförordningen står det:

”Rektorn beslutar om hur utrymmet för skolans val ska användas. Rektorn får inte uppdra åt någon annan att fatta sådana beslut.”

”En huvudman som anordnar utbildning som kräver att eleverna har särskilda färdigheter i bild, idrott och hälsa, musik eller slöjd får från och med årskurs 7 använda färdighetsprov.”

Vänsterpartiet i Vänersborg kan tycka vad vi vill om detta, men det är inte upp till oss. Sedan vet vi att rektorerna har en diskussion kring ”profilklasserna”, men vi vet också att dessa klasser är väldigt populära bland elever och föräldrar. (I april 2013 så skrev Stefan denna blogg, där han gav uttryck för sin personliga syn på profilklasser, ”Profilklasser. Eller inte.”.)

silvertarnaDin andra fråga är däremot kommunalpolitisk. Den handlar om barn- och utbildningsnämnden ska få investeringsmedel till att renovera Idrottsgatan 7/Silvertärnan. Det har Stefan skrivit ganska utförligt om i två bloggar, ”Total förvirring om Silvertärnan!” och ”Alternativa fakta: Silvertärnan – Norra skolan”.

Denna fråga har helt enkelt inte varit uppe i kommunstyrelsen (eller kommunfullmäktige) än. TTELA har till viss del missuppfattat detta i sina artiklar. Det är kommunstyrelsens ordförande som bestämmer vilka ärenden som ska behandlas på kommunstyrelsen och av någon anledning har inte detta ärende tagits upp. Det ser inte heller ut som om frågan kommer upp i mars/april. Varför vet vi inte, eftersom det är synnerligen bråttom. Men som vänsterpartister har vi inga möjligheter att bestämma över kommunstyrelsens ordförande. Däremot försöker vi påverka med våra bloggar och vår hemsida.

Jag hoppas att du är nöjd med svaren, annars får du återkomma.”

sossarBrevet var också, som sagt, ställt till kommunstyrelsens ordförande Marie Dahlin (S). Dahlins svar var något kortare. Hon svarade så här:

”Tack för ditt brev. Jag och socialdemokraterna, Centerpartiet och miljöpartiet står bakom det du vill.
Tyvärr styr vi i minoritet men hoppas på att någon av de andra partierna tar sitt ansvar i kommunfullmäktige den 29 mars.”

musik1Jag vet inte om svaret från Marie Dahlin innebär att socialdemokraterna, centerpartiet och miljöpartiet står bakom allt som brevskrivaren vill. Men det verkar ju onekligen så. Och i så fall är åsikterna synnerligen intressanta, eftersom det var en av Marie Dahlins företrädare, den inte helt okände S Anders Larsson (S), som var den absolut ivrigaste förkämpen för att behålla profilklasserna i musik på Vänerparken. (Efter att Huvudnässkolan lades ner.) Trots att han enligt författningarna inte hade något som helst med saken att göra…

yrkande3Den sista meningen i Dahlins svar är också mycket intressant. I synnerhet nu när Vänsterpartiet faktiskt har lagt ett tilläggsyrkande inför morgondagens sammanträde med kommunfullmäktige:

”I den reviderade investerings- och exploateringsbudgeten 2017-2021 avsätta 10 Mkr till en renovering/ombyggnad av Idrottsgatan 7 för år 2017.”

Till Marie Dahlin skulle jag därför vilja säga:

Vänsterpartiet tar sitt ansvar – precis som vi alltid gör. Nu är det dags att du tar ditt och röstar för att Idrottsgatan 7/Silvertärnan får sina investeringspengar!

.

PS. Du kan läsa hela Vänsterpartiets tilläggsyrkande i gårdagens blogg (se ”Politisk kris. Affären Idrottsgatan/Silvertärnan.”). Yrkandet diariefördes för övrigt också idag.

PPS. På Vänsterpartiets hemsida kan du läsa mer om ärendet Idrottsgatan/Silvertärnan – ”Det kanske löser sig.

 1. Marie
  29 mars, 2017 kl. 08:04

  Jag har bara positiva erfarenheter av barn i ”profilklass”. Tycker detta​ ska finnas kvar även i framtiden. Min personliga åsikt är att när det finns ett ämne som man brinner lite extra för så blir skolan roligare och detta kan motverka studietrötthet, skolk och mobbning.
  Det gemensamma intresset för ett ämne gör ju att man finner en fin gemenskap.

  Sedan en åsikt till. SLUTA att sträva efter dessa storskolor på högstadienivå. Denna uppmaning riktar jag till alla som sitter och styr och bestämmer.
  Dessa stora skolor är en riktig grogrund för mobbning och utanförskap.

  Tack för mig.

  • Rune
   29 mars, 2017 kl. 16:11

   Tror säkert att profilklasserna bedrivs proffesionellt och har elever som trivs. Men intressevalet sker bäst från gymnasienivå där urvalet blir enormt stort.
   Med profilklasser i Vänersborgs kommun har dess skolförvaltning, rektorer och lokala politiker nu lyckats att bidraga till segregation och minska den viktiga likvärdigheten som är en av grundskolans viktiga uppgift.
   Skolsegregation är självförstärkande speciellt när profilklasser i en kommun samlas till en och samma skolenhet och dessutom när profilklasser skapas i dyra trevliga lokaler, har hög personaltäthet och med undervisning till högre kostnad jämfört med vanlig högstadieklass. Vänersborgs kommun har därigenom skapat kommunal friskola för de 12-åringar som klarar ett intagningsprov.

   • Jenny
    30 mars, 2017 kl. 00:14

    Ett av mina barn går i profilklass och de får en timme extra undervisning i ämnet i veckan, i en klass på 28 elever. Extrakostnaden för det borde inte vara så värst hög per elev.
    Såhär ser lärartätheten ut:
    Personalstatistik 2016/2017
    Elever per lärare:
    Dalboskolan – 11,3
    Silvertärnan – 12,0
    Torpaskolan – 12,5
    Vänerparken – 12,7

    Källa: Siris.skolverket.se

    Jag tycker det är bra att barnen får valmöjligheter på högstadiet, däremot är det för tidigt att utsätta dem för urval i åk 6. Hur skulle det bli om alla som önskar profilklass också får det?

 2. Kate Giaever
  29 mars, 2017 kl. 07:56

  Jag borde kanske sluta förvåna mig.
  Svaret som Marie Dahlin ger känns som ett autosvar vid all inkommande mail. Oavsett vad frågan är passar svaret in!
  Hemskt!

 3. Rune
  28 mars, 2017 kl. 21:16

  Ja, Dessa klasser har många namn såsom profilklass, spetsklass, högstadie-lyx, m.fl.
  Det gäller att toppa lagen redan i högstadiet !
  Vänersborgs kommuns vägval för ett antal år sedan att bedriva profilklasser för att locka nya invånare är mycket förvånande, speciellt eftersom kommunens storlek trots allt inte är så stor nationellt sett och att Vänersborgs kommun är en landsbygdskommun. Vad många ser men få öppet vågar diskutera är att Profilklasser ökar segregationen i de få kommuner som har denna typ av högstadium. Det har bland annat Lärarnas Riksförbund berättat i sin tidning Skolvärlden.
  Sedan att BU-förvaltningen och några politiker nu uttrycker ett ”värsta scenario” att behöva flytta till ex.vis Frändefors om inte centrala stadens skolor byggs ut snabbt nog säger tyvärr mer om personliga attityder mer än att arbeta för kommunens vision.
  Nej, kommunens tjänstemän och några politiker anser tydligen det är eftersträvansvärt att bedriva profilklasserna i lokaler med fyrstads absolut högsta hyror hos privat aktör, högre lärartäthet och med frikostig skolskjuts. Helt utan eftertanke och analyser med vad som händer med övriga högstadium i kommunen.
  Profilklasser borde egentligen omedelbart upphöra, de har inget berättigande i Vänersborgs kommun grundskola speciellt inte efter senaste årens explosiva behov av integration, dessutom går den stick i stäv med kommunens vision.
  Men här finns många ömma tår och politikerprestige i överflöd.

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: