Hem > Allmänt Vänersborg, Marie Dahlin, S > Ärendet Dahlin rullar vidare

Ärendet Dahlin rullar vidare

Intresset i Vänersborg för ”Ärendet Dahlin” är enormt. Det har varit en grym trafik på bloggen (nytt besöksrekord) och jag antar att det är likadant på P4 Västs och TTELA:s hemsidor.

I min förra blogg, i söndags (se ”Är det Marie Dahlin?”), så försökte jag sammanfatta händelserna fram tills dess. Igår och idag har både P4 Väst och TTELA haft inslag och artiklar. Det känns som om det är läge att också sammanfatta de senaste dagarnas händelseutveckling.

Igår måndag hade TTELA en mycket avslöjande artikel med rubriken ”Dahlin försvarar sig mot anklagelser”. Artikeln handlade om den skrivelse som Gunnar Lidell (M) skickade till kommunens Personal- och Förhandlingsutskott (PFU). I frågan till PFU beskrev Lidell en ganska nyligen inträffad händelse:

”Vid ett sammanträde för en tid sedan då vi diskuterade översiktsplaner mm, yttrade en av de närvarande förtroendevalda (apropå tunnlar under gator, vägar o järnvägar) ungefär såhär: ”det här med de som säger sig vara rädda för överfall o våldtäkt, kan det inte lika gärna vara omvänt, dvs önsketänkande för att de inte fått sig något på länge?””

TTELA har återigen intervjuat Gunnar Lidell. Den här gången tar han bladet för munnen och namnger personen ifråga.

Lidell säger till TTELA:

”Det var Marie Dahlin som sa det och det är inte första gången hon uttrycker sig så.”

Lidell tvekar inte längre med vad han vet – det var kommunstyrelsens ordförande Marie Dahlin (S).

Och denna gång intygas Lidells påstående av två vittnen som närvarade på det aktuella mötet med KSAU den 29 okt. TTELA har intervjuat Marika Isetorp (MP) och Marie-Louise Bäckman (KD) som också har hört Marie Dahlins grova ”våldtäktsskämt”.

Isetorp säger i TTELA:

”Jag hajade till och funderade på om jag hört rätt, men mötet fortsatte som vanligt så jag tänkte att jag hört fel.”

Fast enligt P4 Väst har Isetorp senare sagt att hon inte minns ”i efterhand” vem som sa skämtet. (Se/hör ”Marie Dahlin (S) kritiseras för sexism och rasism”.) Isetorps trovärdighet sjunker… Till TTELA säger hon en sak, dagen efter en annan… Har någon som hon styr med i S eller C hört av sig…? För hjärnan fungerar inte så. Man kan inte komma ihåg på lördagen eller söndagen att det var Marie Dahlin som levererade ”våldtäktsskämtet” – och glömma det på måndagen. Det är helt omöjligt. (Även Marika Isetorp tänker vara med och styra Vänersborg i fyra år till…)

Isetorp kallar också skämtet, om Dahlin nu sa det:

”att hon råkar säga … en klumpig sak.”

Jag anser att Isetorp förminskar det allvarliga i yttrandet med orden ”råkar”… ”klumpig sak”…

Hur som helst. Om två pålitliga och vederhäftiga personer säger att Marie Dahlin har sagt detta om våldtäkt, då finns det inte längre någon tvekan. Marie Dahlin har definitivt ”skämtat” så här. Jag är tämligen säker på att det till och med skulle hålla i en domstol.

Det finns alltså ingen tvekan på den här punkten. Som ”stödbevisning” skulle man kunna anföra att Dahlin tämligen ofta skämtar om sex, och i mitt tycke på ett väldigt grovt, klumpigt och till och med vulgärt sätt. (Det har jag hört själv.) Det vore ett under om inte Marika Isetorp någon gång har hört sådana här kränkande uttalanden. Isetorp säger istället till Radio Väst:

”Hon är spontan och kan säga skämtsamma saker … Det brukar vara ganska lättsamma saker..”

Isetorp tycks välja vad hon vill höra.

Marie Dahlin ”försvarar sig”. Det blir stundtals nästan patetiskt. Som när Marie Dahlin säger till TTELA:

”Jag kan inte svara på det, jag kommer inte ihåg. Jag kan inte förneka heller.”

Det är inte trovärdigt att Marie Dahlin inte kommer ihåg. Det här hände för ca en månad sedan och Lidell skrev ganska snart därefter sina brev till PFU och kommunfullmäktige. Och kan man överhuvudtaget glömma sådana här grova uttalanden?

Till P4 Väst sa Dahlin på förmiddagen igår (se/hör ”här”):

”Jag känner inte igen mig i anklagelserna.”

Tyvärr tror jag att många andra, både politiker och tjänstemän, gör det.

Marie Dahlin gör också sak av att ingen tjänsteman har pratat med henne om hennes sätt att vara och att hon upplevs vara ett arbetsmiljöproblem (TTELA):

”Är det någon som blir sårad får de säga det till mig. Ingen har sagt till mig, någon gång.”

Dahlin inser tydligen inte att kanske just detta visar på problemets allvar. Personal vågar inte berätta för henne vad de tycker om hennes beteende. Dahlin är ju ändå Vänersborgs ”statsminister”…

Det är dock inte riktigt sant, i varje fall inte enligt Gunnar Lidell:

”Jag har vid tidigare tillfällen försökt skoja bort och släta över hennes uttalanden och jag har pratat med henne att hon ska tänka på hur hon uttrycker sig.”

Dahlin försöker också påskina att jargongen i kommunhuset rent allmänt kan vara sexistisk. Till TTELA säger Marie Dahlin (se ”Dahlin försvarar sig mot anklagelser”):

”Det finns många som borde tänka till. Det händer ibland att någon säger sexistiska saker eller drar skämt som inte alla uppskattar.”

Nu är jag inte uppe i kommunhuset särskilt ofta, men under mina snart 25 år som politiker har det ändå blivit en del besök. Jag håller med Lutz Rininsland (V) när han säger till TTELA (se här):

”Visst är det en hård jargong mellan politiker ibland och det kan slinka ur en hel del hårda ord, det har jag själv bidragit till ibland. … men inte på det här sättet. Det finns inget som liknar detta.”

Och så är det. Det finns inget som liknar detta. Jag har inte sett eller hört något som tillnärmelsevis liknar Dahlins sätt att bete sig. Men Dahlin tycker alltså inte att hon har något ansvar, och om hon skulle ha det – så har hon ändå inte det:

”man måste våga säga ifrån”

Marie Dahlin tycks anse att allt är tillåtet tills någon säger till… Jag vet inte om det gäller att också bli kallad ”neger”…

När det gäller ”incidenten” om att kommundirektör Pascal Tshibanda har blivit kallad ”neger” har egentligen inget mer kommit fram. James Bucci var den som påstod att Marie Dahlin har sagt det. (Bucci var emellertid inte närvarande vid det tillfälle som Marie Dahlin påstås ha yttrat de nedsättande orden.) Lidell säger emellertid att Dahlin har uttryckt sig rasistiskt vid ett flertal tidigare tillfällen.

I TTELA (se här) berättar Lidell:

”För några år sedan var Marie Dahlin handledare åt en politisk praktikant, en kvinna från Sydafrika som var mörk. Jag hörde personligen Marie skrika i vår korridor, medan hon väntade på praktikanten, ”Var är min neger”.”

Marie Dahlin förnekar detta eller vad man ska kalla det. Det är ju faktiskt inget riktigt förnekande… Dahlin kommenterar nämligen Lidells påstående om praktikanten med:

”Nej, varför skulle jag säga detta. Det är inget jag känner igen.”

Det känns lite motsägelsefullt det här. Ena stunden kommer Dahlin ihåg vad hon inte har sagt för flera år sedan, i andra stunden glömmer hon vad hon har sagt för några veckor sedan.

Känner jag Gunnar Lidell rätt så har han nog ytterligare ”kort” i rockärmen.

Till slut.

Socialdemokraterna ska ikväll ha ett krismöte om händelserna. Arbetarkommunens styrelse har möte och ska avgöra hur partiet ska gå vidare. (Se P4 Väst ”S i Vänersborg kallar Dahlin till krismöte” och TTELA ”Det är allvarliga anklagelser”.)

Fram tills styrelsen har hört Marie Dahlin och hennes version av händelserna så betraktar de henne som oskyldig. Arbetarkommunens ordförande Gunilla Nilsson säger till P4 Väst:

”Det är viktigt att hon (Marie Dahlin; min anm) är en del i det här eftersom det är hon som är utsatt.”

Tja, jag tror att det här, som det handlar om, går att uttrycka lite annorlunda än så… Marie Dahlin ska få berätta sin sida om saken för styrelsen. Det tycks inte heller som om några av de intervjuade sossarna någonsin hört eller hört talas om hur Marie Dahlin uppför sig. Det är totalt obegripligt.

Och det är totalt obegripligt att socialdemokraterna inte har satt stopp för länge sedan…

Jag tror förresten inte socialdemokraternas styrelse har bjudit kommundirektör Tshibanda eller några av chefstjänstemännen till sitt möte…

Mitt tips till styrelsen och Marie Dahlin är – läs Max Eskilssons ledare och följ hans råd (se ”Korten på bordet, Dahlin!”:

”Vänersborgarna förtjänar korten på bordet.”

Och den uppmaningen skulle jag gärna i all ödmjukhet vilja rikta också till kommundirektör Tshibanda. Jag förstår att hela Tshibandas situation kan vara tuff, men han ska veta att han har ett stort stöd från vänersborgarna. Det borde vara dags att träda fram och berätta vad som har hänt och vem som har sagt vad. Det sprids alltför många rykten.

 1. LasseVbg
  28 november, 2018 kl. 12:07

  Ja det var väl bra. Nu väntar jag bara på att Bosse tar sin mats ut skolan efter alla tabbar under årens lopp. Dessutom verkar åldern har tagit ut sin rätt för han är uppenbarligen både blind och döv för han har tydligen inte märkt nånting. Och när hans kompis Marie fått gå så hur ska han klara sig själv.

 2. Observatör
  28 november, 2018 kl. 09:32

  Avgår! Antar att hon lämnar alla poster. Allt annat skadar partiet, kommunen, feminismen och antirasismen. Kommunhuset behöver vädras ut.

 3. Undrande
  28 november, 2018 kl. 06:28

  Istället för att kräva att de utsatta offren i den här skandalen ”träder fram”, vilket är ett osakligt krav, så borde Bo Carlsson (C) träda fram. Hur har han agerat de senaste dagarna? Vad anser han och därmed centerpartiet i Vänersborg om kränkande språk? Stämmer ryktena att flera centerpartister aktivt uttalar sitt stöd för kommunstyrelsens ordförande trots sexismen och rasismen? Vilken värdegrund har egentligen Bo Carlsson och centerpartiet? Stämmer det att Bo Carlsson tänker sitta kvar som kommunalråd trots att han inte ens längre är partiets förstanamn? Dags för Bo Carlsson och centerpartiet att förklara sig!

  • Observatör
   28 november, 2018 kl. 10:18

   Han verkar lida av skygglappar och dålig hörsel. TTELA idag.

   ”Kommunalstyrelsens 2:e vice ordförande Bo Carlsson, som nu tar över ordförandeposten, tycker att Marie Dahlins avgång är tragisk.

   – Hon har satt Vänersborgs kommun på kartan, haft en ambition och velat något. Jag anser att de här anklagelserna är våldsamt överdrivna. Jag har personligen inte sett eller hört något av detta. Visst har hon ett grovt språk och kan svära mycket, det är hennes personlighet, men inte på det sätt hon anklagas för.

   Att hon skulle uttrycka sig negativ om personer från andra länder avfärdar Bo Carlsson.

   – Det är helt befängt. Vi vet alla att hon stenhårt har drivit frågor om människor som flytt till vårt land och att vi ska välkomna dem.”

   • Observatör
    28 november, 2018 kl. 10:27

    Ett blogginlägg om Bo Carlsson önskas. ”Den oförstående centerpartisten”. Helkorkat att stå upp för Dahlin när hon fått gå. Egenavgång tror jag inte på. Centerns väljare bör vara oroliga.

 4. Rune
  27 november, 2018 kl. 21:58

  Hmm… det är väldigt, väldigt tyst från kommunstyrelsens 2:e vice ordförande Bo Carlsson (C). Inte ett ord … inte en intervju … inte ett uttalande, .. inte ett ställningstagande, ingenting hört, ingenting minns … tyst …
  Likaså, som mycket riktigt påpekats i bloggen, har (MP-Isetorp) plötsligt börjat vackla i sin uppfattning vad som sagts och inte sagts.
  Just nu sker toppstyrning och tystnadsplikt inom S+MP+C inför öppen ridå till kommunens medborgare och media. Mycket står på spel om prestige och om posten som kommunalråd och kommunens högste politiske ledare som borde har krav och kompetens på en särskild hög nivå.
  Vi ska inte glömma oppositionsrådet Bo Carlsson som av någon anledning ligger väldigt lågt denna vecka. Båda dessa får idag runt 60.000 kr vardera i månaden från kommunens skattebetalare. TTELA´s ledarskribent beskriver situationen med stringens.

  • Rune
   27 november, 2018 kl. 22:22

   rättelse skrivfel … givetvis är Bo Carlsson kommunalråd och företräder den styrande konstellationen likt Marie Dahlin, och inget annat.

 5. Observatör
  27 november, 2018 kl. 21:51

  KS ordförande är kommunens ansikte utåt och kraven på lämpligt uppförande därefter. Skulle inte förvåna om (s) lokalt kommer fram till att det är en konspiration.

  Välgörande om kommunchefen och andra tjänstemän ger sin version. Meddelarskyddet gör att de kan vara anonyma. Partiets väl går alltid före den enskilde medlemmen. Ingen är oersättlig om denne skadar partiet.

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: