Hem > Allmänt Vänersborg, Marie Dahlin, Nyheter och politik, S > Marie Dahlin avgår (+en nyhet)

Marie Dahlin avgår (+en nyhet)

Arbetarkommunens (=socialdemokraterna) styrelse fattade igår tisdag enhälligt beslutet att acceptera Marie Dahlins (S) önskan att avgå. Det skriver TTELA idag på sin hemsida. (Se ”Efter krismötet – Marie Dahlin avgår”.)

Det var ett bra beslut. Det fanns inget annat alternativ. Det var också bra av Marie Dahlin att ta konsekvenserna av kritiken. Även om det inte heller här fanns något egentligt alternativ.

Det som dock inte framkommer är vad Dahlin avgår från. Vi tar väl alla för givet att det i första hand är uppdraget som kommunstyrelsens ordförande, vilket också har bekräftats. Men ska Dahlin fortsätta som politiker överhuvudtaget? Ska Dahlin sitta kvar i kommunfullmäktige? Det vet vi inte, men vänersborgarna får säkert besked inom kort.

Dan Nyberg (S) sitter i Arbetarkommunens styrelse. Han intervjuas i TTELA. Och det han säger ger Marie Dahlins kritiker och framförallt Gunnar Lidell (M) helt rätt.

TTELA skriver:

”-Det var oundvikligt. Ju högre upp i beslutsfattande desto viktigare är det tänka på vilket språk man använder. Marie Dahlin har haft problem med detta.
Enligt Dan Nyberg har fler personer försökt få henne att ändra beteende, både kollegor, partikamrater och personer från oppositionen.
-Det vi pratade om är plumpa och sexistiska skämt som har förekommit en längre tid.
Dan Nyberg gör bedömningen att anklagelserna är sanna.
– Det är så omfattande anklagelser, ingen har hittat på allt detta.”

Dan Nyberg ger alltså Gunnar Lidell rätt i det han säger. Det är värt att understryka. Men visst kan man undra vad som hänt om Lidell inte hade slagit larm. Hade Marie Dahlin fått sitta kvar då? Ja, jag tror faktiskt det. Socialdemokraterna har ju låtit henne vara kommunalråd i 8 år och hon var dessutom påtänkt att vara det i 4 år till – Dahlin stod ju överst på valsedeln…

Och TTELA skriver (se ”Bo Carlsson tar över efter Dahlin”):

”Och tanken från Socialdemokraterna var att hon skulle ha den posten även kommande mandatperiod. I så fall hade hon tillträtt efter nyår.”

Och det är ju faktiskt lite beklämmande… Det är nästan så att jag undrar vad socialdemokraterna i Vänersborg är för parti… Bör partiet inte på egen hand ingripa och sätta stopp för sådant här beteende?

Dan Nybergs uttalande visar med all önskvärd tydlighet att socialdemokraterna har varit medvetna om Marie Dahlins sätt att bete och uttala sig. De har hört hennes ”plumpa och sexistiska skämt”, och det ”en längre tid”. Dessutom nämner Nyberg att många har pratat med Dahlin och försökt få henne att ändra sig. Då kan man faktiskt dra ytterligare en slutsats, tråkigt nog – Marie Dahlin har inte svarat korrekt frågor som hon fick i radio eller från tidningens journalister…

Och vad ska man då säga om Bo Carlsson (C)?

Bo Carlsson är omedveten och okunnig om allt. (Se ”Bo Carlsson tar över efter Dahlin”). Han säger till TTELA:

”Jag anser att de här anklagelserna är våldsamt överdrivna. Jag har personligen inte sett eller hört något av detta.”

Jag undrar om någon tror på Bo Carlsson… Han kan naturligtvis inte ha missat det som socialdemokraterna själva, Gunnar Lidell, alla högre tjänstemän på kommunen och andra politiker har sett och hört. Nä, inte en chans. Bo Carlsson håller naturligtvis sin vän och kollega bakom ryggen.

Det är för övrigt samma Bo Carlsson som nu ska ta över och bli kommunstyrelsens ordförande fram till årsskiftet…

Bo Carlsson tycker också att det är helt befängt att Dahlin skulle uttrycka sig negativt om personer från andra länder. Hmm… Vi får väl se om kommundirektör Pascal Tshibanda väljer att ta bladet från munnen.

Socialdemokraten och samhällsbyggnadsnämndens ordförande Benny Augustsson uttrycker sig försiktigare än Bo Carlsson. Han verkar inte vilja kommentera saken närmare, men säger ändå att Marie Dahlin har betytt mycket för Vänersborg och:

”Hon har gjort ett bra arbete.”

Det är fortfarande oklart vem som ska bli kommunstyrelsens ordförande efter årsskiftet. Det bör bli en socialdemokrat eftersom S är kommunens största parti. Den nyss nämnde Benny Augustsson är partiets 2:a-namn på listan (efter Marie Dahlin) och bör väl bli den som tar över. Men Augustsson är försiktig och menar att nu börjar en demokratisk process inom partiet kring frågan och tillägger:

”Det här får arbetarekommunen ta ställning till.”

Samtidigt har kommunens valberedning haft möte idag och jag antar att det styrande blocket bestående av S+C+MP nu får möblera om ordentligt i sina nomineringar. Samtidigt har M+L+KD+V+MBP beslutat att ingå ett tekniskt valsamarbete. Det betyder att dessa partier liksom räknas som en grupp när poster i nämnder och styrelser ska fördelas på kommunfullmäktiges sammanträde i december. Då får denna tekniska valallians sammanlagt 22 mandat i fullmäktige. S+C+MP har 20…

Det blir, som vanligt kan man kanske tillägga, en spännande tid i politikens Vänersborg.

PS. TTELA har ett ”TV-reportage” om händelserna – ”TTELA sände live efter Dahlins avgång”.
Ser nu också att Max Eskilsson har skrivit ytterligare en bra ledare om händelserna kring Marie Dahlin – ”Snabb avgång var det enda rätta”.

 1. Observatör
  9 januari, 2019 kl. 18:56

  Dahlins insändare i Melleruds Nyheter visar att bristen på självinsikt består. Dahlin ser sig som en ledare som lyft Vänersborg till nya höjder och berövats sitt ämbete av illasinnade krafter som verkat i skuggorna. Ytterst osmart skrivelse.

 2. Observatör
  6 december, 2018 kl. 09:38

  Hur mycket får Dahlin i kommunalrådspension?

 3. Mattias Sjöström
  2 december, 2018 kl. 09:13

  Haha! Platsannons för kommunalråd! Vore jättebra! men undrar hur många av partiernas wannabe-toppnamn som skulle klara den kravprofilen? Kanske borde man lägga till en intervju också? Men detta är en jättebra ide! Då kan dom som vill in i politikens toppskikt se vad som krävs i form av kompetens, erfarenhet och personlig lämplighet. Och vi får kanske bättre klimat både på möten och mellan tjänstemän och politiker. Kanonide inför valet av nytt S-toppnamn. Fin chans för maktpartiet att visa att man tar dessa frågor på allvar.

  • mattias Sjöström
   2 december, 2018 kl. 16:56

   Denna hamnade fel; skulle varit svar till kommentaren från Rune 28 nov..

   • Pontus
    2 december, 2018 kl. 22:11

    Sossar kör bara med lång och trogen tjänst. De behöver inget intresse eller kunskap för sina poster.

 4. Larsson
  29 november, 2018 kl. 23:16

  Ingen är förvånad. Att det hållit såpass länge är en gåta. Problemet nu är herr Carlsson som visat ett mycket märkligt beteende genom att bråka med folk om fastigheter och gett sig på fornminnen utan att skämmas det minsta.

 5. Observatör
  29 november, 2018 kl. 14:00

  När kommunhuset mer eller mindre blir ens hem så tappar man lätt skiljelinjen mellan den privata sfären och offentligheten. Det i kombination med professionell osäkerhet skapar bekräftelsebehov som resulterar i uttryck som leder till vägs ände och platt fall. Dags att sätta punkt för Dahlins gatlopp och blicka framåt mot nytt styre.

 6. LasseVbg
  29 november, 2018 kl. 10:29

  Enligt veckans Vänersborgaren så SLOG hon i TTELA tillbaks mot sina motståndare med detta kraftfulla uttalande: ”Jag kan inte svara på det, jag kommer inte ihåg. Jag kan inte förneka heller. Om jag sagt det så var det inte för att såra någon. Är det någon som blir sårad så får det säga det till mej. Ingen har sagt till mej, någon gång.”

  Ouch, det måste ha tagit hårt på hennes motståndare…

  Och nejdå, hon ljuger inte alls är…absolut inte.

 7. Olle
  28 november, 2018 kl. 23:40

  Det skulle finnas en begränsning i att man inte får sitta som högsta hönset mer än 4 år. Sen ska posten gå till någon annan inom partiet.
  Detta är #Metoo på lokal nivå. Usch!

 8. LasseVbg
  28 november, 2018 kl. 22:30

  Det är ju fantastiskt att Dahlin har fått härja på det här sättet. Och andra sossar har känt till det i flera år och inte agerat kraftfullt mot henne. Beklämmande.

  Vad är det för parti detta socialdemokratiska? Nu ska dom dessutom börja en demokratisk process för att få fram en ny ordförande, Med tanke på hur deras demokratiska processer ser ut ibland så kan jag bara skratta åt det uttalandet. Nej klamra sig fast vid makten är vad de gör bäst.

  Var det inte Dahlin som skrev nån insändare om hur elak Kärvling var mot dom på sin blogg? Och hon har hållit på så här. Slutsatsen måste bli att hon är en hycklande, lögnaktig och maktgalen människa som inte vet hur man uppför sig i möblerade rum. Och tanken att hon styrt den här kommunen gör mej mörkrädd. Det är skrämmande…

 9. Väldigt undrande
  28 november, 2018 kl. 19:35

  Jag röstade på centern i kommunvalet eftersom partiet verkade visa vilja till att förnya och föryngra sig genom ett nytt förstanamn. Det ångrar jag nu. Idag blev 69-årige Bo Carlsson (c) kommunstyrelsens ordförande, tidigare dömd för brott mot kulturmiljölagen…! Tycker verkligen centerpartiet att han är en person som är lämplig att representera vänersborgarna? Under hela tiden som skandalen om kränkningarna i kommunhuset pågått har centerpartiet sagt….INGENTING! Idag har Carlsson personligen fäktat vilt i media för att försvara och förminska kränkningarna. Står centerpartiet i Vänersborg bakom detta?! Vad har egentligen centerpartiet i Vänersborg och deras ledare Bo Carlsson för människosyn?

  • LasseVbg
   28 november, 2018 kl. 23:30

   Det korta svaret är ju att det beteende som t.o.m. hennes partikollegor tycker är förkastligt tycker Bo Carlsson är acceptabelt. Vad drar dalslänningarna som röstade fram honom för slutsats av det?

   Med tanke på hur mycket röster Sd fick i Dalsland så är svaret givet…

 10. Rune
  28 november, 2018 kl. 18:21

  Att vara kommunalråd är viktig funktion. Kommunalråd är valda att ha ”förtroendeuppdrag på heltid” och Vänersborgs 3 st kommunalråd har rejält arvode (lön) på cirka 60.000 kr/månad
  och respektive parti och kommunens invånare förväntar sig bra dedikerade kommunalråd.
  Några av uppgifterna är att utveckla den politiska demokratin i kommunen, hålla ihop alla förtroendevaldas arbete i nämnder och styrelser, skapa kontinuitet i den politiska styrningen samt skapa förhandlingslösningar.
  Därför behöver det inte vara första prioritet för kommunalråd att åka runt å göra företagsbesök, inviga laddstolpar eller inviga äldreboende på arbetstid. Överlåt detta istället till förtroendevalda och tjänstemän ute hos respektive nämnd och verksamhet.
  Efter dagens besked ser vi resultatet av åtminstone 2/3-haltande i 8 år med all sin tydlighet. Lidell tar dock sina uppgifter på stort allvar.
  Tror det stavas kompetens.
  Kommunen är ju väldig noga med kravprofil när ledare och tjänstemän ska anställas. Det kanske borde vara så att respektive partigrupp och KF ska ha liknande kravprofil vid tillsättande av kommunalråd.
  Då kan förslagsvis kravprofilen från socialdemokraterna i Vänersborgs se ut så här:
  – Du är självständig och trygg med god självinsikt. Du har ett engagerande ledarskap som är kommunikativt och med ett coachande förhållningssätt, som bidrar till att motivera förtroendevalda och skapa ett gott arbetsklimat. Du har förmågan att strukturera, se helheter och analysera komplexa frågor.
  Vi söker dig som har en universitets-/högskoleexamen inom något av kommunens verksamhetsområden eller annan universitets-/högskoleutbildning som partiet finner som likvärdig. Kunskap och erfarenhet av offentlig lagstiftning är ett krav.
  Du ska behärska svenska språket i såväl tal som skrift. Vi lägger stor vikt vid personlig lämplighet.
  Erfarenhet krävs.
  B-körkort är ett krav.
  Vem blir Vänersborgs kommuns nästa KS-ordförande och kommunalråd ?

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: