Hem > Motion > Motion: Webbsändning från KF

Motion: Webbsändning från KF

Så var då årets första vänsterpartimotion inlämnad. Den är skriven av Lutz Rininsland (V) och undertecknad.

Vi yrkar på att fullmäktiges sammanträden ska webbsändas. Det är inte ett särskilt omvälvande krav… I väldigt många kommuner i landet har kommuninvånarna kunnat se sina företrädare ”in action” i flera år vid det här laget. Adam Frändelid (V) lämnade för övrigt in en motion om detta för många år sedan. Men inget har hänt. Det är dags nu. (Lutz Rininsland har i eget namn lämnat in ytterligare en motion, se ”Samma tanke måste finnas hos fler”.)

==

Det är på tiden att vi går vidare

Vi kan konstatera att tidigare försök att införa webbsändning från fullmäktiges möten avbröts på grund av osäkerheten om sessionssalens framtid. Nu vet vi att någon ny sessionssal inte kommer att finnas på flera år. Vi vet också att fullmäktiges sammanträden kan ordnas på ett minst sagt tillfredsställande sätt i Festsalen i Kulturhuset/Folkets Hus.

Trollhättans närradio sänder live från sammanträden. Det har fungerat bra under en mycket lång tid. Men det är nu dags att Vänersborgs kommun tar nästa steg.

På många orter sänder man kommunfullmäktiges sammanträden live med både bild och ljud. På flera håll har man också tagit fram hemsidor, där allmänheten i efterhand kan klicka sig fram till avsnitt på dagordningen med något enstaka eller några sammanhängande ärenden.

Vänersborgs kommun är angelägen om god kommunikation, kommunen har bland annat anställda kommunikatörer. Nyligen påpekades det dock i ”kommunkompassen” att det fanns anledning att överväga att vilja bli bättre.

Utifrån detta anser vi att Vänersborg nu måste komma vidare. 

Vi anser inte att det behövs något mer utredningsarbete för att fullmäktige ska kunna ta ställning till om mötena ska webbsändas. Men det finns olika alternativ avseende teknisk utrustning och kvalitet på produktionen, och därmed även olika kostnadsnivåer. Med vår beslutsformulering vill vi uttrycka vår förväntan att dessa utredningar kan göras skyndsamt. Vi förutsätter att processen är igång och att fullmäktige kan ta ställning till vårt yrkande i denna motion senare under våren.

Vi yrkar

att kommunfullmäktige beslutar att kommunfullmäktiges sammanträden ska direktsändas via webben och att debatten i efterhand ska kunna ses och höras i olika avsnitt på kommunens hemsida. 

Stefan Kärvling                                      Lutz Rininsland                   

2019-01-02

PS. Motionen kan laddas ner här (pdf).)

Kategorier:Motion
  1. LasseVbg
    6 januari, 2019 kl. 11:42

    nej, ska vi behöva se och höra eländet också. Dina referat är nog.
    Skämt åsido, det är en bra åtgärd för att få folk mer medvetna om vad som händer och hur politikerna fungerar i denna kommun.

  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: