Stop digging

Idag var det inte riktigt tänkt att jag skulle skriva någon blogg, men så fick jag se på Facebook att Brunbergs Bygg AB har presenterat ett eget ”Fair Play Certifikat”. Det var emellertid ett tag sedan, närmare bestämt i september förra året. Men en kommentar gjorde det hela aktuellt igen.

”Fair Play Certifikatet” innehöll fyra punkter

 • ”Öppen och transparent samverkan”
 • ”Seriösa affärsrelationer”
 • ”Motverkar mutor och korruption”
 • ”Främjar mångfald”

Och det kan nog alla stryka under på att detta är viktiga ledstjärnor för ett sjysst och seriöst arbetande företag. Det är nog inte heller särskilt svårt att gissa varför Brunbergs ”Fair Play”-certifiering kom förra året. De flesta känner väl till de misstänkta skumraskaffärer som håller på att utredas i Vänersborg, där också ett byggföretag sägs vara inblandat. Brunberg vill naturligtvis inte förknippas med sådana affärer. Certifieringen är vad jag förstår helt enkelt en deklaration från företaget självt – ”lita på oss, vi är seriösa”.

Min egen erfarenhet av Brunbergs som byggföretag är också odelat positiv. Brunbergs har varit på olika skolor i kommunen och gjort ett fantastiskt bra jobb. Det finns nog ingen som jag har pratat med som har påstått något annorlunda. Jag vill understryka det.

Det som hände förra veckan uppe i skogsområdet på Kindblomsvägen fläckade emellertid ner min bild av företaget och dess image. Den massiva avverkning av skogen på den fastighet som Brunberg hade köpt av kommunen var mycket ”tråkig” (sorglig, ledsam, bedrövlig, avskyvärd), och onödig. Företaget har ju fortfarande inte något bygglov… (Se ”Skogen avverkas vid Kindblomsvägen”.)

I samband med den egna ”Fair Play”-certifieringen förra året skrev företagets VD, fortfarande på Facebook:

”En tanke och ide som nu blir verklighet efter några års funderande. Vårt syfte och mål är att vi vill på detta sätt visa vår personal, beställare, kunder och leverantörer hur vi tänker och driver vår verksamhet.”

Snart ett år senare så kommenterades certifieringen och VD:ns uttalande, med all säkerhet efter att personen ifråga hade läst min blogg om skogsavverkningen på Kindblomsvägen.

Personen skrev:

”Det var ju riktigt roligt. Speciellt om man jämför med den senaste skogsavverkningen.”

Brunbergs VD blev inte glad över kommentaren. Han svarade:

”Väljer att inte bemöta detta djupare men du verkar ha noll koll och kanske borde fokusera på något annat istället för detta som du inte har att göra med.”

Det var ett svar som i mitt tycke inte var speciellt värdigt ett seriöst företag. Jag tror att företagets VD åtminstone hade glömt en av punkterna i ”Fair Play Certifikatet”:

”Öppen och transparent samverkan”

Eller som de säger i Amerika:

”If you find yourself in a hole: stop digging”

PS. På Brunbergs hemsida kan du se hur företaget tänker sig byggnationen i Kindblomsområdet (klicka här). På bilden ser du fortfarande många träd, och inga kalhyggen…

 1. Camilla
  16 maj, 2019 kl. 10:28

  I en konversation mellan Emma Bönestig och Sofia von Hebel angående Fiolen 3
  Jag citerar: Gestaltbilder kommer,det kommer antagligen inte bli exakt så. Man ska försöka spara på naturtomten:slut citat. Är det nåt brunbergs verkligen inte försökt är att spara nån naturtomt!!
  När man sen ser på Facebook Mikael Brunberg håller med ett uttalande vad man tycker om grannar som klagar/överklagar/har åsikterJag citerar igen: Det är systemfel när grannar på rent jävelskap försenar byggprocessen:slut citat. På rent jävelskap??Jag undrar vem som gjort nåt på rent jävelskap i denna frågan?

 2. 14 maj, 2019 kl. 22:11

  Är det inte anmärkningsvärt att kommunens bygglovshandläggare inte ens anser att det krävs marklov för en såpass stor avverkning?

  Citerar kommunens hemsida: ”Om du tänker plantera skog eller fälla träd inom detaljplanerat område behöver du också söka marklov”

  Är det vanligt att man bortser ifrån marklov i kommunen eller är det bara kommunens invånare som behöver söka detta? Samtidigt som man ger de privata aktörerna fritt spelrum?

  • Camilla
   15 maj, 2019 kl. 11:29

   I en kommun där de flesta vet att det är svårt att få igenom det mesta när det gäller bygglov osv är det väldigt konstigt att kommunen släpper igenom det utan marklov. Sen att Brunbergs tar ner rubbet plus några träd som inte stod på deras mark och sen inte ens har tid/lust ( skjutit upp det två gånger hittills) att ens komma ut och titta eller prata med oss. Brunbergs har begärt ny tomtmätning, jag har bott där sen 1998 jag tror jag vet var min tomtgräns går.

 3. Per Sjödahl.
  14 maj, 2019 kl. 19:11

  Det verkar ju vara ett företag som har goda kontakter inåt både med förvaltningar och vissa politiker. Avverkningen verkar ha varit ett sätt att visa sin makt gentemot grannarna.

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: