Hem > BUN 2020, Holmängen, Nordstan, Skola, Skollokaler > Efter BUN (1): Norra och Holmängen

Efter BUN (1): Norra och Holmängen

Så var årets första nämndsammanträde avklarat. Barn- och utbildningsnämnden (BUN) sammanträdde till kl 15.25, naturligtvis med avbrott för vederbörlig förmiddagsfika och lunch. Ja, nämnden hann faktiskt med en eftermiddagsfika också. Och allt betalades naturligtvis ur nämndsledamöternas egen ficka. Som vanligt.

Det var, som nämndens möten brukar vara nu för tiden, mer diskussion än beslutsfattande. Men det var naturligtvis ett oerhört viktigt beslut att BUN godkände att:

“samhällsbyggnadsnämnden startar projektering och verkställer byggnation av en ny skola på Holmängen”

Det var dock en del diskussion i ärendet. Det handlade om vilken roll BUN ska ha i den fortsatta processen. Vi var flera, framför allt Henrik Josten (M) och Anton Lidell (M), som framförde vissa betänkligheter om att bollen nu kastades till samhällsbyggnadsnämnden. Skulle inte BUN ha möjlighet att delta i den fortsatta processen och ha kontroll över att skolbygget fortlöpte enligt de intentioner som nämnden hade? Moderaterna yrkade därför att ordet “verkställer” skulle utgå ur beslutet.

Det gav både Magnus Lilja (V), som idag var ordinarie, och undertecknad (V) en del huvudbry. Vi höll ju egentligen med moderaterna. Men ordförande Mats Andersson (C) bedyrade och försäkrade att både nämnden och i synnerhet förvaltningen skulle fortsätta att samarbeta med samhällsbyggnads. Och nämnden skulle garanterat få kontinuerlig information och insyn. Dessutom ville de föredragande tjänstemännen ha beslutet som det var formulerat i förslaget. Lilja och jag nöjde oss med det. Precis som alla andra ledamöter, utom moderaterna.

Lite fakta och “nyckeltal” om den nya skolan på Holmängen:

 • 3-parallellig skola
 • 525 elever
 • 21 klasser
 • Möjligheter till 30 elever i varje klass
 • Yta: 8.300 kvm + 2.000 kvm idrottshall
 • 10 kvm per elev inomhus
 • Skolan klar ht 2023
 • Total kostnad: 260 milj kr

BUN:s hyra för den nya skolan på Holmängen beräknas uppgå till uppemot 16,3 milj kr om året. Det diskuterades en del om nämnden skulle få en ramhöjande kompensation för detta – kommunfullmäktige har ju beviljat investeringen och borde då förstå att den också ska betalas, med ränta. Framförde några. Det är dock inget som är givet eller beslutat. Tvärtom egentligen, nämnderna brukar inte få en sådan kompensation av fullmäktige. Pengarna ska tas ”inom ram”. Men vi kan ju hoppas att de styrande ändrar sig när skolan står klar inför höstterminen 2023.

Och så var det frågan om vad som händer med Norra skolan…

Jo då, det är tänkt att Norra skolans elever ska gå på den nya Holmängenskolan… De är inräknade i elevunderlaget. Förvaltningen menade att det inte går att bygga om Norra skolan till en tvåparallellig skola, och så är det uppenbarligen enligt den utredning som har gjorts. Och en enparallellig skola är inte att tänka på ansåg tjänstemännen. Det skulle bli för dyrt. Det är tydligen bara i Dalsland och på Mulltorp som det får finnas mindre eller små skolor… (Å andra sidan var det politikerna som bestämde att “småskolorna” skulle vara kvar och inte tjänstemännen.)

Jag undrade därför om det var en nedläggning av Norra skolan vi beslutade om när vi sa ja till Holmängen. Formellt sett var det inte det. Men i praktiken så var det så, sa i varje fall nämndens 1:e vice ordförande Gunnar Henriksson (L). Henriksson var nog den ende av de “ledande” politikerna som pratade klartext. Men jag tror att de flesta politikerna runt bordet höll med honom. Ingen sa i varje fall mot… Mer än Henrik Josten (M) och jag. Vi ville gärna se att Norra fick fortsätta som skola.

Det är nog så att den dag ett förslag om att lägga ner Norra skolan läggs på nämndens bort så finns det inga alternativ – mer än nedläggning då… Jag framförde tanken att det skulle kunna vara idé att åtminstone fundera på att ha ett tvåparallelligt lågstadium (F-3) på Norra… Ingen tog emellertid upp den tråden. (Ingen ägnade heller någon tanke på Barnkonventionen, i varje fall inte i den tolkning som “Jenny” gjorde i en kommentar till en tidigare blogg, se här.)

Kommunens bristande underhåll har ytterligare “komplicerat” frågan om Norra skolans fortsatta “existens”. Det har nu visat sig att det inte bara är en stor fuktproblematik på Norra – det är mikrobiell påväxt också… Mikrobiell påväxt innebär (enligt “internet”) att det:

“växer någon form av mikroorganismer. I gruppen mikroorganismer eller mikrober ingår bakterier, mögel, röta, alger och andra mycket små organismer.”

Det sägs att det är svartmögel i väggarna. Det kanske är så att vi får vara glada om Norra kan fungera som skola tills Holmängen är klar…

Hanteringen av Norra skolan känns inte helt ok. En ny skola på Holmängen behövs. Det är ingen diskussion om det. Men nedläggning av Norra? Jag har svårt att acceptera det, åtminstone utan en ordentlig diskussion. Och förutsatt att det går att åtgärda och komma till rätta med det nästan brottsligt eftersatta underhållet – till en hyfsat rimlig kostnad…

 1. 22 januari, 2020 kl. 05:37

  Svartmögel tar man väl bort genom att tvätta av ”det utsatta området” och förbättrad ventilation?
  Ventilationskontroller utförs väl kontinuerligt? Jag minns en arbetsplats jag jobbade på där jag frågade kontrollanterna om hur det låg till i ett av de rum jag vistades i angående ventilationen. Det som var intressant i svaret var att den elektriska utrustningen som fanns i rummet motsvarade 6 personer. Rummet var tänkt att användas av 6-7 personer men det hade bara luftgenomströmning anpassat för 5. Numer är det lunch- och konferensrum 👍🏼
  Om det finns någon som inte kan tänka utanför boxen: Klasserna kanske är för stora och tillförsel av elektronik kanske har gjort klasserna större än vad ventilationen är anpassad för vilket bidrar til svartmögel.

 2. rune
  21 januari, 2020 kl. 17:51

  Det vore nog bra om BUN´s politiker talar klartext om respektive parti förespråkar skolverksamhet i Norra Skolan eller inte. Kommunens invånare har varit med om detta förr. Vem minns inte våren 2012 när förvaltningen och några partier ville lägga ner 7 grundskolor i kommunen för BUN hade minst 10.000 kvadrat för mycket skolyta. Det mesta var ju påhitt och dessbättre lades bara en skola ner (Sundals Ryr) och resten behölls. Nu några år senare är det precis tvärtom och det finns baracker (moduler) på nästan varje skolgård.

  Kommunen har något som heter lokalförsörjningspolicy och förvaltningar däribland Barn och Utbildning har ett dokument som heter Lokalförsörjningsplan.
  Båda dessa poängterar att det måste vara högsta prioritet att kommunens verksamheter ska vara i kommunägda lokaler och att fastighetsenheten ”äger frågan”.

  År 2023 kommer det alltså finnas 8300+2000 nya fräscha kvadratmeter skolyta för F-6 på Holmängen. Varför inte öka denna byggnad med ytterligare 2000 kvadrat för klass 7-9 så kan Vänerparkens elever flytta dit. Då slipper kommunen betala för Vänerparken som har en av trestads dyraste lokaler.

  Då kanske det även är dags att ex.vis kommunens verksamheter som idag är inhyrda på Trenova och Kultur&Fritid på Vänerparken flyttas till Norra Skolan istället.
  Och varför inte låta en våning på Norra Skolan bli kommunfullmäktiges nya Sessionssal, kanske även regionfullmäktiges. Skolans skolgård blir utmärkt parkeringsplats.
  Finns även andra av kommunens tjänstemän som med fördel istället för inhyrda lokaler i stan istället kan ”bo” på Norra Skolan.

  Anrika norra skolans ”Slottet” från 1899 och ”Fängelset” från 1917 skulle kunna bli utmärkta så kallade ”egna lokaler”.
  Tänk efter före …

  • Jenny
   22 januari, 2020 kl. 21:29

   Precis det jag är rädd för! Att Norra skall tas från barnen och användas till annat…

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: