Hem > detaljplan, Magnus Larsson, Samhällsbyggnadsnämnden, Sikhall > Sikhall: SHB beslutar att inte besluta

Sikhall: SHB beslutar att inte besluta

I torsdags (igår!) hade samhällsbyggnadsnämnden sammanträde. På dagordningen fanns ärendet “Sikhall utveckling: Inriktning gällande fastighetsrättsliga frågor i samband med detaljplan för Sikhallsviken”. (Se ”Sikhalls framtid avgörs (1)” och ”Sikhalls framtid avgörs (2)”.)

Ärendet tog sin tid. Det var en lång information på ca 90 minuter, men då var det också en del frågor och svar. Och återigen rapporteras det om att det visades ett tydligt misstroende mot Magnus Larsson. Det framfördes t ex av vissa, inte alla naturligtvis, att ”inget skulle lämnas till Magnus Larsson”… Enligt säkra källor var det till och med en person i chefsställning som påstod att Magnus Larssons bostadshus “Politikerhyllan” just nu var ett tillsynsärende. Det antyddes att det handlade om privatisering av fastigheten. Som tur var fanns byggnadsförvaltningens chef på plats och kunde klargöra att det inte pågår något tillsynsärende på Magnus Larssons fastighet. Men man kan undra, varför säger en chef något sådant om Magnus Larsson inför en hel nämnd…?

Jag tror att kommundirektören snarast måste anordna en kurs i Sveriges grundlag, och särskilt Regeringsformens 1 kap 9 §:

“Domstolar samt förvaltningsmyndigheter och andra som fullgör offentliga förvaltningsuppgifter ska i sin verksamhet beakta allas likhet inför lagen samt iaktta saklighet och opartiskhet.”

Sedan var det dags för politisk diskussion och beslut. Det stod ganska tidigt klart att de styrande partierna sin vana trogen litar blint på sina tjänstepersoner. Det gör de för övrigt alltid, det är nästan så att man undrar om de har glömt sin roll som politiker. Denna gång var det nämndens 1:e vice ordförande Johan Anderson (C) som var den aktive i att förespråka förvaltningens lösningar. Han menade att man måste ha ett tidsperspektiv på 50-100 år i ärendet. Precis som man brukar i politiken… Eller…? Hur ofta fattar kommunen beslut på 100 års sikt? (Jag återkommer till detta i en kommande blogg.)

De styrande partierna röstade alltså för förvaltningens förslag i alla tre delområdena. Precis som de styrande tidigare har röstat för tjänstepersonerna och deras ofullständiga och ofta felaktiga underlag i fallet Solvarm (se “Solvarm vann!”), blåbärsodlaren vid Hästefjorden (se “Byggnadsförvaltningen och blåbärsodlaren vid Hästefjorden”) och Davidsson på Juta. För att ta några exempel. (I fallet Juta ändrade sig som bekant de styrande nu i mars.)

Oppositionen har majoritet i samhällsbyggnadsnämnden. Några av ledamöterna ville sannolikt rösta för Magnus Larsson, men Tor Wendel (M) ansåg att han, liksom de andra ledamöterna, inte var särskilt insatt i ärendet.

Det låg egentligen ganska mycket i vad Wendel anförde. Ärendet, “dialogen” och diskussionen med Magnus Larsson, har ju under en lång tid skötts av tjänstepersonerna, och politikerna har inte varit inblandade. Dessutom har ju ärendet kring detaljplanen diskuterats betydligt mer i byggnadsnämnden, där det också har fattats en del beslut.

Wendel föreslog att samhällsbyggnadsnämnden inte skulle fatta något beslut i ärendet, utan istället skicka hela ärendet vidare till kommunfullmäktige. Och det kan ju sägas att hur en omröstning än hade utfallit, så skulle ärendet slutligen avgöras av fullmäktige i vilket fall. Samhällsbyggnadsnämndens positiva eller negativa beslut skulle bara ha fungerat som en slags vägledning – först för kommunstyrelsen och sedan för kommunfullmäktige. Alla ärenden som ska behandlas i kommunfullmäktige måste gå via kommunstyrelsen.

Det blev votering i ärendet. De fem ledamöter som representerade de styrande partierna, S+C+KD (MP har ingen ordinarie ledamot i nämnden), röstade som sagt för tjänstepersonernas förslag. Den samlade oppositionen, M+V+SD+MBP (L har ingen ledamot), röstade på Tor Wendels förslag.

Beslutet blev:

”Samhällsbyggnadsnämnden överlämnar förvaltningens redogörelse med bilagor som underlag för inriktningsbeslut till Kommunfullmäktige.”

Vi får se hur ärendet kommer att behandlas i kommunstyrelsen, som är nästa steg på vägen till kommunfullmäktige. Kommunstyrelsens ledamöter är ju egentligen ännu mindre insatta i ärendet än samhällsbyggnadsnämnden…

Jag återkommer med en fortsättning på bloggarna om underlagen till samhällsbyggnadsnämnden gällande förvaltningens respektive Magnus Larssons uppfattningar på lösningar i de andra delområdena i Sikhall.

Anm. Läs gärna samhällsbyggnadsförvaltningens förslag till fastighetsrättsliga lösningar – ”Sikhalls framtid avgörs (3)”.

 1. Observer
  18 mars, 2023 kl. 21:58

  Om en tjänsteperson i chefsställning ljuger på ett nämndsammanträde inför beslutande politiker, och påstår vad som nämns i bloggen, då är det förtal, oavsett vem det gäller. Sådant ska inte förekomma i myndighetsutövning. Det här borde polisanmälas av både Magnus Larsson, men även av de politiker som närvarade på mötet. Det är något som är fruktansvärt fel, när det oproffessionella kan fortsätta år ut och år in, utan att någon tar tag i det hela. Det räcker nu. Mötet finns väl inspelat som bevis?

 2. Anders Johansson
  17 mars, 2023 kl. 23:06

  Precis som i Solvarms fall så är det en Kärnreaktor som skall uppföras på badstranden i Sikhall, därför har VBG kommun svårt att ta beslut.

 3. Bengt davidsson
  17 mars, 2023 kl. 20:44

  Mycket klart skrivit av Magnus. Du har samma problem som jag i 5 år, förtal på möten mellan förvaltning och politiker, lyssnar INTE PÅ INFORMATION från den ärendet gäller. Har mycket svårt att hålla sig till sanningen tex. Om du vill ha ett svar så blir det något som dom fångar i luften, som INGEN KARTA ÄR EXAKT, DU FÅR TÄNKA DEJ EN GRÄNS. Vi lever inte så länge här på jorden men så det finns inte tid för sådana här problem. Med sunt förnuft borde detta vara lätt att lösa, eller vill ni ha hjälp?

 4. Magnus Larsson
  17 mars, 2023 kl. 20:43

  Lite statistik från SKR. 50 procent av Sveriges kommuner klarar av sina detaljplaner på ett år. 46 procent klarar av sina detaljplaner på två år. Sen har vi dom fyra procentarna som inte fungerar utan behöver tre år på sig.
  Var hamnar då Vänersborgs kommunhus? Vbg behöver 8 år.

 5. Magnus Larsson
  17 mars, 2023 kl. 20:12

  Jag har lämnat ett förslag på fastighetsrättsliga lösningar som jag vill ha ett Ja eller Nej på. Jag har inte bett om ett ytterligare förslag.
  I det förslaget jag har lämnat byter jag och kommunen lite mark så att Sikhall går att utveckla. Jag lämnar ifrån mig hela infarten och stora delar av parkeringen vid badplatsen, även mark för gång- och cykelbana.
  Jag vill gärna byta/köpa tillbaka stenpiren för att kunna utveckla hamnen. Jag har servitut på den och delar av kommunens vattenområden. Jag behöver lite mer mark bredvid magasinet för personaltoaletter mm. Om inte det går så kan jag inte öppna servering i magasinet och då blir det ingen lösning vid badet. Det blir inte heller någon året-runt-öppen lanthandel kopplad till fikakaffe, restauranger mm. Det blir inte heller någon utökning av campingen, för har jag ingen rådighet över utsikten så bygger jag ingenting.
  Det är en sådan omfattande misstro mot mig och jag förstår att det inte är någon idé att fortsätta när det är som det är.
  Vad vinner kommunen på att säga nej till mitt förslag? Jo noll utveckling – och jag behåller min mark, jag slipper en massa arbete och får tid över till att starta en radiopod som jag funderar på att kalla ”Radio Jäv”.

 6. Stefan
  17 mars, 2023 kl. 20:00

  Går det att få namnat de personer som agerar kunniga tjänstepersoner i detta ärende ?
  Offentlig förvaltning är ju genomlyst ( eller den ska vara det iallafall ) även kommunikén mellan tjänstepersoner och politiker skall vara offentliga ( om det inte handlar om GDPR )

  Om detta ärende inte löses inom snar framtid så är 10 års gränsen snart nådd , och då blir det ett ärende högre upp i hierarkin ( bortom Vänersborgs Kommuns förstånd )

  En detaljplan skall vara genomförd inom 10 år , och även detta kan tjänstepersonerna googla fram på Boverket.se ( kunnigt folk använder PBL och MBL )

  Hela situationen kring sikhallsviken är så dåligt skött så man blir nästan illamående ens av att nämna samhällsbyggnadsnämnden…..
  detta eviga hets och förtal av Magnus Larsson är helt sjukt ….
  Inkompetens och förtal är något som är talande när man pratar om Vänersborgs kommun ( läs samhällsbyggnadsnämnden )

  Hållbar o attraktiv …. Pyttsan !

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: