Hem > Arena Vänersborg, S, Skandal > Tog Ljunggren (S) konsekvenserna?

Tog Ljunggren (S) konsekvenserna?

ttela_ljunggrenDagen började med lite snöskottning och sedan var det dags att hämta tidningarna. När jag slängde upp TTELA på köksbordet, ungefär som Lars-Göran Ljunggren (S) sa i en radiointervju en gång i tiden att han skulle göra med arenahandlingarna, så ser jag rubriken på förstasidan:

”Jag tog konsekvenserna”

Vilket sammanträffande! Det var ju Lars-Göran Ljunggren som talade ut om arenaskandalen!

Synnerligen intressant.

Jag hann knappt få av mig kängorna, innan jag slog upp tidningen. TTELA skriver:

”Lars-Göran Ljunggren såg sig själv som en syndabock för arenaaffären när han avgick som kommunstyrelsens ordförande i november 2010.”

Och Ljunggren kommenterar med anledning av avgången:

”Jag tog konsekvenserna för att det gått så snett med kostnaderna.”

ogonbrynJag förstår inte…

Vad då ”tog konsekvenserna för att det gått så snett med kostnaderna”?

Det var val i september 2010. Har Ljunggren glömt, eller förträngt, det? Och i det här valet rasade Socialdemokraterna från 21 mandat i fullmäktige till 12!

Och man kan inte bli vald till kommunstyrelsens ordförande om det inte finns ledamöter som röstar på en…

Det var på grund av socialdemokraternas valresultat, som Lars-Göran Ljunggren tvingades avgå som kommunstyrelsens ordförande. Inget annat.

Och avgå förresten. Lars-Göran Ljunggren avgick inte! Ljunggren satt kvar som ordförande så länge han bara fick… Det vill säga ända till det sista kommunstyrelsesammanträdet den 7 december 2010.

Ljunggren ställde helt enkelt inte upp för omval. (Som han ändå inte hade haft en chans att ”vinna”.) Hur kan Ljunggren få detta till att ta ansvar för arenaaffären?

Jag förstår inte…

Det var vänersborgarna som tvingade Ljunggren att ta konsekvenserna av arenaaffären. Inte han själv…

ansvar3Den ”partipolitiska” ansvarsfrågan när det gällde arenaskandalen behandlades i kommunfullmäktige den 19 maj 2010. Kommunfullmäktiges presidiums förslag till fullmäktige var att kommunstyrelsens presidium (hänger ni med?) skulle beviljas ansvarsfrihet, men inte Barn- och Ungdomsnämnden. Förslaget var alltså att ingen enda, varken ordinarie eller ersättare, i Barn- och Ungdomsnämnden skulle få ansvarsfrihet.

Lars-Göran Ljunggren gick för övrigt upp i talarstolen och yrkade bifall till detta förslag!

Vänsterpartiet hade ett annat yrkande…

Vänsterpartiet yrkade att fullmäktige skulle bevilja ansvarsfrihet för de ledamöter som hade röstat nej till arenan (däribland jag), samtidigt som fullmäktige inte skulle bevilja ledamöterna i kommunstyrelsens presidium Lars-Göran Ljunggren (S) och Bo Carlsson (C) ansvarsfrihet.

Kommunfullmäktige avgjorde frågan person för person…

När det var dags att rösta om mitt (Stefan Kärvling alltså) ansvar, jag som hade röstat ”nej” i både Barn- och Ungdomsnämnden och Kommunfullmäktige till arenabygget, så röstade samtliga ledamöter utom Vänsterpartiets och Miljöpartiets ledamöter ”ja” – dvs att jag INTE skulle beviljas ansvarsfrihet. (Två kristdemokrater och en moderat avstod från att rösta.)

Lars-Göran Ljunggren röstade själv på att jag var ansvarig för arenaaffären!

ljung_prot

Det gjorde för övrigt också Bo Carlsson (C), som också figurerar i dagens TTELA. (Bo Carlsson tycks lägga hela skulden på arenaaffären hos S Anders Larsson. Även om Carlsson lite vagt menar att man aldrig är helt oskyldig ”om du sitter i styret”…)

När fullmäktige skulle rösta om Ljunggrens respektive Bo Carlssons ansvar, så fick dessa personer inte rösta själva. Men samtliga socialdemokrater och centerpartister (liksom resten av fullmäktige utom V och MP, och en M som avstod) röstade för att Ljunggren och Carlsson var totalt oskyldiga till arenaskandalen. De fick ansvarsfrihet.

Vad då att Ljunggren ”tog konsekvenserna”?

Jag förstår inte…

När jag kollade mina anteckningar med anledning av den här bloggen, så hittade jag manus till det tal jag höll i fullmäktige denna kväll, dvs den 19 maj 2010. Jag vill återge en del av det:

”Ljunggren har under hela byggtiden i stort sett dagligen träffat Projektstyrelsens ordförande, S Anders Larsson. De har naturligtvis pratat. Ljunggren har naturligtvis vetat allt som hänt på bygget, ändringar i byggritningar, tillägg, de skenande kostnaderna.”

fragaDen 13 december 2010 ställde min partikollega Lutz Rininsland en fråga till Lars-Göran Ljunggren i fullmäktige. Liksom jag själv. Det var med anledning av att Ljunggren redan då, 3 månader efter valet, tog på sig ”det yttersta ansvaret” (Ljunggrens egna ord) för arenaaffären.

Det var magstarkt redan då. Det var kanske också den outtalade anledningen till att Ljunggrens uttalande blev en riksnyhet – Tidningarnas Telegrambyrå kablade ut nyheten.

Lutz Rininsland frågade vad Ljunggren menade med sina uttalanden och jag ställde en enkel, mycket rak fråga:

”Vad säger du egentligen, vad är det som gäller och vad innebär det att du tar ansvaret?”

Ljunggren svarade Rininsland att han betalade skatt som alla andra…

”Ta ansvar”? ”Ta konsekvenserna”?

Jag förstår inte…

Dessutom är Ljunggrens svar en sanning med modifikation…

Som före detta kommunalråd uppbär Lars-Göran Ljunggren pension från Vänersborgs kommun. Liksom för övrigt också hans arenakompis S Anders Larsson…

pension

Vänersborgs kommun betalar alltså ut ungefär 40.000 kr i månaden till, i mina ögon, de två mesta ansvariga för arenaskandalen.

”Ta konsekvenserna”?

Jag förstår inte…

Ernst & Young utreder på uppdrag av kommunen (och efter en motion från Vänsterpartiet), som jag skrev om alldeles nyligen (se här), ansvarsfrågan i arenabygget. Enligt säkra källor (notera plural-formen) är två av dem som inte har ställt upp för intervju med Ernst & Young just Lars-Göran Ljunggren och S Anders Larsson.

tystnad2Lars-Göran Ljunggren säger inte mer än han måste till TTELA heller. Men det beror på, menar Ljunggren, att han har skrivit på en förbindelse om att bevara sekretessen kring arenafrågorna:

”Så jag känner mig fortfarande bunden av den.”

Rent formellt kanske Ljunggren har rätt, jag vet inte. De som jag har pratat med menar att alla personer löstes från sin sekretess från och med i tisdags, då också sekretessen på alla dokument togs bort.

I mitt tal i fullmäktige den 19 maj 2010, så sa jag i direkt anslutning till citatet ovan:

”Ljunggren krävde att Gunnar Lidell skrev på en sekretessförbindelse innan han fick information om arenan. Känslig information om tillkomsten av arenan. Känslig information om kostnaderna. Så känslig att Lidell måste skriva på ett tysthetslöfte…”

Gunnar Lidell hade berättat om detta från talarstolen.

Det är väl en ödets ironi att Ljunggren inte har lösts från den tystnadsplikt som han själv införde…

Lars-Göran Ljunggren är inte längre kommunalråd. Han är dock fortfarande politiskt aktiv. Ljunggren sitter inte bara i fullmäktige, han har också andra kommunala uppdrag:

uppdrag_ljung

Dessutom är Ljunggren ersättare i Kunskapsförbundet Väst sedan den 1 januari 2013.

Lars-Göran Ljunggren tänker fortsätta i politiken. Inför det kommande valet står Ljunggren på plats nr 16. Kanske räknar dock inte Socialdemokraterna med att få 16 platser i kommunfullmäktige nästa mandatperiod…

Kategorier:Arena Vänersborg, S, Skandal
  1. Pontus
    2 februari, 2014 kl. 12:40

    Om man kan ta sitt ansvar genom att betala sin skatt. Varför fick du ingen ansvarsfrihet Stefan, du betalar väl skatt?

    Nästa fråga man kan ställa sig är ju om man la arenans kostnader på inträde och hyra för dem som använder arenan så har man ju löst hela ansvarsfrågan. Då behöver man ju inte dra det på skatten. 30miljoner/365dagar=82000kr om dagen. Se till att få in det…

    82000kr om dagen det är ju mer än vad dem får, i arvode för ett ”väl” utfört jobb och trogen tjänst. Hur många pedagoger är det i förskolan?

    Driften är ju en stor del, undrar vad man får tillbaka om man skulle montera ner den och sälja den som skrot. 1,3kr kilot. Inför skatt på bandyportföljen på den gamla planen och ta hem ytterligare pengar. (man väger helt enkelt portföljen vid inträde och betalar en kulturskatt) (starkast bryggd sparar mest pengar).

    Huvudnässkolan var ju rena mästerbygget jämnfört med denna hangar. Det kanske går att förhandla med Brasilien, att dem får den på köpet med JAS-affären om de fraktar bort den? Det är ju ingen snö i Brasilien = ingen skrapar hål på duken på taket= tätt tak.

    Gilla

  2. 1 februari, 2014 kl. 22:13

    Himla bra skrivet, Stefan!
    Det är så lätt att säga att man tar sitt ansvar, men det är ju bara ord. Tomma ord!

    Gilla

  3. Per Sjödahl
    1 februari, 2014 kl. 21:41

    En del kommer lätt undan, menas andra drabbas orättfärdigt.

    Gilla

  1. No trackbacks yet.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.