Hem > BUN 2013, förskolan > BUN 21 jan(1): Mörtvägen – återremiss

BUN 21 jan(1): Mörtvägen – återremiss

sammantrade4Det blev ett långt sammanträde med Barn- och Ungdomsnämnden igår. Ordförande Lena Eckerbom Wendel (M) slog inte klubban i bordet för att avsluta sammanträdet förrän kl 19.45. Efter 6 timmar och 30 minuter…

Mörtvägens förskola diskuterades länge. (Se ”Mörtvägen”.) Verksamhetschef Boel Jansson informerade och nämnden fick betydligt fler fakta på bordet än som fanns i handlingarna. Många av de frågor som Vänsterpartiet, och andra, ställde fick svar. Och demortvagen2 var väl egentligen inte särskilt positiva för Mörtvägen.

Det finns 6 förskolor i Vargön med sammanlagt 18 avdelningar. År 2007 föddes det 85 barn i Vargön, år 2008 81 barn, år 2009 78, år 2010 78, år 2011 74 och förra året bara 61 barn. Barnantalet sjunker i Vargön och förvaltningens slutsats är att barnen helt enkelt inte kan fylla förskolorna. Vidare menade verksamhetschefen att förskolor med 2 avdelningar är sårbara och svåra ett driva ur både ett pedagogiskt och ekonomistiskt perspektiv.

Hyran för Mörtvägens förskola ligger på 519.000 kr om året, städ 113.000 kr och vaktmästeri 20.000 kr. En nedläggning av Mörtvägens förskola skulle alltså innebära en besparing för BUN på totalt 652.000 kr om året.

mortvagen1Mot detta står att Mörtvägens förskola är en mycket bra fungerande förskola och belägen i kanske kommunens finaste område, långt från trafikerade vägar och med endast några hundra meter från stränderna i Nordkroken. Mot detta står också att det kostar 200.000 kr för nämnden att ”gå ur” lokalerna (återställningskostnader av olika slag) och, inte minst, att besparingen för hyran i stället blir en kostnad för Samhällsbyggnadsnämnden. Pengar flyttas helt enkelt mellan förvaltningarna, men fortfarande är det kommunen och skattebetalarna som står för pengarna. Om inte fastigheten kan säljas eller hyras ut till någon annan förstås. Vilket i mitt tycke ser svårt ut, eftersom, vad jag kan förstå, lokalerna är byggda som en förskola. Här fanns det dock andra åsikter.

Man skulle också kunna se det som att de minskade barngrupperna i förskolorna i Vargön faktiskt innebär ett mera optimalt antal barn i grupperna. Att barngrupperna är för stora som de är just nu. Detta betyder dock att nämnden måste satsa mer pengar för att behålla och kanske anställa mer personal.

tears2Och med tanke på att kommunen har pengar till annat än barn och ungdomar…

Senast igår, efter BUN-mötet, fick jag från välunderrättade källor ta del av ett rykte, som säger att kommunen har bidragit med ytterligare pengar, upp mot 100.000 kr, till bandy-VM.

Det sticker onekligen i ögonen. Kanske inte bara på en ledamot i BUN…

Vänsterpartiet ansåg på gårdagens sammanträde att det är svårt att fatta ett riktigt beslut, i en så svår fråga som en nedläggning innebär, när så många nya och viktiga fakta läggs på bordet under själva sammanträdet. Det gör det svårt att sätta sig in i allt och dessutom finns det ingen tid att diskutera helheten med föräldrar, allmänhet, partimedlemmar och andra intresserade.

Barn- och Ungdomsnämndens beslut blev att återremittera ärendet. Beslutet var enhälligt.

Beslut om Mörtvägens vara eller inte vara fattas alltså inte förrän nästa sammanträde.

Kategorier:BUN 2013, förskolan
  1. Jenny
    22 januari, 2013 kl. 21:41

    Här är en i mitt tycke intressant artikel om små barns behov i förskolan ur Psykologtidningen. 9/12, ”Forskare om förskolan: Organisera efter små barns behov”. http://spf.inse.com/spf/textarkiv.nsf/UNID/083BDFAD1E732C1DC1257AD30018D3CF/$File/2012-09-organisera-efter-små-barns-behov.pdf
    Stort är kanske inte bra ur alla aspekter.

    Och ja, jag vill har riktigt bra kommunal kärnverksamhet, helst i kommunal regi! Det drev jag i hela skolprocessen. Vad tror man egentligen skall locka familjer att flytta till Vänersborg? ”Vi har riktigt bra förskola och skola” eller ”Vi har en arena som man kan spela bandy i, fast den läcker”. Och viktigast av allt – vad är bäst för oss som redan bor här?

    Gilla

  2. Roy Andersson
    22 januari, 2013 kl. 12:15

    Om det ”behövs” får väl den förskola läggas ner där antingen kommunen själv kan få bra användning av lokalerna eller den som bedöms vara lättast att hyra ut eller sälja. Det kanske inte är Mörtvägen?

    Gilla

  1. No trackbacks yet.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.