Hem > Brålanda, M > Badet i Brålanda lever farligt

Badet i Brålanda lever farligt

bralandabadJag besökte badet i Brålanda häromdagen. Och blev imponerad. Det rådde full aktivitet i bassängen. Fem simskolelärare i vattnet och på kanten stod arrendatorerna av badet, Annelie och Tommy, och instruerade märkestagare och andra.

Det går nästan 200 elever i simskolan. (Eller gick, det är avslutning precis nu!) Det torde vara rekord för ett samhälle av Brålandas storlek. De första grupperna började kl 08.00 på morgonen och de sista barnen och ungdomarna gick inte hem förrän kl 17.00.

De föräldrar som jag talade med var mycket nöjda med simskolan. Barnen behövde jag inte fråga. Det syntes vad de tyckte.

Några av simskolebarnen gick på förskolan och blev hämtade av badets personal. Flera badgäster kom ganska långväga ifrån. Andra var sommargäster i bygden som passade på att låta barnen gå i simskola. Nu för tiden är ju simkunnighet ett krav för betyg i Idrott och Hälsa, både i åk 6 och åk 9:

”Eleven kan även simma 200 meter varav 50 meter i ryggläge.”

Annelie och Tommy fick alltså arrendera badet i Brålanda – denna sommar också. Till slut. Efter, som läsarna av denna blogg erinrar sig, mycket möda och stort besvär. För att uttrycka det diplomatiskt. Och egentligen är det väl inte riktigt oproblematiskt nu heller. Arrendeavtalet mellan Annelie och kommunen innehåller t ex en skrivning som ter sig märklig för en amatör på försäkringsfrågor som jag.

Anläggningen i Brålanda ägs av kommunen och inkluderas som all annan kommunal egendom i kommunens egendomsförsäkring. Men i avtalet med Annelie står det:

badtext

”I den mån kommunen är skyldig att svara för självrisk, ska kommunens ansvar för sådan självrisk gentemot entreprenören vara begränsad till ett basbelopp.”

Det fick mig att undra om det betyder att, om det värsta scenariot skulle inträffa, typ att blixten slår ner, alla byggnader brinner upp och all utrustning kortsluts, Annelie och Tommy själva får stå för en massa kostnader. Skulle verkligen kommunen bara stå för självrisken upp till 44.000 kr (=basbeloppet)?

bralandabad2Jag skrev till kommunen och frågade hur kommunens försäkring är utformad. Och fick ett snabbt svar från kommunkansliet.

”Kommunen har i Egendomsförsäkringen en självrisk på 1 miljon kr.”

Wow! En miljon kronor.

Det betyder med andra ord att Annelie och Tommy ”lever farligt”. Händer det något som inte ska hända men som kan hända med egendomen, så kan det bli oerhört dyrt för dem.

För Annelie och Tommy kan inte teckna någon egen försäkring på egendomen – den är ju inte deras utan kommunens…

Kommunkansliet kan inte svara på varför det står som det står i avtalet med brålandabadet. Därför skrev jag också till ”min egen” förvaltning, Barn och Ungdom, som har tecknat avtalet. Jag har emellertid ännu inte fått något svar.

moment22Annelie och Tommy står alltså inför ett moment 22. De ansvarar ekonomiskt för en egendom som de inte äger och därför inte kan försäkra. Vilket betyder att de kan få betala upp till 956.000 kr om det värsta händer…

Annelie och Tommy var medvetna om det här med självrisken när de skrev på avtalet. Och de påpekade de möjliga konsekvenserna. Men kommunen ville inte ändra på lydelsen. För Annelie och Tommy handlade det då helt enkelt om – skulle badet i Brålanda ha öppet i sommar eller inte…

Fast nu kan det vara sista gången som Annelie och Tommy råkar ut för ett moment 22 med kommunen. Efter att ha arrenderat badet i över 10 år… Kommunstyrelsens ordförande Gunnar Lidell (M) har nämligen gett kommundirektören i uppdrag att:

”utreda frågan om Vattenpalatset Vänerparken AB skulle kunna överta ansvar för Brålandabadet och Hallevibadet från och med den 1 januari 2015.”

Uppdraget skulle vara klart den 19 juni, men har blivit försenat. Resultatet beräknas inte kunna redovisas förrän till KSAU:s (KSAU=Kommunstyrelsens arbetsutskott) första sammanträde efter sommaren den 11 augusti.

moderat_nyBakgrunden till Lidells vilja till ”kommunalisering” är, antar jag, alla ”problem” som kommunen har haft med sina avtal. Flera avtal har på många sätt varit undermåliga. Det har ju till och med hänt att de inte ens varit skriftliga… Flera vänersborgare har ibland också fått känslan av att mycket har skett mellan skål och vägg, vänner emellan typ…

Och ett sätt att komma undan alla problem är att flytta verksamheter till de kommunala bolagen… Det blir ju liksom inte kommunens problem då. I varje fall inte politikernas. Och då slipper Gunnar Lidell att ta tag i dem. Dessutom är det svårare med insynen i de kommunala bolagen…

Nu är jag inte säker på att Vattenpalatset Vänerparken AB verkligen vill driva badet i Brålanda (och Hallevi), men uppenbarligen är det Lidells vilja att så sker. Och Lidell är ju ”chef” över Vänersborg. Åtminstone ett tag till…

Är det inte lite märkligt förresten att det moderata styret vill införliva privata verksamheter under kommunens hägn? (Jfr också hamnen, se ”Röster kring hamnflytten”.) Gunnar Lidell och moderaterna har tydligen något emot den privata företagsamheten… Det är inga vanliga moderater vi har i kommunen… Och rent principiellt skulle kanske en vänsterpartist hålla med Lidell och moderaterna i Vänersborg. Personligen ser jag dock ingen vits med att ”kommunalisera” verksamheter som fungerar bra och som inte handlar om att göra vinster i välfärden.

bralanda2Brålandaborna tycks för övrigt uppskatta besök från politiker från ”stan”. Det var likadant för några veckor sedan när vi i Vänsterpartiet delade ut flygblad utanför Cypressen. Det var idel leenden och glada tillrop. Även från personer som antagligen aldrig har skänkt en tanke på att lägga en röst på Vänsterpartiet. Eller har de kanske det…? Roligt var det i varje fall – nästan alla tog ett flygblad.

Det var likadant på badet. Nu hade jag i och för sig inga flygblad med mig denna gång. Men Brålandaborna ville prata politik. Och uppfattningen om kommunens politiker och tjänstemän var tydlig. Den är inte särskilt positiv. Utom mot vänsterpartister då…

Ett återkommande tema var att det finns politiker och tjänstemän som utnyttjar sina maktpositioner för att tillskansa sig egna fördelar. Nu har jag ingen aning om, om det ligger något i de här berättelserna och ”ryktena”. Men skulle det vara på det sättet, så tar säkerligen Gunnar Lidell (M) tag i det… Eller Marie Dahlin (S)… Eller vem det nu blir efter valet i september…

Nästa gång jag åker till Brålanda så hoppas jag förresten att jag kan ta tåget…

Kategorier:Brålanda, M
  1. Roy Andersson
    5 juli, 2014 kl. 20:22

    ”Ett återkommande tema var att det finns politiker och tjänstemän som utnyttjar sina maktpositioner för att tillskansa sig egna fördelar…”. Ja, det gör det och lika illa är att kommunen håller sig med revisorer som inte gör sitt jobb. Erbarmliga pappersgranskare som inte ringer ett enda telefonsamtal för att få ett förslag på var dom skall leta efter ruttenheterna.
    En riktig revisor vet att om ett företag får anlägga ett stenparti vid Arenan så finns det ett antal villor där trädgårdarna skall granskas för att eventuellt hitta stenpartier som är nyanlagda.
    Revisorer som enbart tittar på papper borde fällas för medhjälp.

  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: